2 éve

Egy év alatt borult minden Balázs Attila és Fucsovics Márton között

220 helynyi különbség tűnt el: hétfőtől már nem Marci a legelőrébb rangsorolt teniszezőnk. A DK-döntőért együtt, az olimpiáért egymással rivalizálva küzdenek.

Jövő héten a Belgium elleni Davis Kupa-selejtezőben egyesben és párosban is egy nagy célért küzd Balázs Attila és Fucsovics Márton: bejutni a novemberi, madridi 18 csapatos DK-döntőbe. Egyéni játékosként viszont nagy rivalizálásba kezdtek: Balázs egy év alatt 220 hely különbséget dolgozott le a világranglistán, sőt hétfőtől megelőzi az évek óta legjobb magyar teniszezőnek számító Fucsovicsot.

Jövő péntektől a debreceni Főnix Csarnokban újra egymás oldalán küzdenek a DK-ban
Fotó: MTI

A világelitbe 31 évesen berobbant Balázs jelenleg a 79., Fucsovics pedig a 70. a profi teniszezők világranglistáján. Az aktuális, úgynevezett élő rangsorban ugyanakkor Balázs már jobban áll. Miután ezen a héten egyikük sem versenyez, a hétfőnként esedékes frissítéskor hivatalosan is helyet cserélnek a listán.

„Az volt az év eleji célom, hogy a legjobb száz közé jussak, és most biztosan megvan a főtábla a Roland Garroson és Wimbledonban. Mivel máris túlszárnyaltam az elvárásaimat, új célokat fogok kitűzni, de nem szeretnék nagy szavakkal és top ötvennel dobálózni, a reális az, hogy stabilizáljam a helyemet a legjobb százban. (...) Az elmúlt huszonöt évben nem nagyon volt olyan nap, hogy ne hallottam volna a családtól, barátoktól vagy mástól a top százat. Most életem egyik legnagyobb kérdésére megvan a válasz, kissé megnyugodott a lelkem„

– nyilatkozta az MTI-nek a rangos Rio de Janeiró-i tornán elődöntőig jutott Balázs, akit immár Noszály Sándor is segít edzőként.

A tavaly ilyenkor a Roger Federer elleni negyeddöntőig menetelő Fucsovicsnak a dubaji tornán nem sikerült megvédenie az akkor gyűjtött pontjait (idén egyből kikapott a francia Gaël Monfilstól). Balázs előretörése és Fucsovics tavaly óta tartó fokozatos visszacsúszása is kellett az őrségváltáshoz. Míg salakspecialistánk pont egy évvel ezelőtt még csak a 251. helyen állt, Marci a 31. volt, ami máig a karrierje legjobb helyezése.

Balázs bravúrosan menetelt Rióban
Fotó: AFP

A 35 éve nem látott bravúr – a legjobb 100 között legutóbb 1985-ben Taróczy Balázs és Kuhárszky Zoltán szerepelt egyszerre – egyben azt jelenti, hogy mindkét teniszezőnknek esélye van az olimpiára. Ehhez az is kellett, hogy a magyar szövetséggel régóta hadakozó Fucsovics vállalja az idei Davis Kupa-szereplést, ami feltétele az ötkarikás részvételnek.

Fucsovics sok problémával küzdött az utóbbi egy évben
Fotó: AFP

A kvalifikációnál számító június 8-i világranglistáról elvileg a legjobb 56 játékos kap olimpiai kvótát. A sérülések és az egyesben országonként legfeljebb négy-négy fős létszám miatt azonban alacsonyabb a küszöb. A 2016-os riói olimpián például a férfiaknál a világranglista 101. (a nőknél a 86.) helye is kvótát ért. Akár az a faramuci helyzet is előállhat, hogy a Balázs, Fucsovics páros valamelyike magyar riválisát üti el az olimpiai szerepléstől.

Babos magyar partnereket választhat Ha egyesben 98. helyezettként nem is, párosban gyakorlatilag biztos Babos Tímea tokiói játéka. A női páros világranglistán 3. klasszisunk az egyéni rangsor első 300 helyezettje közül választhat magának magyar partnert (jelenleg a 2016-os riói párja, Jani Réka a 197., míg Gálfi Dalma a 253., Bondár Anna a 284., Stollár Fanny a 354., Udvardy Panna a 364.). A vegyes párosban szintén honfitársat választhat Babos, de csak azok közül, akik egyébként is kvótát szereztek (ez lehet Balázs és/vagy Fucsovics).

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!