1 éve

Fucsovicsot csodálja a világ, Nadalt is megelőzte a magyar teniszező

Csak az ideiglenes pontszámítási rendszer miatt kevésbé látványos Fucsovics előretörése a világranglistán. Hol tartana, ha nem lenne a „Federer-szabály”?!

A rotterdami torna selejtezőjéből a döntőig menetelt, így Fucsovics Márton 13 helyet javítva a 46. pozícióba jött fel a férfi teniszezők világranglistáján (a másik top 100-as magyar, Balázs Attila megőrizte 99. helyét). Ez önmagában is pazar teljesítmény, de még látványosabb lenne Marci sikere, ha a koronavírus-járvány miatt nem változtatták volna meg az ATP-pontszámítás megszokott szabályait. Az idei év eredményei alapján Fucsovics kilencedik a világon, míg például a világranglista-második Rafael Nadal csak a tizenötödik.

Ha Fucsovics győzelemmel kezd kedden Dohában a szerb Lajovics ellen, akkor idén megelőzi a 2018-as világbajnok Zverevet is
Fotó: AFP

A Facebookon vezetett teniszblogjában (Tennis love and game) a teniszszakíró Siklós Erik hívta föl a figyelmet az úgynevezett ATP Race-pontverseny állására, amely alapján Fucsovics idén a top10-be tartozik.

Míg a hivatalos világranglistán Marci két éve úgy volt a 31., hogy 152 ponttal kevesebb állt a neve után, addig most – hiába a remeklése – „csak” a 46. helyre ugrott előre. Ennek az a magyarázata, hogy a nemzetközi szövetség többször módosította a ranglistaszámítás módját. Kiküszöbölendő a világjárvány miatt elmaradt tornák és a vírus miatt hónapokat kihagyó sztárok miatti egyenlőtlenségeket, tavaly óta nem az előző egy, hanem két év eredményeit veszik figyelembe. Azaz a korábbi gyakorlattal ellentétben a játékosoknak egy-egy versenyen nem kell megvédeniük az előző évben ugyanott megszerzett pontjaikat, azok nem vesznek el.

„Ennek a számításnak a legnagyobb nyertese Roger Federer, aki a hagyományos számítás szerint már februárban eltűnt volna a világranglistáról”

– olvasható a Tennis love and game írásában.

Ehhez képest Federer – köszönhetően mág a 2019-es eredményeinek – még mindig hatodik az ATP világranglistáján, noha tavaly január óta nem játszott tétmeccset, a térdműtétei után csak most készül visszatérni Dohában. Bírálói szerint éppen ő használta ki a befolyását a számára kedvező szabályváltozás érdekében. De rajta kívül is sokan csak a korábbi teljesítményük hasznát élvezik, miközben a hivatalosan mögéjük sorolt Fucsovics szorgalmasan gyűjti a pontjait.

„Marci az idén bekerül a top 30-ba, de a top 20 is reális. Jelenleg ugyan nem működik a klasszikus mondás, hogy minden héten meg kell védeni az egy évvel korábban szerzett pontokat, de eljön majd az igazság pillanata, amikor visszaáll a hagyományos pontszámítás és akkor többen komoly bajban lesznek. Legalább tízen vannak a ranglistán Fucsovics Marci előtt, akik már mögötte lennének, ha nincs a 24 hónapos szabály”

– olvasható a teniszblogon, említve például a mélyrepülése ellenére még mindig 12. Gael Monfilst, vagy éppen a 26. John Isnert, a 29. Benoit Paire-t és a 42. Nikoloz Baszilasvilit.

Ha nem lennének érvényben az ideiglenes szabályok, Fucsovics már rég megelőzte volna őket.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!