Szoboszlai Dominik
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi hatóság felhívást tett közzé azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes figyelni az ilyen típusú élelmiszereknél. Azt is mutatjuk melyik az a rovar, ami innentől az ételekbe kerülhet!
Az Európai Bizottság 2021. óta engedélyezi bizonyos rovar eredetű alapanyagok élelmiszeriparban történő felhasználását. Ezúttal egy főleg horgászboltokban kapható rovar felhasználását engedélyezte bizonyos élelmiszer esetében. Mutatjuk melyik ez az új összetevő és hogy mire érdemes figyelni az ilyen típusú élelmiszerekkel kapcsolatban!
A hazai piacon a rovartermékek felhasználásával készült élelmiszerek széleskörű elterjedését több tényező is lassítja az NKF szerint. Az egyik fő ok, hogy ezeknek a termékeknek az elfogadottsága a magyar lakosság körében viszonylag alacsony. Emellett a rovar eredetű alapanyagok árát a bonyolult és hosszú engedélyeztetési folyamat mellett az új technológia bevezetésével járó magasabb előállítási költségek is növelik. Magyarországon emellett a hatályos jogszabályok alapján csak takarmányozási céllal állíthatnak elő rovar alapú termékeket.
Az EU által engedélyezett új élelmiszerek listájában már szerepelnek a házi tücsökből (Acheta domesticus), keleti vándorsáskából (Locusta migratoria), alombogárlárvákból (Alphitobius diaperinus) és a közönséges lisztbogárból (Tenebrio molitor) készült termékek.
A fentiek mellett már a közönséges lisztkukac (Tenebrio molitor) teljes lárvájából nyert, UV-fénykezelt pora is felhasználható élelmiszer alapanyagként az unió területén. A kérelmet még 2019 nyarán nyújtotta be a Bizottságnak a francia Nutri’Earth vállalat, így az engedélyezésétől számított 5 évig kizárólag ők jogosultak ezen termék EU-n belüli forgalomba hozatalára!
A rovar alapú élelmiszerek megítélése igen megosztó, ezért fontos a fogyasztók egyértelmű, tisztességes tájékoztatása az ilyen típusú termékekkel kapcsolatban is. Emiatt a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell tüntetni a
„Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!”
kifejezést.
Ezen kívül a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni a polcokra. A fenti tájékoztatási kötelezettség kiterjed a nem előre csomagolt élelmiszerek (pl. péksütemények) és a vendéglátó-ipari termékek (pl. sütemények) körére is.
Allergiás reakciót válthatnak ki azoknál, akik ismerten allergiásak a rákfélékre és az azokból készült termékekre, valamint a poratkákra. Emiatt az összetevők felsorolásának közvetlen közelében a gyártóknak el kell elhelyezni egy figyelmeztetést ezzel kapcsolatban. Ezen kívül a fagyasztott, pépesített, szárított és por formában lévő alombogárlárvákat tartalmazó étrend-kiegészítőket nem fogyaszthatják 18 éven aluliak. Egy erre vonatkozó figyelmeztetést is fel kell tüntetni az ilyen típusú termékek.