Újabb botrány: Magyar Péter öccse közel 2 milliót tett zsebre a Diákhitel-megbízásokból

INSIDER
INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.08. 15:14
Módosítva: 2024.10.08. 17:59

Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tesz: itt vannak a részletek

A magyar kormányfő sajtótájékoztatója Strasbourgban.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, Orbán Viktor nemzetközi tájékoztatót tart Strasbourgból. Mutatjuk a kormányfő legfrissebb bejelentéseit.

Orbán Viktor: Súlyos konfliktusok vannak a Közel-Keleten

A miniszterelnök a tájékoztató elején hangsúlyozta, hogy Magyarország július elsejétől tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki szerepét.

2011 után másodszor látjuk el ezt a feladatot, a második magyar elnökség, és én személyesen is másodszor vezetem ezt a munkát, és a harmadik időpontja is be van írva a naptáramba már. Hiszen fontos az optimizmus. Ahogy visszaemlékszem az első elnökség idejére

- mondta Orbán Viktor -, az is egy válságos időszak volt. Megvolt még az utóhatása a pénzügyi válságnak. Akkor kellett kezelni az arab tavasz következményeit, és a fukusimai katasztrófa következményeit is. Az sem volt tehát egy könnyű időszak - tette hozzá.  

A beszédet itt nézheted élőben:

„De összefoglalóan mégis azt mondhatom önöknek, hogy az Unió helyzete ma jóval súlyosabb, mint 2011-ben volt. Mit látunk ma? Először is Ukrajnában, vagyis Európában dúl egy háború. Súlyos konfliktusok vannak a Közel-Keleten, amelynek érezzük a hatásait” - fogalmazott a kormányfő.

2015 óta nem látott méreteket öltött a migrációs válság

Orbán Viktor kifejtette, súlyos konfliktusok vannak Afrikában, aminek szintén érezzük a hatásait, és minden nemzetközi konfliktus ma az eszkaláció veszélyével fenyeget. 

A migrációs válság 2015 óta nem látott méreteket öltött. A biztonsági fenyegetések a schengeni térség megbénulásával és szétesésével fenyegetnek. Ha jól olvastam az önök híreit, akkor ma éppen a svédek jelentették be, hogy a schengeni szabad mozgás szabályait fölfüggesztik. 

- fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor: az Európai Uniónak változnia kell

A magyar kormányfő elmondta, hogy mindeközben migráció és háborús fenyegetések közben Európa folyamatosan veszít a globális versenyképességéből. Ezt nem a magyar elnökség mondja, hanem Mario Draghi mondja. Az ő jelentéséből idézek, Európát lassú agónia fenyegeti - tette hozzá. A kormányfő közölte, Macron elnök úr néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy Európa meghalhat, mert kiszorul a piacairól.

És ehhez jönnek még a kedvezőtlen demográfiai folyamatok, és bár értem, hogy van jó néhány olyan európai kormány, amely a népességfogyást migrációval akarja orvosolni, de még így sem jön ki a matek. A migráció sem képes pótolni a hiányzó meg nem született gyermekeket. Ez gazdaságilag azt jelenti, hogy ha mi versenyképesek akarunk lenni, akkor számolnunk kell azzal, hogy most először vagyunk abban a helyzetben, hogy az európai össztermék növekedését nem támogatja meg a munkaerő létszámának folyamatos növekedése, vagyis a gazdasági termelékenység javítása kétszer olyan fontos, mint korábban volt, mert a termelékenység javulásának meg kell haladnia az USA fejlődési ütemét. Ezért mi azt akarjuk elérni, hogy november 8-án Budapesten informális ülést tartanak az európai vezetők, akkor fogadjunk el egy új európai versenyképességi paktumot

- fejtette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy az intézményi ciklusnak az elején vagyunk, ötéves ciklus elején, és egy ilyen paktummal elkötelezhetné magát minden európai vezető és ország egy hosszú távú ötéves, versenyképességet javító politika mellett ezek a következő elemekből állnának. Adminisztratív terhek csökkentése, a túlszabályozás csökkentése, megfizethető energiaárak, zöld iparpolitika, ami azt jelenti, hogy nemcsak green transition-re van szükségünk, hanem ezt össze kell hangolni egy európai iparpolitikával. A belső piac megerősítése, áruk és szolgáltatások mozgását akadályozó korlátok felszámolása. A Draghi-jelentés szerint csak ezekkel a szabályokkal elveszítjük az európai GDP 10 százalékát - tette hozzá.

Az Európai Unió külső határait meg kell védeni

Van 27 tagállamunk, abból 10 támogatta, hogy büntetővámokat vezessünk be, 17 nem. Valaki tartózkodott, valaki nem messze adott, de csak 10 támogatta. És ha a 10 államot megnézem, az csak az Európai Unió összlakosságának 45 százalékát adja ki, tehát még az emberek többsége sem támogatja ezt

- mondta Orbán Viktor.

A kormányfő közölte, azért nevezte a helyzetet abszurdnak, mert egy védővámnak lehet értelme. 

„Én nem vagyok doktriner, egy értelmes védővám, amelynek megnézzük a következményeit, ha időszakosan is, de lehet értelmes. De az milyen abszurd dolog, hogy a védővám, ami arra való, hogy egy-egy iparágat megvédjünk, ennek az esetében azt látjuk, hogy az európai autógyártók, akiket elvileg védene ez a védőbáb, ők tiltakoznak ez ellen” - fogalmazott a miniszterelnök.

A migrációt egyetlen módon lehet megállítani

2015 óta mindig ugyanazt mondom, most is azt mondom. Próbálkozhatunk akármilyen csomagokkal, meg migrációs paktumokkal, meg ilyen dimenzióval, meg amolyan dimenzióval. A migrációt egyetlen módon lehet megállítani és ellenőrzés alá vonni

- mondta Orbán Viktor

A kormányfő közölte, a kulcsszó, a varázsszó, ahogy most mondják, innovatív megoldás, az a külső hotspot. Outside hotspot.

„Outside hotspot. Amíg nem tudunk egyetérteni abban, hogy aki be akar jönni az Unió területére, annak meg kell állnia az Unió határvonalánál. A bejutási kérését be kell adnia. És amíg azt nem bírálták el pozitívan, addig nem léphet be az unió területére” - fejtette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök hangsúlyozta, csak akkor szűnik meg az illegális migráció, hogyha mindenkit, akit be akarunk engedni, mi engedünk be. A belépést megelőző engedéllyel. És nem a belépése után megadott jogi lehetősége.

A Balkán integrációja nélkül Európa sohasem lesz teljes

Az illegális migráció Európában az antiszemitizmus megerősítését eredményezte, a nők elleni erőszak erősödését és a homofóbia növekedését eredményezte. Ez a migráció következménye. Miután nincs közös sikeres migrációs politikánk, ezért a tagállamok egyenként próbálják megvédeni magukat. Ausztria, Németország, most Svédország, minden tiszteletem az új francia belügyminiszteré, aki próbálkozik, de ezek az egyéni próbálkozások valójában szét fogják verni a schengeni rendszert. Egy nagy közös döntésre van szükségünk. A magyar elnökségnek itt van egy javaslata

- mondta Orbán Viktor. 

A kormányfő elmondta, a magyar elnökségnek az a javaslata, hogy az Euro Summitnak a mintájára vezessék be a schengeni csúcstalálkozók rendszerét.

„A magyar elnökség harmadik fontos témája a versenyképesség és a migráció után az európai biztonság és védelempolitika. Lépéseket javaslunk az európai védelmi ipar megteremtése és a technológiai bázis megerősítése érdekében. Erről is november 7-én tárgyalunk Budapesten - tette hozzá. Negyedik fontos pontja az elnökségünknek a bővítéspolitika. A Balkán integrációja nélkül Európa sohasem lesz teljes. Húsz éve ígértük meg, 20 éve ígértük meg a nyugat-balkáni országoknak, hogy fel fogjuk venni őket. Ideje lenne ezt beváltani. A magyar elnökség összehívta az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcstalálkozóját is” - jelentette ki a miniszterelnök.

Gazdabarát mezőgazdaságra van szükség

Orbán Viktor szerint a Nyugat-Balkán országait Szerbia nélkül nem lehet integrálni.

Aki azt hiszi, hogy lehet, az illúziókat kerget. Egy olyan súlyú, olyan erejű, meghatározó ország, ami nélkül a Balkán nem stabilizálható, Szerbiával is meg kell egyeznünk, és ott is előrelépést akarunk elérni a magyar elnökség alatt

- tette hozzá.

„Magyarország ebben a vitában is az elnöksége során részt akar venni, hogy egy versenyképes, válságálló és gazdabarát európai mezőgazdaságot tudjunk megteremteni” - jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor: Amikor Trump visszatér, akkor néhány üveg pezsgőt kinyitunk

A magyar miniszterelnök szerint Jó lenne Magyarország számára, ha Trumpot választanák meg.

Egyre elégedetlenebbek az európai emberek

Orbán Viktor egy másik kérdésre elmondta, ami történik, ugyanis egy nagy változás zajlik most éppen az európai politikában. Ez a folyamat nem most kezdődött, és nem két nap alatt ér véget. 

De mit látunk az európai politikában? Azt látjuk, hogy egy európai elit, ami áll a baloldalból, a liberálisokból és a jobbközépből, ami magát mainstream elitnek nevezi. És legjobb tudása szerint próbálja az európai ügyeket igazgatni.

 

Fotó: Csudai Sándor/Origo

Ez a magyar parlamentben elképzelhetetlen lenne

Orbán Viktor szerint a demokráciának ez elkerülhetetlen velejárója, amikor kurzust kell váltania.

Azt javaslom, hogy higgadjunk le. Legyünk észszerűek. Common sense. A leghiggadtabbak, és értsük meg, hogy mi az, amit az emberek akarnak, és változtassunk. Ne kirekesszük a patriótákat, hanem vonjuk őket inkább be. Hát, ha igazuk van néhány dologban. Nézze, én 34 éve vagyok parlamenti képviselő. A magyar parlamentben olyan még sohasem fordult elő, hogy bekerül egy párt, akit a nép választ meg, és nem adunk nekik bizottsági helyet, bizottsági vezető szerepeket, azt, ami járna nekik.

Orbán Viktor szerint ez a magyar parlamentben ez elképzelhetetlen. 

Nekem sok bajom van a mindenkori ellenzékkel, én is voltam ellenzékben, velem is volt baja a kormánynak, de olyan, hogy az ellenzéknek ne adjuk meg azt, ami jár. Szerintem ez nem jó.

 Azt javaslom, hogy higgadjunk le.

Mit véd a brüsszeli bürokrácia?

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Strasbourgban és Brüsszelben a mainstream az a buborék, a brüsszeli bürokrácia, ahogy mi nevezzük, el kell dönteni, hogy a status quo-t akarja megvédeni, vagy pedig elfogadja a változást. Ugye erről van szó. Tehát amennyiben a brüsszeli buborék és az elit nem képes ezt megtenni, akkor félre kell őket állítani. De ők is részei lehetnek ennek a változásnak, senki nem akarja őket kizárni. A mainstream elitnek is el kéne fogadni, hogy bizonyos változásra szükség van a migráció, a versenyképesség, a mezőgazdaság terén - monsta egy másik kérdésre Orbán Viktor. 

Ez nem ideológia, ez egyszerűen józan ész. Tehát így látom ezt a dolgot. Sokkal fontosabb, mint a patrióták. A patrióták növekedni fognak, és ez igazából pártkérdés. De most itt arról beszélünk, hogy milyen európai politika van, nem pártpolitika. 

Orbán Viktor: A migráció egy komoly, erős ütés volt az Európai Unión

Orbán Viktor kérdésre elmondta, az alapszerződés világosan kimondja, hogy minden tagállamnak követnie kell a konstruktív, dialógus és pozitív hozzáállást. 

Nyilván egy közösség vagyunk, segíteni is szeretnénk egymást, nem pedig blokkolni. De tudnia kell, hogy most történnek változások a kultúrában. Az Európai Unió kultúrájában ezt is láttam az elmúlt 14 év során.

A kormányfő közölte, tehát 2015 környékén, talán akkoriban kezdődtek ezek a változások, és két fejleményt váltott ez ki. Először is a migráció. 

A migráció egy komoly, erős ütés volt az Európai Unión, mert a migráció nem egy technikai kérdés. Ez egy olyan kérdés, ami elmondja, hogy hogyan gondolkodsz a saját nemzetedről, a nemzeti közösségedről. Hogyan látod a külföldieket? Mi a politikai filozófiád? Ez egy rendkívül vertikális, nagyon nehéz kihívás, és ez megmutatta, hogy mennyire különbözőek vagyunk.

Orbán szerint sajnálatos módon ahelyett, hogy hagytuk volna a különböző tagállamokat, hogy kövessék a saját migrációs politikájukat, a nagy szereplők úgy döntöttek, hogy legyen egy egységes migrációs csomagunk. 

És szemben azokkal az országokkal, mint például Magyarország, és most 200 millió eurót kellett fizetnünk, mert nem engedjük be a migránsokat, és naponta fizetünk egymillió eurós büntetést.

 Tehát a migráció egy igazi, hatalmas arculcsapás volt az Európai Uniós egységre. A második inkább stratégiai, és ez a Brexit volt - mondta Orbán Viktor. 

Megbomlott az uniós egyensúly

Az Európai Unió mindig egy egyensúlyon alapult, legalábbis én így értelmeztem. Tehát egy egyensúly azok közül, akik szerették volna inkább egy központosított, föderalista Európai Uniót, a másik oldal, amelyik szerették volna a nemzeti függetlenséget inkább előtérbe helyezni, és volt egy ilyen egyensúly - mondta Orbán Viktor. És az egyensúly, ott volt a franciák, a németek, az alapító országok az egyik oldalon, és közép-kelet-európai és Nagy Britannia a másik oldalon. Tehát ez volt az egyensúly. És amint az Egyesült Királyság és a közép-kelet-európai országok elég erősek voltak az alant esetekben, hogy blokkolják a föderalista megközelítést - tette hozzá. 

Kiszivárogtatás volt a békemissziót követően

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy valamilyen kiszivárogtatás történt a békemissziót követően, elment Kijevbe, Moszkvába, utána Pekingbe, és aztán Mar-a-lagóba, hogy találkozzon Donald Trumppal, tárgyaltam velük, és küldtem egy írott jelentést azonnal 48 órán belül a tanács elnökének, illetve a miniszterelnököknek. Tehát úgy gondolom, hogy az átláthatóság a legfontosabb, amennyiben az Európai Tanács soros elnökségét látjuk el. Tehát írásban leírtam, és utána készítettem egy végső jelentést, egy összefoglaló jelentés, összefoglalva azt, hogy mit kéne tennünk Európai Unióként. És bizonyos javaslatokat tettem írásban - tette hozzá. 

Orbán Viktor elmondta, hogy azt olvasta az európai sajtóban is, úgyhogy valószínűleg ismert, hogy milyen javaslatokat tett, és most is meg vagyok győződve arról, hogy ezek jó javaslatok voltak. Sajnálatos módon senki sem érdekelt. Mindent folytat tovább, mintha mi sem történt volna. De hogyha összefoglalhatnám a kérdéssel, az kapcsolódva, röviden, hogy mit kéne tenni. 

Mi voltak a fő pontok a jelentésemben, mindkét vezető Ukrajnában és Oroszországban erősen meg vannak győződve arról, hogy az idő neki dolgozik. Mindkettő. 

Nincsenek készen arra, hogy kompromisszumot kössenek és békét. Ez volt a benyomásom. Tehát mindegyikük bemutatja azt, hogy mi a győzelmi terv. Tehát nem fegyvernyugvást szeretnének, vagy békekötést, hanem szeretnék folytatni a háborút. És az Európai Uniónak ez nem jó. Nem arról beszélek, hogy mi a jó az ukránoknak vagy az oroszoknak. A mi elsődleges szempontunk, hogy nekünk az a jó, hogy legyen egy fegyvernyugvás - mondta Orbán. 

Nekünk olyan nemzetközi helyzetet kell létrehozni, és olyan országokat összehozni, akik ezt a két országot megpróbálják rávenni arra, hogy tárgyaljanak, és érjenek el egy fegyverszünetet. 

Tehát nekünk ahelyett, hogy megpróbáljuk meggyőzni a globális délt arról, hogy támogassák ezt a háborút, inkább őket be kéne vonni ebbe a folyamatba, létrehozni egy békeplatformot.

 

"Soros György csinált belőlem híres embert"

Az Európai Unió vezetői azt gondolják, hogy mi valamilyen morálisan magasabb szintet képviselünk, mint a többiek. És hogy mi képviseljük a globális véleményt. De ez nem igaz. A világnak a véleménye pont ellenkezője. Ők szeretnének fegyverszünetet, tárgyalásokat és békét. Még egyszer, inkább az Európai Unión belül is. Tehát gyakorlatilag ez tabu volt az én békemisszióm előtt - mondta Orbán Viktor egy másik kérdésre. 

Nem vagyok ikon, hogy legalábbis soha nem volt az a célom. Helyi ember vagyok, vidéki ember Magyarországról, tehát engem gyakorlatilag mindig csak az érdekelt, hogy hogyan tudom szolgálni Magyarországot és a nemzetemet. Én nem vagyok egy nemzetközi szereplő. Nem szerettem volna híres lenni, vagy akár hírhedt, hanem igazából a liberálisok csináltak belőlem híres embert. 

Orbán Viktor közölte, én nem szeretnék nemzetközi szerepet játszani semmilyen pártban. 

Én kezdeményeztem a Patrióta csoportot, mert senki nem vette ezt magára, de nem szeretnék elnökölni, nem szeretnék ebben részt venni. Én csak Magyarországot szeretném szolgálni. 

Soros György csinált belőlem híres embert - mondta a kormányfő. 

Félnek Brüsszelben az erős vezetőktől

Orábn Viktor kérdésre elmondta, Brüsszelben az erős vezető az egy negatív fogalom. Pedig kell, szükségünk van választott erős vezetőkre.

 Ne féljünk az erős vezetőktől, mert őket megválasztják, és néha veszhetnek, mint én is veszítettem már többször is. Tehát erős vezetőkre van szükségünk, ha nehéz idők jönnek, akik elkötelezettek, akik kitartóak, akik harcolnak, akik hosszú távon gondolkodnak és így tovább. 

Nem azért, mert hiányzik a vezetői minőség, ez nem lenne fair, de azért, merthogy ebben a buborékban élünk, és az intézményekben hiszünk, és úgy gondoljuk, hogy a nemzeti vezetők, azok veszélyesek, hogyha túl erősek. Pedig ez hiba, mert most nehéz éveket élünk, és szükségünk van erős vezetőkre. Én nem vagyok bátrabb, mint ők. Nem ez a különbség a három vagy a spanyol vagy egyéb vezetők között, hanem az, hogy nekünk egy nagyon stabil többségünk van otthon - mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor. Erről az Európai Parlamentnek kell döntenie

Orbán Viktor kérdésre közölte, emlékei szerint ezt még a britek találták ki a mentelmi jogot, aminek az az értelme, hogy a végrehajtó hatalom a maga erőszakszervezetein keresztül ne tudja letartóztatni vagy távol tartani a képviselőket a törvényhozás munkájától. 

Szerintem egy jó intézmény. Erre szükség van. Tehát ha az a veszély fenyeget, hogy valakivel szemben azért indítanak eljárást, hogy távol tartsák őt a törvényhozói munkájától, akkor a mentelmi jogot alkalmazni kell.

Orán szerint ha nem erről van szó, akkor ott a mentelmi jognak nincsen helye. 

De ezt nem nekem kell megítélni, ezt majd meg fogják ítélni itt az Európai Parlamentben az erre illetékes képviselők. A magyar parlamentben is van egy bizottság, amelyik eldönti, hogy egy-egy mentelmi jog iránti kérelem indokolt vagy nem.

Most van egy helyzet, amikor egy köztörvényes bűncselekménnyel vádolnak egy magyar európai parlamenti képviselőt, kikérték a mentelmi jogát, majd az Európai Parlament ezt el fogja dönteni.

Semlegesség kell a gazdaságban

Én egy teljesen világos üzenetet akarok küldeni, hogy mi nem akarunk kimenni az Európai Unióból - mondta Orbán Viktor egy mási kérdésre. 

Mi hiszünk Európában, hiszünk az Európai Unióban. Szeretnénk ezt megőrizni a jövőre. És éppen ezért szeretnénk megváltoztatni, nem pedig tönkretenni. Ez a célja a patriótáknak is. Ezért is akartam ezt mondani, hogy világosan kifejezzem, hogy mi európai patrióták vagyunk. 

Orbán szerint ne erőszakoljuk rá a migrációs politikát a tagállamokra, legyen egy külső hotspotrendszer, és hogy ne engedjük be az illegális migránsokat, és akkor döntsünk a hosszú távú maradásukról, 
Mario Draghi-jelentés gyakorlatilag ugyanazon a filozófiai alapon áll, mint mi magyarok. Mert Draghi mit mond? Azt, hogy gazdasági semlegesség - mondta a kormányfő. Ezt mondja, hogy nemcsak automatikusan kell követnünk ezt-azt vagy amazt, hanem meg kell határoznunk, hogy az európai gazdaságnak, az embereknek mi az érdeke az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával szemben is a saját érdekeinket kövessük - tette hozzá.  

Tehát ez a filozófiai alapja a Draghi-jelentésnek, ha jól értettem. És azt hiszem, hogy ez egy jó kiindulási alap. Ami a konkrét lépéseket illeti, ez már más dolog. Tehát ha megvizsgáljuk, hogy mit jelent, az a stratégiai autonómia kifejezés, amit Macron elnök úr említett, az azt jelenti, hogy politikai stratégiai autonómiát akarunk, akkor semlegesség kell a gazdaságban.

A magyar parlamentnek és az alkotmánynak is lojálisnak kell lenni

Amit az Európai Bíróság döntött, az teljesen szemben áll a magyar alkotmánnyal - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. A kormányfő közölte, itt megoldást kell találnunk.

 A magyar parlamentnek és az alkotmánynak is lojálisnak kell, hogy legyünk, és miközben ott van az Európai Unió bírósága, csapdába kerültünk. 

Azt hiszem, mindannyian hallották már azt az új kezdeményezést, ami a legutolsó ENSZ-közgyűlésen megfogalmazódott ez az új platform, a Béke Barátai elnevezésű platform, és ezt 13 ország hozta létre, amit a brazilok és a kínaiak vezettek, és három európai országot is meghívtak az első ülésre, Magyarország, Svájc és azt hiszem Franciaország volt a harmadik - mondta egy másik kérdésre a kormányfő. 

Mi azért veszünk részt ebben, mert közel áll hozzánk ez a gondolat, és nyilvánvalóan a méret számít. Nyilvánvalóan minél többen kérik, annál nagyobb súlyú.

Orbán Viktor egy másik kérdésre elmondta, mindenki számára világossá vált, hogy Magyarország teljesen szemben áll a jelenlegi migrációs paktummal, amit itt Brüsszelben és Strasbourgban látunk.

"Ez egy baloldali álom"

Orán Viktor szerint vannak a baloldalon olyan álmok, hogy valakit tudnak elszigetelni, de ez nem lehetséges.

Emlékszem, amikor Schüssellel szerették volna 2001-ben, vagy 2000-ben voltak, akkor is miniszterelnök voltam, és akkor emlékszem, hogy az FPÖ-vel, a Haider pártjával lépett koalícióra, és emlékszem, hogy az Európai Unió úgy döntött, hogy Schüsselt megbünteti kancellárként, és nevetségessé vált.

 Tehát ha egy közösség tagja vagy, akkor nem lehet téged elszigetelni, beszélni kell veled, tárgyalni kell. Ez egy baloldali álom, hogy ilyet lehet. Tehát az elszigeteltség az nem kérdés - mondta a kormányfő.

Nincs olyan, hogy európai uniós állampolgár

A saját érdekeinket kell képviselni. Nincs olyan, hogy európai uniós állampolgár. Van olasz, magyar, holland, francia állampolgár. Őket kell képviselni. Ez az állampolgár, ez nem ellenséges, ez egy teljesen normális állás - mondta egy másik kérdésre a kormányfő.

Orbán Viktor: Ez egy csúnya zsarolás

Az Erasmus helyett létrehoztuk a Pannónia programot. A Pannónia program lehetőséget biztosít minden magyar diáknak, hogy állami költségvetésből, állami pénzen részesedjen más egyetemeken, ugyanúgy, mint az Erasmus program - mondta egy másik kérdésre a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, a Horizon helyett létrehoztuk a saját kutatási programunkat.

Korábban az egyetemek, a magyar egyetemek kértek felvételt különböző kutatási projektekben, és vagy felvették őket, vagy sem. Viszont most saját pénzből csináljuk, mi vagyunk a projekt vezetői, és mi hívunk meg másokat, hogy ezt is szeretjük. 

Ez persze a költségvetés néhány százalékába kerül, de akkor is úgy gondolom, hogy ez egy teljesen jogos költség, hogy diákokat küldjünk külföldre, illetve kutatásokat végezzünk itthon. Persze jobb lenne, hogyha ezt az európai uniós pénzből tudnánk finanszírozni, de nem akarunk fontos értékekről lemondani az ilyen típusú döntések miatt, amit egyébként mi zsarolásnak tekintünk, elnézést az erős szavakért. Az, hogy nem adunk pénzt a magyar diákoknak, az egy csúnya zsarolás - tette hozzá.

Normális kapcsolatok Oroszországgal

A magyar hozzáállás az orosz gazdaság felé nagyon átlátható. Tehát olyan témákban, ami nem szankciók, nem másnak szankciók alá, ott mi megpróbáljuk az együttműködést elősegíteni és nem pedig leállítani - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. 

Azt hiszem, kellemetlen pillanatokat fogok most mindenkinek okozni, de azt szeretném mondani, hogy a nyugati országok a háború kitörését követően összességében 8,5 milliárd dollárnyi energiát vettek Oroszországtól.

Ne kritizáljuk Magyarországot, Így állok hozzá ehhez a kérdéshez, mi átláthatóak vagyunk, azt csináljuk, amit mondtunk - tette hozzá. És úgy gondoljuk, hogy azokon a területeken, amik nem esnek szankciók alá, az Európai Unió szankciók alá, akkor természetesen mi szeretnénk normális gazdasági kapcsolatokat Oroszország és Magyarország között.

Orbán Viktor: Vitnyéden nem lesz menekülttábor

Vitnyéden nem lesz menekülttábor, meg egyáltalán sehol sem lesz migránstábor, de van egy problémánk valóban az Európai Unió migrációs paktumban azt írta elő, hogy Magyarországnak létre kell hoznia nyolcezernyi migráns elszállásolására alkalmas férőhelyet - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor.

 Nekünk meg az olaszoknak kell csak ilyen sokat, miközben Magyarországon nulla migráns van.

Tehát arra akarnak bennünket kényszeríteni, hogy építsünk migránstáborokat. Mi meg nem akarunk ilyeneket építeni - tette hozzá.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek