Létrehozva: 2024.10.10. 11:15
Módosítva: 2024.10.10. 11:40

„Azóta sem találták meg a labdát, amit fölé rúgtam" - ők verték meg legutóbb a hollandokat

A magyar labdarúgó-válogatott legutóbb 40 éve győzte le Hollandiát. A csapat egyik akkori hőse, Varga József úgy vélte, pénteken a mai csapat meglepetést okozhat.

Szerdán volt 70 éves Varga József, a Honvéd korábbi 31-szeres válogatott csupaszív balhátvédje. Varga többek között arról is híres, hogy játszott azon a mérkőzésen, amelyen a magyar válogatott legutóbb legyőzte Hollandiát. Szinte napra pontosan 40 éve, 1984. október 17-én a magyar csapat világbajnoki selejtezőn 2-1-re nyert Rotterdamban. Varga 2-1-es állásnál büntetőt hibázott, most az akkori emlékeiről, és a mai utódok pénteki Nemzetek Ligája meccséről kérdeztük.

Varga József
Varga József játszott azon a meccsen, amelyen a magyar válogatott legutóbb legyőzte Hollandiát

Azon a rotterdami meccsen szerepeltem 25. alkalommal a válogatottban, és egy rendkívül erős, többek között Gullittal, Van Bastennel és Rijkaarddal felálló kiváló holland válogatott ellen játszottunk. Ők szerezték meg a vezetést, de Détári és Esterházy góljával fordítottunk. A mérkőzés előtt Mezey György szövetségi kapitány engem jelölt ki az esetleges büntető elvégzésére, így nem is volt vita, amikor a játékvezető 11-est ítélt nekünk. Szegény Kardos Józsi még a hátamat lapogatta, berúgod majd Józsikám, de sajnos annyira föle-mellé durrantottam, hogy a rotterdami stadionban azóta sem találták meg a labdát. Szerencsére Andrusch Józsi nem sokkal a lefújás előtt hatalmas bravúrral védett egy gólhelyzetet, így végül nem osztott, nem szorzott a kihagyott büntetőm, 2-1-re nyertünk, amivel szenzációt okoztunk

 - mesélte Varga.

Varga József ott lesz a pénteki meccsen

Az egykori kiváló játékos azt is elárulta, hogy a budapesti visszavágón, 1985 májusában mindent elkövettek azért, hogy újra legyőzzék Hollandiát, mert az akkori nemzeti csapatunkban Szokolai és Nyilasi éppen Ausztriában játszottak, ezért azt szerették volna, ha mögöttünk az osztrák csapat jut tovább. Nem sikerült, mert a hollandok 1-0-ra nyertek Budapesten - hiába, mert a pótselejtezőn kikaptak a belgáktól, így Hollandia lemaradt az 1986-os mexikói vb-ről.

Varga szerint pénteken a Puskás Arénában már egy döntetlen nagyon jó eredménynek számítana Hollandia ellen (20.45, tv: M4 Sport), bár ő is tudja, a fociban minden elképzelhető. Ha esetleg mi lőnénk az első gólt, akkor nagyobb meglepetés is elképzelhető.

– Én mindenesetre ott leszek a lelátón. Szorítok a mai válogatottért, és ha a születésnapom alkalmából még fel is köszöntenek, az nagyon megható lenne a számomra - zárta Varga.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek