Létrehozva: 2024.12.26.

Pezsgő kisokos: 3 érdekes tény, amit nem tudtál a pezsgőkről

Mi magyarok szeretjük a pezsgőt – pláne, ha a champagne kerül szóba. De hallottunk már proseccóról meg gyöngyözőborról is: de mi a különbség közöttük?

Mi a különbség a pezsgő és a prosecco között? Mi fán terem a cava és miben más, mint a klasszikus champagne? Továbbá: mit is jelent pontosan a méthode traditionelle, és persze hogyan tároljuk a különböző pezsgőket? Ha már most elvesztél a pezsgők kavalkádjában, akkor mutatjuk, mit érdemes tudnod róluk!

Pezsgő
Mi a különbség a pezsgő és a prosecco között? Fotó: Forrás: Pexels

Hogyan készül a pezsgő?

Az eljárások között óriási a különbség, ezért nem mindegy, hogy milyen pezsgőt emelünk le a polcról.

Méthode traditionelle – Palackos érlelés
A szó legnemesebb értelmében vett pezsgők ezek, hiszen a klasszikus módszerrel készülnek. A szőlőlé már a palackban erjed pezsgővé, itt érik ki az ízek teljessége. Ez a technika a champagne-ok és a cavo-k alapja.

Méthode transvasée – Kombinált eljárás
Itt az erjedés kezdetben egy nagyobb palackban történik, de végül egy tartályba átfejtve nyeri el a végleges állagát. Praktikus, és gyors megoldás ez - miközben megőrzi a palackérlelés néhány előnyét is.

Méthode charmat – Tartályos pezsgő
Itt a gyártás során a pezsgők nagy tartályokban erjednek. Az íze friss, és gyümölcsös, de sokkal kevésbé komplexnem véletlenül ez a legolcsóbb elkészítési mód.

Pezsgő
A habzóborok hozzáadott szénsavat tartalmazhatnak, ellentétben a pezsgővel Fotó: Forrás: Pexels

Mi a különbség a champagne, prosecco és cava között?

Champagne 

A franciaországi Champagne régióban, palackos eljárással készül. A chardonnay, pinot noir és pinot meunier szőlők keverékéből áll, íze pedig egyedülállóan élesztős és összetett.

Prosecco 

A prosecco szülőhazája, Olaszország, és azon belül pedig a Veneto tartományban készül, tartályos módszerrel. A glera szőlő adja a friss, gyümölcsös karakterét, így sokkal lazább, közvetlenebb pezsgő.

Cava 

Katalóniából származik. A cava szintén palackban erjed, ám helyi szőlőfajtákból készül: Macabeo, Parellada és Xarel-lo. 

Franciacorta 

Az olasz Franciacorta borvidékről származik. Csak chardonnay és pinot bianco szőlőből készülhet, és kizárólag kézi szüreteléssel.

Pezsgő
Ideális esetben a pezsgőt 5-7 ºC fokra hűtve kínáljuk Fotó: Fotó: Pixabay

Színük és cukortartalmuk: hogyan működik ez a pezsgőknél?

A pezsgőket – az érlelési eljárás mellett színük és cukortartalmuk szerint szokták osztályozni. Színük alapján megkülönböztetünk fehér- és rozé pezsgőt, cukortartalmuk alapján pedig az alábbi kategóriákat:

  • Brut nature (nyerspezsgő): 0-3 g/l 
  • Extra brut: 3-6 g/l 
  • Brut: 0-12 g/l 
  • Extra dry: 12-17 g/l 
  • Dry: 17-32 g/l 
  • Demi sec (félszáraz): 32-50 g/l 
  • Doux (édes): 50 g/l felett

Természetesen ízlés dolga, hogy ki melyiket kedveli, ám fontos az is, hogy melyik pezsgő, milyen fogásokhoz illik a legjobban. 

Pezsgő
A hazai kínálatban már olyan különlegességet is találunk, mint a francia és kaliforniai pincészetek pezsgői Fotó: Pexels

Figyeljünk arra is, hogy mindenképpen állítva tároljuk a pezsgős palackokat, hogy a palack tartalma ne érintkezzen a parafadugóval, ugyanis a szénsav kellemetlen ízeket oldhat ki belőle.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek