2 éve

Edző lett a Nagy Ő: Noszály Sándor segítette a top 100-ba Balázst

Balázs Attilának 31 évesen sikerült átlépni a bűvös határt. Hétfőtől már két teniszezőnk lesz a legjobb száz között.

Fucsovics Márton mellett hétfőtől Balázs Attila is tagja lesz a legjobb 100-nak az ATP világranglistáján. Salakspecialista teniszezőnk későn érő típus: 31 évesen váltotta valóra az álmát. Az utóbbi hetekben edzőként a sportág nagy egyénisége, Noszály Sándor segítette a mérföldkőhöz.

Fotó: Instagram

A riói salakpályás tornán csak szerencsés vesztesként főtáblára jutott Balázs Attila kedden 6:4, 6:3-ra múlta felül az uruguayi Pablo Cuevast (46.), aki salakon a világ egyik legjobbja, majd a második körben Thiago Monteirót is legyőzte.

Balázs Attila tavaly, az ukránok ellen megnyert Davis Kupa-soztályozón (Fotó: MTI)

Az év elejétől az a Noszály Sándor az edzője, aki egykor maga is tagja volt a világelitnek (1995-ben a 95. helyen jegyezték), és anno olyan skalpokat gyűjtött, mint például Carlos Moyáé, Pat Cash-é vagy Sergi Brugueráé. A TV2 egykori párválasztó showjának „Nagy Ő”-je még tavaly ősszel, 47 évesen is nyert meccset hazalátogatva az országos bajnokságon, de régóta Los Angelesben élt. Egy tenisziskolában a felső tízezerhez tartozó hírességeket és csemetéiket tanította a játékra. Többek között rendszeresen ütögetett Bill Gates-szel, de neves színészekkel, zenészekkel is.

A profi tenisz körforgása azonban egyre inkább hiányzott neki.

Régi ismerősök Balázsékkal

Noszály Sándor 17 évvel ezelőtt mostani tanítványa bátyjának, Balázs Györgynek is volt a válogatottbeli edzője. Balázs Attila pedig legyőzte őt, amikor 2015-ben szabadkártyásként nagy visszatérőként indult az ob-n.

 

„A terv az, hogy minél előrébb jusson!”

- mondta a Ripost-nak Noszály Sándor, aki Brazíliában a helyszínen izgul tanítványáért.

„Adott a csapat, mert ez egy óriasi csapatmunka. Szendrei Dániel profi erőnléti edző, az ő segítségével tudott újra megerősödni, fizikailag visszatérni egy erős szintre. Én technikailag, stratékiailag és mentálisan segítem Attilát az edzéseken és azon túl is.”

 

Az alábbi fotón Szendrei (balra), Balázs és Noszály:

Noszály kiemelte, óriási lehetőséget kaptak, s próbálnak ezzel élni.

„Azért vállaltam el ezt a munkát, mert mindannyian hiszünk a sikerben! Ez egy óriási mérföldkő volt, de most kell rátenni még egy lapáttal. Én mindent megteszek azért, hogy azt a tudást , amit közel negyven év alatt szereztem, átadjam neki”

- mondta lapunknak Noszály, aki január elején árulta el, hogy mostantól ő edzi Balázs Attilát.

Taróczyék nyomdokain járnak

Balázs Attila korábban több időszakban is az első 2-400 körül ingázott a világranglistán, tavaly ilyenkor a 256. helyen állt. Június (221.) óta folyamatos a fejlődése. Az első 100-ba jutni Noszály Sándor óta csak Sávolt Attilának (2001 és 2003 között), valamint mostanában Fucsovics Mártonnak sikerült. Az ATP-rangsor 1973-as bevezetése óta 1982 és 1985 között fordult elő, hogy két teniszezőnk – Taróczy Balázs és Kuhárszky Zoltán – egyszerre legyen top 100-as.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!