3 éve

Milák Kristóf lefőzte példaképét, Hosszú Katinkát

Aranynál is többet ért Phelps világcsúcsának megdöntése a magyar tini számára. Külföldrõl és itthonról is dõlnek a milliók legjobb úszóinkhoz.

Habár Hosszú Katinka két, Milák Kristóf „csak” egy számot nyert az úszó-világbajnokságon, fantasztikus rekorddöntése miatt a 19 éves új magyar sztárnak hozott többet a konyhára a kvangdzsui szereplés. A győzelmek sportértéke természetesen megfizethetetlen, de a jelentős kiadásaik tudatában igenis fontos: legjobbjaink szereplését itthon és a Nemzetközi Úszószövetségnél is milliókkal jutalmazzák.


Milák pályafutása első világbajnoki címe és világcsúcsa után elárulta: sosem Michael Phelpset tekintette példaképnek, sokkal inkább Katinkát, akinek a kőkemény edzésmunkáját tavaly óta testközelből látja a Duna Arénában.

„Katinka az edzésmunka szempontjából, és a szürke hétköznapokhoz való hozzáállása miatt a példaképem”

– mondta az új magyar világsztár.

A háromszoros olimpiai bajnok, immár kilencszeres vb-aranyérmes Iron Lady a szokásos magabiztosságával nyerte a 200 és a 400 méteres vegyesúszást (emellett 200 háton is döntőbe jutott, ahol 8. lett), sőt tagja volt a hatodikként végzett női 4x200-as váltónak is. Milák ezzel szemben csak 100 és 200 pillangón indult. Utóbbit döbbenetes világcsúccsal megnyerte, előbbiben negyedik lett, és a döntőben a hetedikként úszott célba a 4x100-as férfi gyorsváltóban.

A nemzetközi szövetség pénzdíjaira átszámolva mindez annyit jelent, hogy Milák 26 375 dollárt (majdnem 7,7 millió forint), míg Hosszú 43 ezer dollárt (több mint 12,6 millió forint) kap a FINA-tól. Az új világcsúcsért járó 30 ezer dolláros (8,8 millió forint) bónusszal együtt viszont már a Honvéd tinédzsere felé billen a mérleg.

Még akkor is, ha az idehaza nekik dukáló pénzdíjak csökkentik a különbséget. A világversenyeken kiemelkedő eredményeket elérő sportolók jutalmazásáról szóló magyar jogszabály szerint nettó 2,5 millió forintot ér egy-egy aranyérem (egyéni számban) a kétévente megrendezett úszó-világbajnokságokon. Vagyis Kristóf újabb 2,5, Katinka pedig 5 milliót kap még a FINA-jutalmakhoz.

Így végül 19, illetve 17,6 millió forinttal lesznek gazdagabbak.


Tokióban folytatja az Iron Lady

Úszóválogatottunk java része a vb után hazautazott Kvangdzsuból, ugyanakkor Hosszú Katinka például Tokióba repült tovább.

Éppen egy éve jelentette be hivatalosan Hosszú Katinka, hogy Petrov Árpád az új edzője. Sok minden történt azóta, a...

Közzétette: Iron Swim – 2019. július 29., hétfő

 

Péntektől vasárnapig a japán fővárosban – a jövő nyári olimpia helyszínén – rendezik a FINA Világkupa-sorozatának első állomását. Ezt novemberig még hat viadal követi. Jövő hétvégén a kínai Csinanban folytatódik, majd újabb egy héttel később Szingapúrban fejeződik be Katkáék ázsiai túrája, hogy aztán október első hétvégéjén hazai közönség előtt, a Duna Arénában versenyezzen. A világkupában egy-egy győzelem 1500 dollárt (440 ezer forint), a világcsúcs pedig 10 ezer dollárt (2,9 millió forint) ér.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!