7 éve

Fogyókúrán a nemzeti bajnokság

Csányi Sándor MLSZ-elnök az NB I átfogó, gyors átszervezését irányozta elõ. Öt csapat egyelõre nem kap licencet, csökkentenék a légiósok számát, és véget vetnek egy népszerûtlen kupasorozatnak. Nyilasi Tibor szerint az élet írta a forgatókönyvet.

Szerző Szabó Tamás, pr

Bár az elmúlt hetekben már egyre többen találgattak az NB I-et érintő módosításokról, Csányi Sándor MLSZ-elnök sajtótájékoztatóján mégis  bombaként robbant a hír a bajnokság átfogó, gyors átszervezéséről.

Az elnök nyilatkozatában öt fontos kérdésről beszélt:

1. Létszámcsökkentés. A jelenlegi 16-ról 12-re csökkentik az első osztályban szereplő csapatok számát. Elképzelhető, hogy már a 2015/2016-os szezon is csupán tucatnyi klubbal indul el.

2. Elutasított licenckérelmek. Első fokon öt NB I-es csapat, a Győri ETO, a Pécs, a Pápa, a Nyíregyháza és a Kecskemét nem kapott rajtengedélyt a következő szezonra.

3. Pénzügyi stabilitás. Csányi elmondása szerint az elmúlt időszakban néhány csődközelbe jutott egyesület, valamint egyes klubtulajdonosok köztörvényes ügyei megnehezítették a szövetség munkáját.

4. Kevesebb légiós. A következő szezontól megtizedelik a légiósok számát. Az MLSZ ezzel szeretné elérni, hogy minél több fiatal magyar labdarúgó jusson rendszeres játéklehetőséghez a felnőttcsapatokban. 

5. Megszűnik a Ligakupa. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a klubok számára teher volt a sorozat, amely nem is váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

 

Mi indokolja a gyors fogyókúrát?

A létszámcsökkentés ténye önmagában nem jelentett különösebb meglepést, az viszont igen, hogy erre akár már 2015 nyarától sor kerülhet. Ennek oka többek között a korábban említett öt csapat, amely nem kapta meg az NB I-es induláshoz szükséges licencet. A kluboknak május 26-ig van lehetőségük arra, hogy pótolják a hiányosságokat.

Ennek tükrében alakulhat ki az NB I jövő évi létszáma, amely 16, 14 vagy 12 csapatos lehet. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke azt mondta, legkésőbb a 2017/18-as idényig 12 csapatosra csökkentik az első osztály létszámát.

Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja a Ripostnak elmondta, az MLSZ rákényszerült a létszámcsökkentésre:

Az élet megírta a forgatókönyvet. Sajnos piaci alapon kevés egyesület tud ma működni Magyarországon, az adósságspirálnak viszont semmi értelme. Amíg a gazdaság nem fog megerősödni, és nem lesznek olyan tulajdonosok, akik megfelelnek a követelményeknek, addig az MLSZ rákényszerül a létszámcsökkentésre.

Miért nem kaptak lincencet a klubok?

 • Győr: a klub azután került pénzügyi krízisbe, hogy a Quaestor Csoport öncsődöt jelentett, majd ennek hatására az egyik főszponzor, az Audi felbontotta szerződését az ETO-val. A nyomozó hatóságok a vagyonvisszaszerzési eljárás részeként lefoglalták a stadiont és a teljes ETO Parkot. A játékosok március óta fizetés nélkül lépnek pályára. 

 • Pécs: a mecsekaljaiak kérelmének elutasításáról nem sokat lehet tudni. A pletykák tartozásokról szólnak. Annyi biztos, hogy a klub fellebezni fog a döntés ellen.

 • Pápa: a dunántúli városban egyelőre a káosz az úr. A csapat utolsó a bajnokságban, jelenleg új tulajdonost keresnek. A korábbi tulaj, Bíró Péter házi őrizetben van, ügyében 4 milliárd forintnyi kárt okozó csalás gyanújával indult nyomozás.

 • Nyíregyháza: a Szpari korábbi légiósa miatt szenved. Diego Balbinot a FIFA-nál jelentette fel az egyesületet, mert nem kapta meg minden járandóságát. A nyírségi klub viszont a honlapján azt közölte, régen rendezte a tartozást, már csak ennek igazolására várnak.

 • Kecskemét: a hírös város háza tájáról egyelőre csak pletykák szivárogtak ki, hivatalos indoklás azonban nincs arról, hogy miért nem kaptak licencet. A KTE vezetősége közleményben jelezte, csütörtökön válságértekezletet tartanak.

   

  Kevesebb légiós, semmi Ligakupa

  Csányi azt is bejelentette, hogy a csapatok egyenként akár évi 300-400 millió forinthoz juthatnak, ha a keretükben legfeljebb hét, a pályán pedig legfeljebb három idegenlégiós szerepel. A nemzetközi kupákban induló csapatok maximum tíz, nem hazai nevelésű focistát alkalmazhatnak. Pályára pedig egyszerre legfeljebb ötöt küldhetnek. Ebben az esetben ők is részesülnek majd a központi támogatásokból.

  Plusz juttatást, nagyjából 150 millió forintot kaphatnak az NB II-es csapatok, ha egyáltalán nem szerepeltetnek külföldi labdarúgót, eközben legalább egy 19 éven aluli magyart játszatniuk kell.

  A Ligakupa megszűnik, a sorozat ugyanis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a klubok nem is szorgalmazták a Ligakupa folytatását. Ezzel pedig az MLSZ is egyetértett. 

  Szerző Szabó Tamás, pr

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Csodáról beszélnek: már nincs kómában a budapesti házomlásban megsérült balerina

  vg.hu

  Törölte a Wizz Air a járatukat, ezer euró ráfizetéssel jutott haza egy magyar házaspár

  metropol.hu

  Így nézett ki Rubint Réka 30 évvel ezelőtt – Fotó!

  vg.hu

  Az Egyesült Királyság elzárja az EU-ba vezető vezetékeket, ha az orosz gázválság fokozódik

  life.hu

  Szörnyű tragédia: öngyilkos lett az apa, miután a forró autóban hagyta meghalni kisfiát

  vg.hu

  Megijedtek a hazai ingatlanosok: megérezték a válság előszelét

  mandiner.hu

  Itt támadhatja meg Putyin a NATO-t, ha kitör a világháború

  mindmegette.hu

  Durva átalakulás: Horváth Gréta előtte-utána fotót posztolt közel 20 kilós fogyásáról

  travelo.hu

  HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

  ripost.hu

  Újra áll a bál: Most ezért balhézik egymással Suzy és Jolly

  ripost.hu

  Igazi csoda: Így van most a terézvárosi házomlásban megsérült táncosnő

  ripost.hu

  Felcsusszant a felső, kibuggyantak alóla a kebelcsoda ringó mellei

  További cikkek

  KIAJOBB

  Most kell villantani! A történelem két legjobb csapata játszik Budapesten

  KIAJOBB

  Elképesztő, ezt mondta Milák Kristófról a kapitány

  KIAJOBB

  Kiderült, így teljesülhet Hosszú Katinka nagy álma

  KIAJOBB

  Figyelmeztet a szakember, ez vár mostantól Milák Kristófra

  KIAJOBB

  BL-csapatok versengenek Dárdai Mártonért

  KIAJOBB

  Kiszámoltuk, ennyit keresett Milák Kristóf a vébén

  KIAJOBB

  "Nem vagyok csúcsformában" - barátnőjét vigasztalta Hosszú Katinka

  KIAJOBB

  "Az uszoda cápája" - Orbán Viktor gratulált Milák Kristófnak