3 hónapja

A magyar legenda szerint így teljesít majd Milák a vb-n

Ha létezik magyar favorit a budapesti úszó-vb-n, Milák Kristóf az. A 22 éves klasszis ma ugrik vízbe először egyéniben, kedvenc számában, 200 méter pillangón indul. A visszavonult Cseh László szerint olimpiai bajnokunk duplázhat, 100 méter pillangón is nyerhet.

Ugyan az előzetes rajtlistán még négy egyéni számban szerepelt, végül kettőben indul az olimpiai bajnok Milák Kristóf a vizes világbajnokság budapesti úszóversenyeiben. A 22 éves sztár előzetes repertoárjából az 50 méter pillangó és a 200 méter gyors került ki, vagyis immár a két kedvenc számára, a 100 és 200 méter pillangóra koncentrálhat. Ma utóbbiban áll rajthoz, ő a szám olimpiai és világbajnoka, valamint világcsúcstartója.

100 és 200 méter pillangón is győzne Milák Kristóf Fotó: KOVACS PETER

A tavaly visszavonult Cseh László úgy véli, 200 méteren kétség kívül Milák a legnagyobb favorit.

Nem a tippelgetésben, hanem a medencében dől el minden – mondta a Borsnak Cseh, aki a tavalyi tokiói olimpia után fejezte be remek pályafutását. Húsz év után rendeznek először világversenyt nélküle. "Az biztos, hogy 200 méteren Milák a legnagyobb esélyes, mert a dinamikája már nemcsak az utolsó ötven méteren kivédhetetlen, hanem a további három távja is elsöprő. Állóképességét illetően nincs kétségem, legnagyobb riválisával, az amerikai Caeleb Dressellel két számban, 100 méteren is, olyan harcot vívhatnak, ami a vb csúcspontja lehet. "

A négy olimpiai ezüstöt, két vb-címet, 14 nagypályás Eb-diadalt jegyző Cseh szerint a 100 pillangó élesebb csatát hozhat Milák és Dressel között, hiszen az amerikai a tavalyi tokiói olimpián legyőzte a magyar sztárt, de Kristóf a budapesti közönség előtt visszavághat.

Cseh arra a kérdésünkre nem reagált érdemileg, vajon a Milák-Dressel ütközetek egyenértékűek-e a múlt Michael Phelps-Cseh erőpróbáival?

Azért nincs értelme hasonlítgatni, mert mások voltunk mi, és mások ők – reagált Cseh, aki hozzátette, valószínűleg látni fogunk magyar aranyérmet a budapesti vb-n.

Milák Kristóf szombaton egy ötödik hellyel melegített a vb-n, hiszen Németh Nándorral, Szabó Szebasztiánnal és Bohus Richárddal úsztak együtt a 4x100 méteres férfi gyorsváltóban. Milák elégedett volt, hiszen az olimpia után a világbajnokságon is ötödik lett az egység. Megjegyezte, most ennyire erős a mezőny, de fel lehet hozzájuk zárkózni, akár már jövőre is.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!