KOMPOST

Most jelentette be a NASA: egyenesen felénk száguld egy hatalmas aszteroida

A kisbolygó március 21-én közelíti meg a Földet.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az év legnagyobb aszteroidája halad el a Föld közelében március 21-én – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). A 2001 FO32 jelzésű meteorit a potenciálisan veszélyes kisbolygók kategóriájába tartozik, de a NASA szerint nem jelent veszélyt az emberiségre.

Fotó: Pixabay

A mintegy egy kilométer átmérőjű égitest (kb. akkora, mint a Golden Gate-híd) mintegy kétmillió kilométerre halad el a bolygónk mellett. Ez ugyan óriási távolságnak tűnik, de csillagászati szempontból igen közelinek számít.

Az aszteroida óránként 124 ezer kilométeres sebességgel száguld el a Föld mellett, az aszteroidák többségénél gyorsabban – közölte a NASA.

A kisbolygót 2001 márciusában fedezték fel, a csillagászok azóta követik az útját.

Közepes erősségű távcsővel a déli féltekén és az északi félteke alacsonyabb szélességi köreiben az amatőr csillagászok is láthatják az aszteroidát, amelynek „látogatása” a NASA szerint kivételes lehetőséget nyújt a hivatásos csillagászoknak az égitest tanulmányozására.

Az elkövetkező 100 évben egyetlen nagyobb ismert aszteroida sem fog becsapódni a Földön, és nagyon kicsi az esélye annak, hogy a jövőben felfedezendő kisbolygók bármelyike is kárt okozna bolygónkban – közölte a NASA.

Mindazonáltal minél többet tudunk róluk, annál inkább felkészülhetünk egy esetlegesen veszélyt jelentő aszteroida elhárítására – írták közleményükben a kutatók.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?