
Boglya és paprikás krumpli Japánban: bemutatkozott a Világkiállítás Magyar Pavilonja
Mutatjuk mivel találkozhatnak a látogatók Oszakában.
Mint az ismert, idén Japánban, Oszakában tartják a Világkiállítást. A nagy eseményig pedig már nincs sok idő hátra, mindössze 50 nap. A rendezvényen természetesen Magyarország is képviselteti magát, méghozzá nem is akárhogy.

Fröccs, paprikás krumpli, miskakancsó és pentaton alapú népdal - ezekkel találkozhat az, aki a Magyar Pavilonba lép be majd az Oszakai Világkiállításon. Emellett bemutatták a Magyar Pavilon építészeti, kreatív és művészeti koncepcióját, valamint a magyar szerepvállalás céljait és jelentőségét sajtótájékoztató keretében hétfőn a Magyar Zene Házában.
A japán és a magyar népi építészetben egyaránt fellelhető beépítési mód és településkép, valamint a természet adta építőanyagok inspirálták az építészeti koncepciót. Az épület a táj és a paraszti kultúra egységét hirdeti, hiszen népzene és néptánc kultúránk a magyar lényeg tükre
- mondta el Zoboki Gábor Kossuth-és Ybl díjas építész, a koncepció megálmodója.

A látogatók a bejáratnál a magyar rétekre emlékeztető zöld környezetben találják magukat, ahol a magyar és a japán kultúra közös pontjai elevenednek meg. Megtudtuk: az épület előterében a Kárpát-medencei szelíd mezők növényvilágát idézik. A látogatók egy erdei tisztáson keresztül érkeznek meg. A "bolyongó" részen a magyar népdalok kezdő sorait idéző képekkel és hanghatásokkal találkoznak, majd a "Zengő Dóm"-ban egy karakteres magyar pentaton népdal fogadja őket.
A magyar megjelenés központi részét a kívülről boglya formát idéző Dóm adja, ez ad otthont egy színházi térnek.

A Magyar Pavilon fő attrakciójának a létrehozásakor célunk egy olyan összetett élmény megteremtése, amelyben a közönség a magyar táj ihlette világon keresztül érkezik meg a végtelenbe, univerzális térbe. Ennek a térnek az abszolút középpontjában a magyar népdal áll
- magyarázta Vági Bence rendező, koreográfus, a Magyar Pavilon művészeti koncepciójának megalkotója.
A magyar vidéki konyha is megelevenedik a Világkiállításon
A gasztronómiai kínálat is szorosan beleilleszkedik a koncepcióba. A Pavilon ételei a magyar vidéki udvar alapanyagait, a paraszti kultúrát és a nemzeti hagyományokat veszik alapul. A fogások olyan magyar receptek, amelyek generációkon át öröklődtek.
A kultúránknak szerves része a gasztronómia és a borkultúra. Ezt egy kerek egészként képzeltük el. A koncepció kialakításánál lényeges dolog volt, hogy a hétköznapi magyar ételt mutassuk be, hogy meg tudják kóstolni a gulyáslevesünket, a hortobágyi töltött palacsintát, a paprikás krumplit vagy akár a túrógombócot és a somlói galuskát
- idézi Csapody Balázs, a Magyar Pavilon gasztronómiai koncepciójának felelősét a Bors.






