tóth gabi
Világnapja volt ennek a mogyorókrémnek, de ha nem ünnepelted meg, ne kenõdj el.
A mindmegette összegyűjtött néhány érdekességet a több mint 160 országban kapható mogyorókrémről. Íme:
1. Február 5-e a Nutella világnapja
A Nutella világnapját 2007-ben hirdette meg Sara Rosso, egy sokáig Olaszországban élt amerikai blogger, a mogyorókrém nagy rajongója. 2015-ben a World Nutella Day szerzői jogait hivatalosan átruházta a Ferrero cégre, és az ezért kapott összeget az ENSZ Élelmezési Világprogramjának ajánlotta fel.
2. Valaha hiánycikk volt!
A Nutella ősét a 2. világháború után találta ki Pietro Ferrero. Az olasz cukrász eredetileg a hiánycikknek számító kakaót próbálta meg kiváltani a süteményeiben. 1946. május 14-én megalapította a vállalkozását, és gyártani kezdte az általa kreált mogyorókrémet, amelynek ezüstpapíros csomagolásán a piemonti karnevál népszerű alakja, Giandujot mosolygott. A hosszúkás cipóvá formázott Giandujot pastát akkoriban felszeletelve tették a kenyérre. 1951-ben a termék könnyen kenhető krém formában, SuperCrema néven született újjá.
3. Családi vállalkozás volt
A családi vállalkozás üzemeltetését 1963-ban Michele Ferrero vette át. Az apja receptje alapján kikísérletezte a világ első számú üveges mogyorókrémét, amelynek 1964-ben a Nutella nevet adta.
4. 1965-ben kezdődött
A Nutellát 1965 óta töltik a jól ismert, egyedi formájú üvegbe. 450 és 750 grammos kiszerelésben forgalmazzák.
5. Ezt nem hinnéd: ki vásárolja a legtöbb Nutellát?
A Ferrero a világ egyik legnagyobb mogyorófelhasználója. A mogyorót elsősorban Törökországból és Olaszországból szerzik be. Célul tűzték ki, hogy 2020-ra 100%-ban nyomon követhető mogyorót dolgozzanak fel.
6. Kiváló minőség
A Nutellához használt kakaóbab elsősorban Elefántcsontpartról és Ghánából származik. A Ferrero a saját gyáraiban állítja elő a termékhez szükséges kakaóvajat és kakaóport.
7. Állati eredetű összetevők nélkül!
A Nutella a sovány tejporon és a tejsavón kívül nem tartalmaz állati eredetű összetevőket.
8. Tartsd a konyhapulton!
A felbontott Nutellát nem kell a hűtőben tárolni, szobahőmérsékleten (18–24 fokon) bontakozik ki tökéletesen az íze. Ne tartogasd sokáig, mert frissen a legfinomabb.
9. Dunát lehetne rekeszteni vele!
Évente annyi Nutellát gyártanak, hogy az üvegekkel 26-szor körbe lehetne keríteni a Dunát, a forrástól a Fekete-tengerig. Ha az előállított mennyiséget egy óriási mérlegre tennék, annyit nyomna, mint a New York-i Empire State Building. A mogyorókrém imádói által egy év alatt kiürített üvegek együttes hossza 8-szor több, mint a Kínai-Nagy-falé.
10. Milliós követőtábor
A Nutellának már több mint 31 millió követője van a Facebookon.