4°C
7°C

Gabriella névnapja

RETRO RÁDIÓ

Ezt a gyomorforgató, egészségtelen ételt propagálja az egész világ. De Magyarország nemet mondott rá! Vajon miért?

Létrehozva2025. 11. 19. 16:44

Nagy István agrárminiszter világossá tette. Ezért mondtunk nemet erre az ételre.

A parlament nemrég megszavazta a műhús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmát. Nagy István agrárminiszter egyértelművé tette: Magyarország ragaszkodik a hagyományos, termőföldhöz kötött élelmiszer-ellátáshoz. De miért utasítjuk el a műhúst, amikor a világ nagyvállalatai épp ezt propagálják? A választ Nagy István részletesen is kifejtette a TV2 Mokka című műsorában, november 19-én. Az agrárminiszter egyértelművé tette azt is, hogy a magyar kormány nem kíván semmilyen kísérleti úton előállított élelmiszerre és ételre átállni.

étel
Nagy István agrárminiszter a természetes ételek előállításának a híve / Forrás: TV2

Magyarország nemet mond a műételekre

Magyarország nemet mond a műhúsra. A miniszter hangsúlyozta: a hagyományos mezőgazdaság és állattenyésztés megőrzése nemcsak a gazdák érdeke, hanem a kultúránk része is. 

Miért kellene ipari, inkubációs körülmények között előállított sejtszaporulatot fogyasztani, amikor van természetes hús is, amiben semmilyen kockázat nincs? 

– kérdezte Nagy István a Tv2 Mokka című műsorában.

Ha elszakítjuk a termőföldtől az élelmiszer-előállítást, mindent elszakítunk a hagyományainktól, a kultúránktól, mindazt a folyamatot, ami ezer éve csak itt, a Kárpát-medencében működik. 

– mondta.
Nagy István rámutatott, hogy a műhús ipari előállítása számos kockázatot rejt: a technológia még nem bizonyított, és az elektronikus indukcióval indított sejtszaporulat viselkedése a szervezetben teljesen ismeretlen. Ráadásul a nagy konglomerátumok szabadalmi joga megkérdőjelezhetetlen ellenőrzést adna egy-egy cég kezébe:

Valaki valahol, ismeretlen helyről megszabja majd, ki fér hozzá és hogyan.

A miniszter kiemelte az ökológiai szempontokat is. Bár a műhús támogatói gyakran hivatkoznak kisebb környezeti lábnyomra, a valós kísérletek szerint az előállítás során sokkal nagyobb terhelést okoz, mint a hagyományos hús előállítása.

Semmi nem indokolja a műhúst. Még az sem, hogy kisebb lenne az ökológiai lábnyoma, a kísérletek szerint sokkal nagyobb terhelést jelent, mint a természetes hús előállítása.

– szögezte le.

Az állattenyésztésre gyakorolt hatásokról szólva a miniszter hangsúlyozta: a teljes élelmiszer-ellátási lánc ellehetetlenülne, ha átállnánk a laborhúsra. Gondoljunk bele, mennyi ember él meg abból, hogy a reggeli zsemle vagy kenyér eljut az asztalunkra. Minden megváltozna, beláthatatlan következményekkel.

Nagy István kitért a támogatásokra is, amelyek szerinte a gazdák munkájának elismerését szolgálják, és nem egyszerű jövedelemkiegészítés:

A mindennapi kenyér a gazdák kemény munkájának köszönhető. A támogatás nem azért van, hogy a bankszámlájukat gyarapítsa, hanem azért, hogy a kedvezőtlen adottságú területeket is megműveljék.

– hangsúlyozta. A miniszter felháborítónak tartja, hogy a brüsszeli terveket megvalósító Magyar Péter és a Tisza Párt háztáji közgazdászai ennek ellenére sokallják a magyar gazdák Úniós támogatását. Magyar Péter nem a magyar gazdáknak, hanem a brüsszeli gazdájának szeretne a kedvében járni.
A magyar kormány álláspontja egyértelmű: Magyarország nemet mond a műhúsra, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Unióban se vezessék be ezt a technológiát. A hagyományos, földhöz kötött gazdálkodás, az állattenyésztés és a biztonságos, természetes hús előállítása a jövő záloga.

Nézd meg mezőgazdasági témával kapcsolatos videónkat:

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.