6 éve

104 évesen halt meg a Zsebherkules: ez volt a titka!

Mutatványosból lett India bálványa, és a világ legjobb testépítõje. Amilyen apró termetû volt, olyan nagyon népszerû is.

Száznégy éves korában hunyt el Manochar Aich, a kalkuttai Zsebherkules. A csenevész gyerekből lett indiai testépítő hazájából elsőként, 1952-ben megnyerte a londoni Mr. Universe-versenyt. Az élemedett korával összefüggő egészségi problémák következtében halt meg.

A Zsebherkules becenév alacsony termete miatt ragadt rá: a kivételes sportember csak 150 centiméter magas - vagyis inkább alacsony - volt. Hányatott sorsa miatt nem csak a súlyokkal, de a szegénységgel is meg kellett küzdenie. Rövid ideig börtönben is ült.

Egy híres bűvész mellett, a fogával elhajlított acélrudakkal, kardokon fekve ejtette ámulatba a közönségét, mielőtt 28 évesen áttért volna a testépítésre. Mr. Universe-győzelme után hősként tisztelték a hazájában.

Színpadon utoljára 89 éves korában pózolt, a következő videó pedig 92 évesen készült róla:


Manochar Aich a hosszú élet titkaként két fontos dolgot emlegetett. Egyrészt a gyümölcsökben, zöldségekben, rizsben, lencsében és halakban gazdag étrendet, másrészt azt, hogy a nehéz időkben is igyekezett boldog maradni, könnyedén venni a problémákat.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!