1 éve

Világsztárnak köszönheti szenvedélyét az olimpia új magyar hőse

A sprintkirály Tótka Sándor nem mindennapi hobbival kapcsolódik ki, a kajakpályafutása végeztével akár versenyzőként is el tudja magát képzelni később.

„Szokták mondani, hogy a sikernek nem receptje van, hanem ára, és úgy tűnik, hogy én megfizettem az árát. Rengeteg munka van az eredmény mögött”

- mondta Tótka Sándor, miután olimpiai aranyérmet nyert kajak egyes 200 méteren.

Az aranyérmes Tótka Sándor örül a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének döntõje után
Fotó: MTI

A kajakosok új magyar sprintkirálya a sok munka mellett – többek között – a feleségének, Áginak, és megannyi áldozatnak köszönhetően jutott a csúcsra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Totka Sandor (@sandor_totka) által megosztott bejegyzés

Tudatosan dolgoztak azon, hogy a világméretű koronavírus-járvány okozta nehézségek közepette a lehető legtöbbet hozzák ki a kényszerszünetből és az olimpia egyéves elhalasztásából.

„Amikor Magyarországon is kitört a koronavírus-járvány, akkor leköltöztünk Gyomaendrődre egy vízparti nyaralóba, ott edzettünk, és ott kezdtünk el először gondolkodni a feleségemmel azon, hogy mit tehetünk még a felkészülés érdekében”

- árulta el az ezer szállal Gyomaendrődhöz kötődő Tótka.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Totka Sandor (@sandor_totka) által megosztott bejegyzés

Miután biztosak voltak abban, hogy egy év csúszással megrendezik az olimpiát, szakemberek segítségével külön elkezdtek odafigyelni többek között az étkezésre, a helyes légzéstechnikára, a fizikoterápiára, valamint a mentális felkészülésre is.

Golffal és sárkányszörffel kapcsolódik ki

Ami a kikapcsolódást illeti, a kajakos számos más sportágat is szenvedélyesen űz. Még a téli, dél-afrikai edzőtáborába is vitte magával például a golfütőit.

Sportpszichológusa javasolta neki, hogy keressen egy hobbit, ami néha eltereli a figyelmét a kajak-kenuról. Miután kedvenc sportolói közül az NBA-sztár Stephen Curry és az úszófenomén Michael Phelps is golfozik, ő is kipróbálta – és beleszeretett. Egyelőre nem versenyez, de még azt is el tudja képzeni, hogy később, a visszavonulása után golfozónak álljon.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Totka Sandor (@sandor_totka) által megosztott bejegyzés

Apja révén a sárkányszörf (kitesurf) is a kedvencei közé tartozik.

„Ez egy tipikus apa-fia program. Apukám már nagyon régóta kite-ozik, és mindig nyaggatott engem, hogy próbáljam ki. Tavaly a Red Bull Air Race-en voltunk lent Zamárdiban, és annyira megtetszett, hogy eldöntöttem, amikor nem felkészülési időszakom van, kimegyek vele Görögországba kiteszörfözni. Nagyon szeretem, viszont én is tudom, hogy ez egy extrémsport és kicsit veszélyes, ezért nem feszegetem a határokat, nehogy baj történjen”

- mondta erről a kajakos.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!