Létrehozva: 2024.07.11.

Ezt várták, régi probléma oldódik meg a Fradinál az új igazolással

Nem várt sokat a Ferencváros a nyári átigazolási időszakban, és rögtön három új játékossal erősítette meg a csapatát. A legújabb érkező Kady Borges, aki egy régóta esedékes problémát hivatott megoldani a klubnál.

Az új vezetőedzővel, Pascal Jansennel gőzerővel készül a Ferencváros a következő szezonra. A csapat jelenleg Ausztriában edzőtáborozik, a holland szakember pedig több kegyvesztett játékosnak (Amer Gojak, Anderson Esiti, Fortune Bassey, Owusu) is új esélyt ad. Emellett a klub korábban leigazolta Raul Gustavót (középső hátvéd) és Isaac Pappoét (belső középpályás), most pedig egy brazil támadó középpályással, Kady Borgesszal erősített.

Kady Borges (jobbra) új színt vihet a Fradihoz Fotó: AFP

Borges az orosz élvonalbeli Krasznodartól érkezett, a Fradi 2 millió eurót (780 millió forint) fizetett érte. A 28 éves futballista számára az áttörést még 2021-ben a Qarabagba való átigazolása hozta el. A másfél éve alatt az együttes kiemelkedő játékosa volt, ezt pedig 2022 augusztusában a zöld-fehér mezes alakulat is megtapasztalta. Akkor a Bajnokok Ligája-selejtezők harmadik fordulójában találkozott egymással a két klub, Borges a visszavágón lépett pályára. A 90 perc alatt két gólpasszt is adott, a Qarabag pedig az 1-1-es döntetlenje után a Groupama Arénában győzött 3-1-re, ezzel továbbjutott.

Borges a posztját tekintve támadó középpályás, erre pedig már évek óta nem volt megfelelő játékosa a Fradinak. Legutóbb Gojaknak kellett volna ezen a poszton teljesítenie, a bosnyák válogatott azonban eddig csak egy-egy alkalommal tudta megmutatni, hogy miért látott benne fantáziát a Fradi.

Borges fontos láncszem lehet Jansen gépezetében. A 4-3-3-as alapformációja inkább a 4-2-3-1-hez hasonlít. A középpályán Mohammed Abu Fani és Habib Maiga szűrne, előttük játszana Marquinhos, Borges és Kristoffer Zachariassen. Borges további előnye, hogy a két szélen szintén otthon érzi magát (a Krasznodarban főként jobbszélső volt), és mivel Marquinhosék is mobilisak a támadó harmadban, ezért Jansen könnyen tudja majd akár meccs alatt is rotálni a hármasát, zavart okozva ezzel az ellenfelek védőinél.

Hátránya lehet, hogy viszonylag egylábas játékos (a bal lába az erősebb), hatékony viszont a távoli lövések terén, a Qarabagnál többször a tizenhatoson kívül mattolta a kapusokat. Ebben Edgar Szevikjanra hasonlít, aki már Magyarországon is nem egyszer bombagóllal hívta fel magára a figyelmet. Gólpasszokat nagyjából hasonló arányban termel, mint gólokat, így azt sem lehet elmondani róla, hogy egyoldalú futballista lenne.

Borges már a Frandi lienzi edzőtáborában van, és megkezdte a közös munkát új társaival.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek