KIAJOBB

Szerző LL

Létrehozva: 2024.09.01.

Kínok gyötrik, súlyos betegséggel is megküzd a világsztár teniszezőnő

Fájdalmai vannak, éveket kihagyott, mégis újra meg újra bizonyítja, hogy számolni kell vele. Caroline Wozniacki a US Openen mindig extra teljesítményre képes.

Nemcsak a soros ellenfeleit, de súlyos autoimmun betegsége okozta gyötrelmeit is le kell győznie Caroline Wozniackinak, aki ilyen körülmények között csodák csodájára tart már a nyolcaddöntőben a US Openen. A korábbi világelső dán teniszezőnő hétfőn a brazil Beatriz Haddad Maia ellen játszik a legjobb nyolc közé kerülésért, de a fájdalmai tudatában már most kijelenthető: bizonyos értelemben máris ő az amerikai nyílt teniszbajnokság győztese.

Caroline Wozniacki 3,5 éves szünetéből visszatérve már csak a Grand Slam-tornákra hegyezi ki a formáját
Caroline Wozniacki 3,5 éves szünetéből visszatérve már csak a Grand Slam-tornákra hegyezi ki a formáját / Fotó: AFP

A 34 éves Wozniacki 14 hónappal ezelőtt tért vissza a profi teniszcirkuszba egy hosszú kényszerszünet után. Már akkor eljutott a nyolcaddöntőig, de ott már útját állta a 20 éves amerikai szupertehetség, a későbbi győztes Coco Gauff. A 2010-ben világranglista-vezető, most azonban "csak" 71. dán klasszis újra megpróbál még tovább jutni New Yorkban, ahol korábban kétszer is a döntőig menetelt. 

Caro szervezetében 2018-ban diagnosztizálták a legsúlyosabb reumatológiai betegséget. Az úgynevezett reumatoid artritisz elsősorban az ízületek gyulladásos elváltozásaival jár, de más szerveket is érinthet. A két évvel korábban megnyert Australian Open 2020 januári meccsei után visszavonult, és csak 3,5 évvel később, tavaly nyáron tért vissza, immár két gyerek, Olivia és Jack boldog édesanyjaként (a férje a korábbi NBA-sztár kosaras, David Lee). Nem gyógyultan, de egészen más célokkal és magával szemben támasztott elvárásokkal. Azóta 17 győztes meccs mellett 15-ször kikapott, de ez már mellékes számára. 

Reggelente néha úgy ébredek, hogy képtelen vagyok a karjaimat felemelni a fejem fölé. Nagyon elővigyázatosnak kell lennem, és odafigyelni minden apró jelre, mert gyorsan nagy baj lehet belőlük.

Korábban volt egy apróság itt, egy apróság ott, nem csináltam belőlük gondot, egyszerűen leküzdöttem őket. Most azonban érzem, hogy már nem vagyok 20 éves, és nem is regenerálódom úgy, mint egy 20 éves. Csak fejben érzem még mindig 20 évesnek magam. Néha a pályán még azt hiszem, hogy még mindig a régi vagyok, de határozottan sokkal többe kerül néhány lépés, mint előtte

panaszolta a betegségéről a főleg kar- és hátfájdalmakkal küszködő Wozniacki.

Caroline Wozniacki évente négyszer teszi oda magát

Az egykori világelsőnek már nem számít a ranglista-helyezés, és jól tudja: képtelen lenne folyamatosan jó teljesítményt nyújtani. Már csak arra összpontosítja minden erejét és figyelmét, hogy évente négyszer jól tudjon szerepelni. 

– Most azt próbálom elérni, hogy a Grand Slam-tornákon csúcsformában legyek. Korábban friss voltam és kész minden egyes viadalon játszani. Most arra használom a kisebb tornákat, hogy a Grand Slamekre formába kerüljek. Ez a legfőbb célom – árulta el a 30-szoros tornagyőztes, karrierje során több mint 36 millió dollár (12,8 milliárd forint) pénzdíjat összeütögetett Caroline Wozniacki.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek