1 éve

Most jelentették be a tudósok: hátborzongató pokoli lyukat találtak

A pokol kútjának nevezték el.

A barhúti kút egy kelet-jemeni természetes formáció az ománi határ közelében. A pokol kútjaként is ismert üreget számos legenda övezi, a hagyomány szerint démonok, gonosz szellemek lakják. Expedíciók hiányában hosszú időn át a kutatók is csak találgattak, hogy mi lehet a lyuk mélyén.

A közelmúltban először sikerült megvizsgálni a barhúti kút fenekét. A kutatás során a szakértők a 112 méter mély üregben kígyókra, elpusztult madarakra és barlangi gyöngyökre bukkantak, de nem találtak szellemekre, dzsinekre utaló nyomokat...

Nyolc szakember ereszkedett le kötélen a lyukba. A csapat víz-, kőzet- és talajmintákat, valamint állati maradványokat gyűjtött be. Mohammed al-Kindi, a Német Műszaki Egyetem geológusa szerint a vizsgálat eredményeit hamarosan nyilvánosságra hozzák. Az expedíció felvételein különböző képződmények, például szürke és világoszöld barlangi gyöngyök láthatóak, ezek a lecsöppenő víz révén alakulnak ki.

A barhúti kút az al-Mahra tartomány sivatagjában található. A 30 méter átmérőjű üreg körül az évszázadok során számtalan mítosz alakult ki, a legenda szerint a pokoli kút démonok börtöne. A régió lakói úgy tartják, hogy a hely balszerencsét hoz.

A kutatók úgy vélik, hogy a kút több millió éves. Korábban csak 60 méteres mélységig jutottak a lyukban, akkor furcsa dolgokat tapasztaltak, és sajátos szagokat éreztek a szakértők. „Voltak elpusztult madarak, amelyek valóban kellemetlen szagot árasztottak, de nem volt túláradó bűz” – nyilatkozta a mostani expedíció után al-Kindi.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!