INSIDER

Szerző Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2024.10.07. 08:30

„Viszem tovább, amit ő hátrahagyott” – Elhunyt férje után vette át a volánt Hédi, Nógrád vármegye első női taxisa

Hivatalosan is szolgálatba állt Czene Hédi, Nógrád vármegye első női taxisa. Ő azonban sokkal több, mint ennek a címnek a birtokosa, hiszen a méltán híres salgótarjáni taxis vállalkozást, a Czene Taxit viszi tovább, elhunyt férje, Czene Zoltán után.

Sokan meglepődnek Salgótarjánban, ha a taxiállomáson meglátják Czene Hédit, hiszen eddig a vármegyében nem volt női taxis. Hédi számára azonban a taxizás sokkal több, mint egy új hivatás, ő egy örökséget visz tovább, szívvel-lélekkel.

5S5A2782 taxi
Hédi még a taxis autóját is elhunyt férje szempontjai alapján választotta  Fotó: Vendel Lajos

„Neki ez volt a mindene, nem hagyhattam elveszni”

Már több éve annak, hogy Salgótarján egyik, ha nem a leghíresebb taxisa, Czene Zoltán tragikus hirtelenséggel elhunyt. Ő építette fel a Czene Taxi vállalkozást, amit még 1989-ben kezdett egy Zsigulival. Azóta persze új autókat szerzett, rengeteg utasa volt és imádta szelni az utakat. Halála után Hédi nem tudta, hogyan tovább. Egyedül maradt két gyermekükkel, de egyben biztos volt: nem szabad veszni hagyni, amit a férje felépített.

Nem tudtam, mit fogok csinálni ezek után, rettenetes volt a hiánya. Először nem is gondoltam a taxizásra, de sokan kezdtek biztatni és anyagilag is szükséges volt a váltás

 – mesélte Hédi a Ripostnak, aki addig edzéseket tartott, de férje halála után tudta, hogy nem hagyhatja elveszni a vállalkozást, amit férje felépített. Mivel a fia még nem volt elég idős ahhoz, hogy taxizzon, így maga Hédi vágott neki a hosszú, nehéz vizsgasorozatnak és váltotta ki engedélyeit, így újra megjelent Salgótarjánban a Czene Taxi, sokak örömére.

Ő sokszor mondta, hogy én a legjobb női sofőr vagyok, akit ismer. Bár taxisofőr volt, nyugodt szívvel odaadta mindig az autóit, elaludt mellettem, amíg én voltam a volánnál mondjuk egy hosszabb úton, amikor nyaralni mentünk. Mindig dicsért, hogy jól vezetek. Így bízom benne, hogy sikeresen tovább tudom vinni azt, amit ő 33 év alatt felépített

– tette hozzá Hédi, a megye első női taxisa.

5S5A2774
Hédi ezzel Nógrád vármegye első női taxisa lett  Fotó: Vendel Lajos

„Női taxis? Ez tetszik!”

Hédire sokan rácsodálkoznak még a városban, amikor meglátják, hogy a rendelt taxijukat egy nő vezeti, de a legtöbbeknek tetszik. Hédi tudja, hogy nem lesz egyszerű, hiszen a 0-24-es taxiszolgálat mellett háztartást is kell vezetnie.

Örülnek nekem a városban. Sokaknak könnybe lábad a szeme, ha Zoliról mesélnek nekem, jó érzés, hogy folytathatom, amit ő abba kellett, hogy hagyjon. Én is 0-24-es szolgálatot vállaltam, ahogy ő csinálta anno, az autómat is úgy választottam, ahogy ő tette volna 

– tette hozzá Hédi, aki mind a mai napig, ha elmegy a temető mellett éjjel a taxival, odapillant ott nyugvó férje sírjára.

Úgy kértünk sírhelyet neki direkt, hogy az úthoz közel legyen, a legszélén, hogy folyamatosan hallhassa az autók hangját. Ő imádta ezt, ez volt a mindene. Az utasok is nagyon örülnek neki, hogy átvettem a helyét, sokat emlegetik Zolit" – meséli Hédi, aki azért is akarta megtartani a Czene Taxit, mert a jövőben a fia is ezzel szeretne majd foglalkozni. Sőt, apa és fia anno úgy tervezték, hogy együtt szelik majd az utakat. Bár az álom már ilyen formában nem valósulhat meg, a vállalkozást az édesanya folytatja, míg fia át nem veszi. Hiszen Hédi tudja, férje is ezt akarta volna. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek