kulcsár edina
Közleményt adott ki a forgalmazó és a Nébih is.
Probléma merült fel a kisgyerekek körében különösen kedvelt, ráadásul bio kölesgolyó kapcsán Magyarországon! Jöjjenek a termékvisszahívás részletei!
Lehetséges szalmonella jelenlét miatt visszahívj a gyártó és a forgalmazó az Extrudált BIO kölesgolyó, sajtos-hagymás ízesítésű 75 g-os termékek közül az alábbi tételszámú és lejárati idejű termékeket:
Tételszám: L241852, lejárati idő: 2025.01.22
Tételszám: L242080, lejárati idő: 2025.02.27
Tételszám: L242357, lejárati idő: 2025.03.17
Bejelentők: Kifli.hu Shop Kft. és Biopont Kft. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!
A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.
Fontos tudnivalók a szalmonelláról
A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges. A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról. A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. A fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ha valaki beteg vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre.