Létrehozva: 2023.03.23.

Felemás előjelek, Marco Rossinak főhet a feje: ebből kell főznie a válogatottnál

Felkötheti a gatyáját Marco Rossi és a stábja. Bizakodásra és aggodalomra okot adó előjelek is bőven vannak. A Ripost összegyűjtött 3-3 jó és rossz hírt a magyar válogatott felkészülésével kapcsolatban.

Felemás előjelekkel készül 2023 első feladataira a magyar labdarúgó-válogatott. 

A magyar válogatott edzése Telkiben
A magyar válogatott edzése Telkiben    Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

Nyilván nem véletlen, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány a finn Martti Kuuselának a szavajárását ("Munka, munka, munka") idézte a nemzeti csapat előtt álló napokkal kapcsolatban, aki őt megelőzően – a Rossi-csapat 2017-es aranya előtt 24 évvel, 1993-ban – vezette bajnoki címre a Honvédot. Most újabb nagy napra készül Rossi, hiszen a vonatkozó örökranglistán már negyedik, és az 50. meccse lesz az észtek elleni a mieink kispadján.

A magyar válogatott csütörtökön (19.30, tv: M4 Sport) barátságos meccsen Észtországot, jövő hétfőn (20.45, tv: M4 Sport) pedig már az első Európa-bajnoki selejtezőn Bulgáriát fogadja a Puskás Arénában.

Ami aggodalomra adhat okot:

– Gödörben a több kerettagot adó klubok

Idehaza hullámvölgybe került a bajnok FTC (kikapott a legutóbbi négy tétmeccsén, igaz, ebből kétszer a Leverkusen elleni Európa-liga-nyolcaddöntőben), tartósan szenved a MOL Fehérvár, a német Bundesligában pedig látványosan megtört az RB Leipzig lendülete. Ez a három csapat adja a válogatott keret mintegy harmadát. A Fradiból jelenleg Dibusz Dénes, Botka Endre és Vécsei Bálint, a Vidiből a sérülés miatt hazautazott Fiola Attila mellett Nego Loic, a lipcseiektől pedig – a térdműtétei után lábadozó Gulácsi Péter híján – Orbán Willi és Szoboszlai Dominik bizonyíthat klubbéli kudarcai után a Rossi-csapatban.

@metropol.napilap Szerinted sikerül kijutnunk az EB-re? ⚽️ #szoboszlai #dzsudzsakbalazs #metropol ♬ Magyarok - valmar

– Fontos hiányzók sérülések miatt

A már említett Gulácsi – a kapus visszatérését csak a következő szezonra várják Lipcsében – és Fiola mellett az olasz szakvezető ezúttal nem számíthat többek között Schäfer Andrásra (Union Berlin), Callum Styles-ra (Millwall) és Nagy Zsoltra (PAFC).

– Szalai Ádám pótlása még nem megoldott

A visszavonult Szalai Ádámtól a csapatkapitányi karszalagot Szoboszlai "örökölte meg", arra ellenben még nem talált választ Rossi, hogy ki legyen az új center, netán szerkezeti átalakítással pótolják-e a középcsatárt. Ezzel kapcsolatban rossz hír, hogy Ádám Martin a nyakára hozott új posztrivális miatt jobbára csak perceket játszik dél-koreai csapatában, Németh András pedig a Bundesliga másodosztályában a feljutásért küzdő Hamburgban.

Amiben leginkább bízhatunk:

+ Szoboszlai vezérré nőtte ki magát

Korábbi salzburgi trénere, Marco Rose tavaly őszi kinevezése után végre az RB Leipzig egyik legbiztosabb és legeredményesebb játékosává nőtte ki magát az addig jobbára a kispad és a kezdőcsapat között ingázó Szoboszlai. A 23 éves középpályás 5 gólja mellett 13 gólpasszt adott a lipcsei klubszezonjában, amivel a topligák legjobb előkészítői közé tartozik. A válogatottban is mindent belead, de a Szalai utódaként megkapott csapatkapitányi karszalag még inkább motiválhatja a jó teljesítményre.

+ Kerkez valósággal szárnyal

Posztján Európa legkelendőbb tehetségei közé emelkedett Kerkez Milos. A holland AZ Alkmaar balhátvédje 19 éves létére már a 4. legtöbbre tartott magyar focista – a Transfermarkt becslései szerint csak Szoboszlait, Szalai Attilát és Sallai Rolandot taksálják többre – a maga 10 millió eurós (3,9 milliárd forint) értékével. 

Ebben a szezonban már 4 gól és 7 gólpassz a mérlege, legutóbb a Konferencia-ligában győztes gólt szerzett a Lazio otthonában is. Az AC Milant is megjárt tehetséget a hírek szerint angol, német, francia, olasz és portugál élvonalbeli klubok is kivásárolnák a hollandiai szerződéséből.

+ Varga Barnabás lehet a felfedezett

A fent már részletezett okokból különösen problémás csatárposzton Rossi esélyt adhat Varga Barnabásnak, aki az NB I-es szezonban 23 meccsen már 17 góllal segítette a Paksot, és jelentős előnnyel pályáz a gólkirályi címre. A különösen fejjátékban és mentalitásba erős támadó 28 évesen lehet először válogatott. Nagy utat járt be (erről nemrég itt mesélt a Ripostnak), hiszen 15 évesen már letett róla, hogy valaha profi futballista lesz: mellőzése miatt az osztrák ötödosztályig menekült a szombathelyi Illés Akadémiáról. Ezután a sógoroknál járta végig a szamárlétrát, majd már az osztrák élvonalból igazolt haza Gyirmótra, onnan Paksra.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

hirtv.hu

Iránytű Intézet: Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt, de a Fideszt nem veszélyezteti + videó

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KIAJOBB

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

KIAJOBB

Dárdai nagy harcra készül a barátok ellen

KIAJOBB

Óriási ünnep készül, bajnok lehet a Fradi

KIAJOBB

Jönnek a riválisok, egyre nehezebb dolga lesz Szoboszlainak

KIAJOBB

Gyermeke születése után azonnal elvált, és eljegyzett egy felnőttfilmes szépséget a világbajnok

KIAJOBB

„Ez nem lesz babazsúr" - kőkemény csata vár a Fradira a bajnoki cím után

KIAJOBB

Szoboszlai megint kimarad? Ezért kaphatott perceket a magyar focista

KIAJOBB

Ebből mi lesz? Szoboszlai Dominik balhés edzőt kaphat Liverpoolban