Létrehozva: 2020.08.29.

Különös rekord a budapesti állatkertben

Korrekordot döntött Evita, a budapesti állatkertben élő mhorr-gazella. A 19 éves és négy hónapos nőstény immár minden idők leghosszabb ideje élő példánya a vadonban már kihalt patások között.

A nőstény mhorr-gazella a Fővárosi Állat- és Növénykert Szavannakifutójában, valamint a hozzá tartozó istállóban él hat társával. Evita már egy ideje a legidősebbnek számított világ valamennyi élő mhorr-gazellája között, most abszolút korrekordot döntött.

A matuzsálemi korú Evita minden rekordot megdöntött Már eddig is a mi Evitánk volt a világ legidősebb élő mhorr... Közzétette: Fővárosi Állat- és Növénykert2020. augusztus 28., péntek

 

A legtöbb állatfaj esetében csak az állatkertben élő egyedek pontos születési adatai ismertek, így csak sejteni lehet, hogy a vadonban sincs idősebb állat. A mhorr-gazellák esetében azonban ez egészen biztos, mivel természetes élőhelyükről már évtizedekkel ezelőtt kipusztultak, így ma csupán állatkerti állatok vannak. A rekordot eddig egy korábban élt, Separada nevű állatkerti mhorr-gazella tartotta, aki 19 éves és 4 hónapos korában elpusztult, de Evita két nappal már bizotsan túlélte, és egészséges.

A mhorr-gazellák természetes élőhelyükön legfeljebb 10-12 éves korukig éltek. Állatkertben valamivel tovább, de a 15-16 évesnél idősebb állatok már ritka kivételnek számítanak.

Evita 2001 áprilisában született a Berlini Állatparkban és 2008 óta él a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amely ekkor csatlakozott a vadon már kihalt, ritka patások állatkerti tenyészprogramjához. Az első budapesti születésű mhorr-gazella 2009-ben jött a világra, és Evita is több alkalommal ellett azóta, hogy Budapestre érkezett.

A mhorr-gazella (Gazella dama mhorr) a dámgazella (Gazella dama) egyik alfaja, amely eredetileg Északnyugat-Afrikában volt őshonos. Az utolsó vadon élő példányokat az 1960-as, 1970-es években figyelték meg. 1971 és 1975 között tizenegy mhorr-gazellát, két hímet és kilenc nőstényt szállítottak Almeríába Spanyol-Szaharából, ezek a mai állatkerti populáció alapítói. A populáció tervszerű szaporítása José Antonio Valverde spanyol biológus és környezetvédő kezdeményezésére indult el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kigyulladt pályával és nagy szenvedésekkel tért vissza az F1 Kínai Nagydíj

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

borsonline.hu

Testvérviszály lett Vajna Timi nagymamájának kórházi kezeléséből

hirtv.hu

Megfenyegette egy baloldali aktivista a kormánypárti képviselőket a Parlamentben

ripost.hu

Hajtóvadászat Budapesten: Halálos közlekedési balesetet okozott a gyorsforgalmin, most üldözi a rendőrség

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat: itt már biztosan kevesebb a vérszívó!

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-