1 éve

Világbajnoki álom, csoportelső lehet a magyar fociválogatott

Moszkván át vezet az út Katarba? Minden eddiginél nagyobb bravúrra készül Marco Rossi csapata Oroszországban.

Marco Rossi csapatának bravúros idegenbeli győzelmeivel magasabbra került a léc. Ma este (20.45, tv: M4 Sport), Oroszország vendégeként a Nemzetek Ligájában csoportrangadót vív a magyar válogatott, amelynek jelentősége túlmutat a B divízió 3. csoportjának helyezéseinél.

Szalai Attila (fehérben) és az orosz Alekszej Ionov csatája a budapesti magyar-orosz (2-3) meccsen
Fotó: MTI

Két idegenbeli győzelmével – 1-0 ide Törökországban és Szerbiában – a magyar labdarúgó-válogatott nagy lehetőség kapujába jutott a Nemzetek Ligájában. Ma, a moszkvai Dinamo-stadionban egy újabb bravúrral nem csak átvenné a vezetést a házigazdáktól, de máris kiharcolná a bennmaradást. Pedig a sorsoláskor ez is kemény diónak tűnt. Mégis már két fordulóval a vége előtt behozhatatlan előnybe kerülhetnénk a szerb vagy a török csapat előtt.

Az állás három forduló után:

1. Oroszország 7 pont 2. Magyarország 6 3. Törökország 2 4. Szerbia 1 A csoport másik mérkőzésén Törökország a szerbeket fogadja.

Nemzeti tizenegyünk egy moszkvai döntetlennel is versenyben maradna a csoportelsőségért. Ennek a megszerzése több szempontból is nagy sikert jelentene. Egyrészt a válogatott besorolásának javulásával könnyebb selejtezőbeli ellenfelekre számíthatnánk a 2022-es világbajnokság előtt. Másrészt óriási önbizalmat kölcsönözhetne a november 12-ei, Izland elleni hazai Eb-pótselejtező előtt, amelynek a részben budapesti kontinensviadalon való részvétel lesz a tétje.

Harmadrészt a Nemzetek Ligája-kvartett megnyerése önmagában is esélyt adna a vb-szereplés kiharcolására. Az A divízióba jutás mellett ugyanis a két legjobb csoportgyőztes – leszámítva azokat, akik a vb-selejtezőkön automatikusan kijutnak Katarba – pótselejtezőt játszhat majd.

„Két lábbal a földön kell maradnunk, de láthattuk: ha fegyelmezetten betartjuk a taktikát, nagy dolgokat érhetünk el. Reálisan nézve normális, ha kikapunk Oroszországban, de az is normális lett volna, ha pont nélkül maradunk a törökök és a szerbek ellen”

– mondta Rossi kapitány a tartalékosan kiharcolt belgrádi győzelem után.

Legutóbb az Aranycsapatnak sikerült

Labdarúgó-válogatottunk 42 éve nem győzte le az oroszokat: legutóbb 1978 októberében, Eb-selejtezőn nyertünk 2-0-ra a Népstadionban a jogelőd Szovjetunió ellen. Vendégként elért sikerért még régebbre kell visszanyúlnunk. 1956 szeptemberében, kereken egy hónappal a budapesti forradalom kirobbanása előtt az Aranycsapat 1-0-ra nyert Moszkvában, barátságos meccsen (tétmérkőzésen még sohasem győztünk Oroszországban).

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!