1 éve

Ezt nem szabad kihagyni, szombaton különleges program lesz Gyékényesen

Magyarország egyik legkülönlegesebb vizéhez, a szédítő mélységű, ugyanakkor páratlan tisztaságú Gyékényesi búvártóhoz érkezik augusztus 21-én az Open Water Tournament (OWT) mezőnye.

Az úszók a tó közepén fekvő szigetet kerülik meg, a rövidebb távot választók egyszer, így rájuk három kilométer vár, míg a profik háromszor, ők kilenc kilométert teljesítenek. A somogyi verseny az idén elindított nyíltvízi úszóbajnokság harmadik, egyben utolsó futama is, így Gyékényesen kiderül, hogy kik lesznek a 2021-es OWT első bajnokai. Az indulásnál a Verrasztó testvérek, Evelyn és Dávid buzdítják a sportolókat.

Gyékényesi búvártóhoz érkezik az Open Water Tournament mezőnye
Fotó: Open Water Tournament

A Gyékényesi tóban a tizenkét-tizenöt méteres mélységhez tíz méteres látótávolság párosul, nem csoda, hogy a mesterséges tó régóta kedvelt búvárparadicsom. A kristálytiszta vízben olyan tereptárgyakat, roncsokat helyeztek el, amelyek még izgalmasabbá teszik a merülést, miközben a helyi élővilág is remekül megfigyelhető. Az OWT azzal a céllal indult útjára 2021 nyarán, hogy a nyíltvízi úszók is profi körülmények között tehessék próbára képességeiket Magyarország tavaiban, folyóiban. Az Open Water Tournament a remek pályák kialakítása mellett támogatja a hazai sportcélú turizmust is: az úszók a mozgás mellett családjukkal, barátaikkal úszva fedezhetik fel az ország különböző területeit.

„A hullámzó Balaton és a gyors folyású Duna után a Gyékényesi búvártó szinte feszített víztükrű medencének számít. Ez talán a versenysorozat legkönnyebben leúszható állomása. Hihetetlen élmény itt tempózni, látni magunk alatt a köves medret” – mondta Mezős Balázs az OWT szervezője, aki arra buzdít mindenkit, akit érdekel a nyílt vizek meghódítása, hogy nevezzen be a zárófutamra. A biztosítást ezúttal 20 fő vízimentő, nyolc mentőhajó és egy tucat SUP-os látja el, akik frissítővel és szőlőcukorral is szolgálnak majd. Az indulásnál a Tokióból nemrég hazatérő Verrasztó Dávid, kétszeres világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok úszó, és testvére, Verrasztó Evelyn Európa-bajnok úszó buzdítja a sportolókat.

Érdemes a célbaérkezés után is a helyszínen maradni, mert kihirdetik a versenysorozat győzteseit, majd kezdetét veszi a hajnalig tartó záróbuli.

Regisztráció: http://openwater.hu/regisztracio

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!