BIZARR

Lógatott orrszarvú és bizarr orgazmus: őrület, mi kapcsolja össze a két nagyon vad témát

Különös kutatás látott napvilágot nemrég; nem csupán a tudományos világot, de a közvéleményt is meghökkentették az adatok. Bár a téma poénosnak tűnik, a következtetés nagyon is komoly...
címkék:
  • Szerző:

A lógatott orrszarvú csak egy volt a sok meghökkentő tudományos projekt közül, melyek számára kiosztásra került az idei Ig Nobel díj. Míg a Nobel díjról mindenki hallott, az Ig Nobel díj már kevsébé lehet ismerős. A neve egy angol szóviccből ered: a noble szó nemest, az ignoble alantast jelent. Ám a név megtévesztő: az 1991 óta létező díjat nem puszira adják, komoly és alapos kutatások, kutatók kapják, és a tudományos világ is elismeri a sokszor meghökkentő tanulmányokat. Mindössze a kutatások témája bizarr egy kicsit; az Ig Nobel díj ugyanis olyan felfedezések szellemi atyjai között kerül kiosztásra, melyek sokszor értelmetlenek, használhatatlanok, vagy egyenesen viccesek. Idén szeptember 9-én, egy virtuális gála keretében ismét kiosztották a szokatlan díjat; és igencsak meghökkentő a felhozatal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az orrszarvú-lógatás kiötlői számára is járt az Ig Nobel díj. Fotó: Getty Images

Biológia: Svéd kutatók egy csoportja hosszú éveken át tanulmányozta és elemezte a házi macskák kommunikációját, hangjukat. Beleértve minden egyes nyávogást, purrogást, csicsergést, fújást, dorombolást és morgást. A vizsgálatokat ugyanazzal a módszerrel végezték, amivel az emberi beszédet és nyelvet szokták felmérni.

via GIPHY

Ökológia: Egy nemzetközi kutatócsoport az utcán kiköpött rágógumik baktérium-állományát mérte fel.

Kémia: 2008-ban és 2015-ben egy szintén nemzetközi csapat a mozik levegőjét analizálta. A zsúfolt nézőtéren az emberi eredetű illóanyagok mérésével következtettek arra, milyen érzelmi állapotban vannak a nézők a filmekben látható jelenetek alatt; ezzel a korhatár-besorolást lehetne segíteni.

via GIPHY

Közgazdaság: Egy francia kutató több száz politikus fotójának, és az országukban lévő korrupciónak elemzésével felfedezte, hogy a politikusok túlsúlya és a korrupció összefügg.

Rovartan: Ebben a kategóriában négy kutató nyerte el a díjat egy 1971-es közös munkájukért, melyben azt vizsgálták, hogyan lehet csótánymentessé tenni a tengeralattjárókat.

via GIPHY

Orvosi: Európai kutatók egy csoportja azzal érdemelte ki a díjat, hogy bebizonyították: az orgazmus hatékonyabb orrdugulás ellen, mint az orrcseppek.

Béke: Három amerikai kutató arra volt kíváncsi, vajon a szakállas férfiakat a dús arcszőrzet közelharcban védi-e; valahogy úgy, ahogyan a hím oroszlánokat a sörényük. Feltételezésük szerint a szakáll felfogja az ütések erejét.

via GIPHY

Fizika: 2018-ban egy nemzetközi kutatócsoport azt vizsgálta, milyen mozgással kerülik el a járókelők az utcán, hogy folyton egymásnak ütközzenek.

Kinetika: Egy másik kutatócsoport azért kapott díjat, mert azt vizsgálták, miért ütköznek egymásba néha a járókelők az utcán.

via GIPHY

Közlekedési: Egy olyan vizsgálat tudósai kapták a díjat, akik azt vizsgálták, biztonságos-e az orrszarvút fejjel lefelé szállítani; kiderült, hogy igen. Eben a pózban ugyanis az állat vérnyomása nem esik le szállítás közben.

Fotó: Getty Images

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?