KIAJOBB

Szerző B.

Létrehozva: 2024.08.08.
Módosítva: 2024.08.08.

Borult a papírforma, a párizsi olimpián ismétlődött meg a budapesti dráma

A szerdai versenynap is kiemelkedő színvonalú finálékat tartogatott a párizsi olimpia atlétikaversenyein.

A leginkább várt futószám a férfi 400 méter döntője volt, melyen remek futásra volt kilátás, azután, hogy az elődöntőben hárman, az amerikai Quincy Hall, a grenadai Kirani James, és a zambiai Muzala Samukonga is 44 másodpercen belül futott, míg a friss Európa-csúcstartó brit Matthew Hudson-Smith 44.07-tel nyerte futamát.

A döntő aztán a vártnál is parádésabb végjátékot hozott, holott sokáig úgy tűnt, Hudson-Smith nyeri meg simán a versenyt. A brit vágtázó a célegyenesre komoly előnnyel fordult és egészen az utolsó méterekig stabilan az első helyen futott, Hall azonban az ötödik helyről, közel tízméteres hátrányt dolgozott le vele szemben, a cél előtt egy méterrel ment el mellette és egészen szenzációs, 43.40 másodperces idővel győzött, ami csupán 36 századdal marad el a világcsúcstól. A célba érve láthatóan roppant bosszús Hudson-Smith 43.44-re javította alig két hete felállított 43.74-es kontinensrekordját. A bronzérmet Samukonga szerezte meg, míg a 2012-es londoni bajnok Kirani Jamesnek csupán ötödik helyet ért 43.87-es eredménye.

Férfi diszkoszvetésben borult a papírforma, a világcsúcstartó Mykolas Alekna ugyanis csupán ezüstérmes lett, míg a tavalyi világbajnok, címvédő svéd Daniel Stahlnak meg kellett elégednie a hetedik hellyel, a 2022-es vb-győztes szlovén Kristjan Cehnek pedig a negyedikkel. A győzelmet kereken 70 méteres eredménnyel a jamaicai Roje Stona szerezte meg, három centivel túldobva Aleknát, míg a bronzérem a 69,31-ig jutó ausztrál Matthew Denny nyakába kerül.

Női rúdugrásban szinte megismétlődött a tavalyi budapesti világbajokság döntőjének végjátéka. A magyar fővárosban az amerikai Katie Moon és az ausztrál Nina Kennedy holtversenyben diadalmaskodott, ezúttal pedig ismét ők maradtak versenyben a legtovább. Igaz, ezúttal a kanadai Alysha Newman is "velük" tartott. Ők hárman átjutottak a 4,85 méteren, majd az ausztrál a 4,90-et is elsőre átugrotta, míg vetélytársai a 4,85-ön fejezték be a versenyt. Az ezüst Mooné, a bronz Newmané lett.

Férfi 3000 méter akadályon a hajrá döntött, melyben a címvédő marokkói Szufian el-Bakkali volt a leggyorsabb, megelőzve az amerikai Kenneth Rooksot és a kenyai Abraham Kibiwotot.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek