3 éve

Fordulat az úszóháborúban, Budapest és Hosszú Katinka is nyertes

Újabb nagy versenyt rendeznek fõvárosunkban. Csattanós választ adott a FINA az elégedetlen világsztároknak. Kérdés, hogyan reagálnak Katinkáék.

Budapesten lesz az egyik állomása a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA újonnan induló elit úszósorozatának - értesült a távirati iroda. Erről azután döntöttek, hogy Hosszú Katinka és más úszók is pert indítottak, illetve közleményben keltek ki a FINA ellen, amiért az eltiltással fenyegette őket, ha részt vesznek a Nemzetközi Úszóliga (ISL) pénzdíjas versenyén, amelyet végül inkább töröltek is a szervezői.

A FINA ülésén (a kínai rövidpályás úszó-világbajnokság helyszínén, Hangcsouban) kiderült: a három állomásból álló sorozatot az Egyesült Államokban kezdik, majd a második helyszín Budapest - jövőre Európa fővárosa - lesz, zárásképpen pedig Kínában versenyeznek a legjobbak.

A meghívásos szupersorozat összdíjazása 3,9 millió dollár (több mint 1,1 milliárd forint) lesz. Az egyes állomásokon péntektől vasárnapig zajlanak majd a küzdelmek 50 méteres medencében. A program szűkített lesz, ugyanis úszásnemenként 50, 100 és 200 méteres számokat, illetve a 400 méter gyors és 200 méter vegyes küzdelmeit rendezik meg, valamint viadalonként négy váltóverseny lesz műsoron. Minden számban csak döntőkre kerül sor, futamonként négy indulóval.

Az eseménysorozatra a számok aktuális világ- és olimpiai bajnokai, világcsúcstartói és világranglista-vezetői kapnak majd meghívást. Az úszókat 24 fős (12 férfi, 12 nő) csapatokba osztják majd. Minden meghívott úszó részesül a pénzdíjból, ezen kívül utazással együtt teljes ellátást kapnak.

Az összdíjazásból az egyéni versenyek alapján 2,436 millió dollárt, a váltók között pedig 648 ezer dollárt osztanak ki. A fennmaradó 840 ezer dollárból a csapatok részesülnek.

A FINA döntött a 2019-es világkupa-sorozat hét helyszínéről is, az európai vk-állomások egyike továbbra is Budapest lesz, októberben.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!