Létrehozva: 2020.02.27.

Egy év alatt borult minden Balázs Attila és Fucsovics Márton között

220 helynyi különbség tűnt el: hétfőtől már nem Marci a legelőrébb rangsorolt teniszezőnk. A DK-döntőért együtt, az olimpiáért egymással rivalizálva küzdenek.

Jövő héten a Belgium elleni Davis Kupa-selejtezőben egyesben és párosban is egy nagy célért küzd Balázs Attila és Fucsovics Márton: bejutni a novemberi, madridi 18 csapatos DK-döntőbe. Egyéni játékosként viszont nagy rivalizálásba kezdtek: Balázs egy év alatt 220 hely különbséget dolgozott le a világranglistán, sőt hétfőtől megelőzi az évek óta legjobb magyar teniszezőnek számító Fucsovicsot.

Jövő péntektől a debreceni Főnix Csarnokban újra egymás oldalán küzdenek a DK-ban
Fotó: MTI

A világelitbe 31 évesen berobbant Balázs jelenleg a 79., Fucsovics pedig a 70. a profi teniszezők világranglistáján. Az aktuális, úgynevezett élő rangsorban ugyanakkor Balázs már jobban áll. Miután ezen a héten egyikük sem versenyez, a hétfőnként esedékes frissítéskor hivatalosan is helyet cserélnek a listán.

„Az volt az év eleji célom, hogy a legjobb száz közé jussak, és most biztosan megvan a főtábla a Roland Garroson és Wimbledonban. Mivel máris túlszárnyaltam az elvárásaimat, új célokat fogok kitűzni, de nem szeretnék nagy szavakkal és top ötvennel dobálózni, a reális az, hogy stabilizáljam a helyemet a legjobb százban. (...) Az elmúlt huszonöt évben nem nagyon volt olyan nap, hogy ne hallottam volna a családtól, barátoktól vagy mástól a top százat. Most életem egyik legnagyobb kérdésére megvan a válasz, kissé megnyugodott a lelkem„

– nyilatkozta az MTI-nek a rangos Rio de Janeiró-i tornán elődöntőig jutott Balázs, akit immár Noszály Sándor is segít edzőként.

A tavaly ilyenkor a Roger Federer elleni negyeddöntőig menetelő Fucsovicsnak a dubaji tornán nem sikerült megvédenie az akkor gyűjtött pontjait (idén egyből kikapott a francia Gaël Monfilstól). Balázs előretörése és Fucsovics tavaly óta tartó fokozatos visszacsúszása is kellett az őrségváltáshoz. Míg salakspecialistánk pont egy évvel ezelőtt még csak a 251. helyen állt, Marci a 31. volt, ami máig a karrierje legjobb helyezése.

Balázs bravúrosan menetelt Rióban
Fotó: AFP

A 35 éve nem látott bravúr – a legjobb 100 között legutóbb 1985-ben Taróczy Balázs és Kuhárszky Zoltán szerepelt egyszerre – egyben azt jelenti, hogy mindkét teniszezőnknek esélye van az olimpiára. Ehhez az is kellett, hogy a magyar szövetséggel régóta hadakozó Fucsovics vállalja az idei Davis Kupa-szereplést, ami feltétele az ötkarikás részvételnek.

Fucsovics sok problémával küzdött az utóbbi egy évben
Fotó: AFP

A kvalifikációnál számító június 8-i világranglistáról elvileg a legjobb 56 játékos kap olimpiai kvótát. A sérülések és az egyesben országonként legfeljebb négy-négy fős létszám miatt azonban alacsonyabb a küszöb. A 2016-os riói olimpián például a férfiaknál a világranglista 101. (a nőknél a 86.) helye is kvótát ért. Akár az a faramuci helyzet is előállhat, hogy a Balázs, Fucsovics páros valamelyike magyar riválisát üti el az olimpiai szerepléstől.

Babos magyar partnereket választhat Ha egyesben 98. helyezettként nem is, párosban gyakorlatilag biztos Babos Tímea tokiói játéka. A női páros világranglistán 3. klasszisunk az egyéni rangsor első 300 helyezettje közül választhat magának magyar partnert (jelenleg a 2016-os riói párja, Jani Réka a 197., míg Gálfi Dalma a 253., Bondár Anna a 284., Stollár Fanny a 354., Udvardy Panna a 364.). A vegyes párosban szintén honfitársat választhat Babos, de csak azok közül, akik egyébként is kvótát szereztek (ez lehet Balázs és/vagy Fucsovics).

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem hitt a szemének a turista, amikor kinézett a szállodai szobája ablakán, több követője hisztériás rohamot kapott

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Házasság első látásra: egyetlen páros döntött az együtt maradás mellett

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

travelo.hu

Visszanyerte szabadságát a meglőtt gólya

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KIAJOBB

Óriási ünnep készül, bajnok lehet a Fradi

KIAJOBB

Jönnek a riválisok, egyre nehezebb dolga lesz Szoboszlainak

KIAJOBB

Ezzel minden véget érne, óriási esély előtt áll a Fradi

KIAJOBB

Szoboszlai és társai bosszúra készülnek az ősi rivális ellen

KIAJOBB

Ez bizony BL-történelem: szenzációs magasságokba emelkedett a magyar edző

KIAJOBB

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

KIAJOBB

Ez nagyot szólna, Szoboszlaiéktól csak a szokásos bravúrt várják el

KIAJOBB

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét