KIAJOBB

Szerző LL

Létrehozva: 2024.05.23.

Guardiola fogorvosa, Szoboszlai réme: bemutatjuk az új csodaedzőt

Gian Piero Gasperini a kis klubok nagy edzője. A Juventushoz nem hívják vissza, az Internél megégett – a Napoli lecsap a friss El-győztes mesterre?

Pályafutása első trófeája, a szerdán megnyert Európa-liga Gian Piero Gasperini edzői pályafutásának legnagyobb sikere, de azért a nagynevű kolléga, Pep Guardiola korábbi bókjára is büszke lehet. Miután a Manchester City a 2019-s csoportkörben 1-1-re végzett a vendégeként, a katalán sztáredző azt mondta róla: olyan kellemetlen egy Gasperini-csapat ellen játszani, mint fogorvoshoz menni. Akkor mit mondjon most a legújabb csodatrénerként ünnepelt baszk Xabi Alonso, akinek a tavaly május 27. óta tétmeccsen legyőzhetetlen Leverkusenjét 3-0-ra lépte le az Atalanta a Bundesligában (az RB Leipzignél) korábban könnyűnek találtatott nigériai Ademola Lookman triplájával!?

Gasperini (középen) 30 évvel a pályaezdése után, 66 évesen nyert először trófeát - pedig már rég megérdemelte volna
Gasperini (középen) 30 évvel a pályaezdése után, 66 évesen nyert először trófeát - pedig már rég megérdemelte volna / Fotó: Robbie Jay Barratt - AMA

Szoboszlai Dominikot is a hideg rázhatja, ha az Atalanta elleni meccseire gondol. Az RB Leipzig focistájaként ugyan 1-1, 2-0-val búcsúztatták a bergamóiakat az El 2022-es negyeddöntőjében, de a magyar középpályás akkor mindkétszer csak csere volt. A sorozat idei negyeddöntőjében pedig a Gasperini-csapat meglepetésre kiejtette a Liverpoolt (3-0, 0-1), ráadásul az Anfield Roadon aratott sokkoló olasz siker hozta Szoboszlai tán legnagyobb angliai hibáját (gólt kapott csapata a labdaeladása után).

Mindezek után, szerdán Gasperini 66 évesen nyerte három évtizedes edzői karrierje első trófeáját. Vesztes kupadöntői voltak már, legutóbb egy héttel korábban éppen nevelőegyesülete, a Juventus nyerte (1-0) az Atalanta elleni Olasz Kupa-finálét. 

Nem értem, miért a trófeák alapján ítélnek meg. Nem vagyok most jobb edző, mint voltam ma délután

– mondta most Gasperini a nagy siker után.

Az egy csapásra világszerte megsüvegelt tréner 1994-től 2003-ig éppen a torinói sztárklub ificsapatainál tanulta ki a mesterséget, ahol anno focistaként is nevelkedett.

Gasperini és Rossi(k)

Az 1982-es világbajnokság gólkirályával, Paolo Rossival már a 70-es években együtt játszott a Juventus tartalékcsapatában. Genovai exjátékosa, Marco Rossi szerint megváltoztatta a karrierjét és az életét. A „mi Marco Rossink” pedig négyszer játszott Gian Piero Gasperini ellen – váltakozó eredményességgel: 2 vereség, 1-1 győzelem és döntetlen.

A Zebrák első csapatánál rendre felvetődik ugyan a neve az edzőváltások idején (az utóbbi napokban, hetekben is), de ott mégsem bízták még rá a kispadot. 

Másutt, kiscsapatokkal ért el figyelemre méltó eredményeket, a Crotone után két-két szakaszban is dolgozott a Genoa és a Palermo trénereként. Eddig csak az Internazionalénál kapott esélyt igazán nagyot alkotni – de ott sem sokáig. A milánói csapattal 2010-ben triplázó José Mourinho távozása után, Rafa Benítez és Leonardo felsülése után nevezték ki, hogy aztán szűk három hónap (5-ből 4 vereség) után le is váltsák.

Gasperini végül 2016-ban kötött ki az Atalantánál, ahol az örök szürke középcsapatból olasz és európai szinten is sikeres gárdát épített. Sőt, történelmet írjon. Mindezt úgy, hogy a saját utánpótlásból és Európa egyik legjobb megfigyelő-rendszerével kiválasztott focistákat Gasperini hihetetlen érzékkel építi be, neveli sztárrá – majd a jókora haszonnal történt eladásuk után pótolja is őket. Elég, ha csak az utóbbi években jó pénzért eladott Alessandro Bastonira (Inter), Dejan Kulusevskire (Tottenham) vagy éppen Rasmus Höjlundra (Manchester United) gondolunk. Őket idén követheti Lookman, Giorgio Scalvini vagy éppen Teun Koopmeiners, akikért sorban állnak a dúsgazdag európai gigászok.

Az eddig „csak” egy 1963-as Olasz Kupa-győzelemmel büszkélkedő bergamóiak rögtön bajnoki 4. helyezéssel kezdték a Gasperini-érát. A csak rá jellemző játékstílussal – az ellenfél letámadását a már idejét múltnak ítélt emberfogással kombinálva – azóta egy 8. hely volt a legrosszabbjuk. Ellenben háromszor végeztek a Serie A dobogóján, Bajnokok Ligája-szereplőként, ahol a 2020-as negyeddöntőben például csak hihetetlen végjátékkal ejtette ki őket (1-2) a későbbi döntős PSG: a 90. percig még az Atalanta vezetett Neymarék ellen…

Akkor nem, most viszont sikerült feltenni a pontot az i-re, a már-már verhetetlennek tűnt Leverkusen sima legyőzésével. Dolga végeztével Gasperini idén valószínűleg távozik a posztjáról. Szokás szerint idén is bedobták a nevét az új edzőt kereső exklubjánál, a Juventusnál, de sokkal nagyobb az esélye arra, hogy a tavalyi bajnok, de idén csak a 10. helyen végzett Napoli csapatát bízzák rá. Jobban is illik hozzá, hogy alulról építkezve érjen a csúcsra.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

origo.hu

Így ünnepelték III. Károly király születésnapját - képek

ripost.hu

"A házszámunk is hatással van az életünkre" - ezt mondja idei évünkről a látó

mindmegette.hu

Végleg elbúcsúzhatunk az egyik kedvenc csokinktól, ugyanis bezár a édességgyár

hirtv.hu

Ezekben a budapesti kerületekben már nem kérnek Karácsonyból

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

vg.hu

Megkéseltek egy buszsofőrt Komárom-Esztergom vármegyében, miközben a járatát vezette

ripost.hu

Ez a fotó lehet a bizonyíték az időutazásra?

lakaskultura.hu

Ezektől nem férünk el a konyhában: az IKEA friss felméréséből kiderül

ripost.hu

Két milliomost avattunk szombaton: egész hihetetlen sorozatot húztak ki a lottósorsoláson

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

ripost.hu

Ez a személyiségteszt olyat árul el rólad, amit nem várnál

ripost.hu

Meg van írva, ez a 3 csillagjegy csak futó kalandokat keres

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KIAJOBB

Döbbenetes, ennyit változott a magyar válogatott Eb kerete

KIAJOBB

Meglepő lista, kiderült, kié a legértékesebb Eb-keret

KIAJOBB

„Mégis kérdezgetnek Magyarországon” – Nagy kritika Marco Rossitól: kifakadt hazájában

KIAJOBB

„Jó vér, egy művész fia” – az új Szoboszlait látják a Fradi búcsúzó csillagában

KIAJOBB

Döbbenetes adat, az átlagfizetés húszszorosa várta a magyar focistákat az Eb-n

KIAJOBB

Fájó nyitány az Eb-n, a magyar válogatott későn hajrázott

KIAJOBB

Szoboszlai és a többiek, ők lehetnek a magyar válogatott sztárjai az Eb-n

KIAJOBB

"Még ha ez most kicsit bután is hangzik, de!" - nem kertelt Szoboszlai, kimondta, amit minden magyar hallani akart