RETRO RÁDIÓ

Pezsgő kisokos: 3 érdekes tény, amit nem tudtál a pezsgőkről

Létrehozva2024. 12. 26. 18:00

Mi magyarok szeretjük a pezsgőt – pláne, ha a champagne kerül szóba. De hallottunk már proseccóról meg gyöngyözőborról is: de mi a különbség közöttük?

Mi a különbség a pezsgő és a prosecco között? Mi fán terem a cava és miben más, mint a klasszikus champagne? Továbbá: mit is jelent pontosan a méthode traditionelle, és persze hogyan tároljuk a különböző pezsgőket? Ha már most elvesztél a pezsgők kavalkádjában, akkor mutatjuk, mit érdemes tudnod róluk!

Pezsgő
Mi a különbség a pezsgő és a prosecco között? Fotó: Forrás: Pexels

Hogyan készül a pezsgő?

Az eljárások között óriási a különbség, ezért nem mindegy, hogy milyen pezsgőt emelünk le a polcról.

Méthode traditionelle – Palackos érlelés
A szó legnemesebb értelmében vett pezsgők ezek, hiszen a klasszikus módszerrel készülnek. A szőlőlé már a palackban erjed pezsgővé, itt érik ki az ízek teljessége. Ez a technika a champagne-ok és a cavo-k alapja.

Méthode transvasée – Kombinált eljárás
Itt az erjedés kezdetben egy nagyobb palackban történik, de végül egy tartályba átfejtve nyeri el a végleges állagát. Praktikus, és gyors megoldás ez - miközben megőrzi a palackérlelés néhány előnyét is.

Méthode charmat – Tartályos pezsgő
Itt a gyártás során a pezsgők nagy tartályokban erjednek. Az íze friss, és gyümölcsös, de sokkal kevésbé komplexnem véletlenül ez a legolcsóbb elkészítési mód.

Pezsgő
A habzóborok hozzáadott szénsavat tartalmazhatnak, ellentétben a pezsgővel Fotó: Forrás: Pexels

Mi a különbség a champagne, prosecco és cava között?

Champagne 

A franciaországi Champagne régióban, palackos eljárással készül. A chardonnay, pinot noir és pinot meunier szőlők keverékéből áll, íze pedig egyedülállóan élesztős és összetett.

Prosecco 

A prosecco szülőhazája, Olaszország, és azon belül pedig a Veneto tartományban készül, tartályos módszerrel. A glera szőlő adja a friss, gyümölcsös karakterét, így sokkal lazább, közvetlenebb pezsgő.

Cava 

Katalóniából származik. A cava szintén palackban erjed, ám helyi szőlőfajtákból készül: Macabeo, Parellada és Xarel-lo. 

Franciacorta 

Az olasz Franciacorta borvidékről származik. Csak chardonnay és pinot bianco szőlőből készülhet, és kizárólag kézi szüreteléssel.

Pezsgő
Ideális esetben a pezsgőt 5-7 ºC fokra hűtve kínáljuk Fotó: Fotó: Pixabay

Színük és cukortartalmuk: hogyan működik ez a pezsgőknél?

A pezsgőket – az érlelési eljárás mellett színük és cukortartalmuk szerint szokták osztályozni. Színük alapján megkülönböztetünk fehér- és rozé pezsgőt, cukortartalmuk alapján pedig az alábbi kategóriákat:

  • Brut nature (nyerspezsgő): 0-3 g/l 
  • Extra brut: 3-6 g/l 
  • Brut: 0-12 g/l 
  • Extra dry: 12-17 g/l 
  • Dry: 17-32 g/l 
  • Demi sec (félszáraz): 32-50 g/l 
  • Doux (édes): 50 g/l felett

Természetesen ízlés dolga, hogy ki melyiket kedveli, ám fontos az is, hogy melyik pezsgő, milyen fogásokhoz illik a legjobban. 

Pezsgő
A hazai kínálatban már olyan különlegességet is találunk, mint a francia és kaliforniai pincészetek pezsgői Fotó: Pexels

Figyeljünk arra is, hogy mindenképpen állítva tároljuk a pezsgős palackokat, hogy a palack tartalma ne érintkezzen a parafadugóval, ugyanis a szénsav kellemetlen ízeket oldhat ki belőle.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.