INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.09. 05:30

Orbán Viktor kíméletlen beszédre készül, az Európai Parlamentben mutatja be a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

Európa komoly bajban van, és azonnali lépések nélkül teljes lemaradásba került a világ többi nagyhatalmához képest. Orbán Viktor Strasbourgban, az EP plenáris ülésén mutatja be a magyar soros elnökség célkitűzéseit.

Orbán Viktor szerdai strasbourgi beszédének már szeptemberben sorra kellett volna kerülnie, de az akkori súlyos árvízveszély miatt a miniszterelnök úgy döntött, hogy lemondja minden külföldi programját, hogy teljes erejével a védekezésre tudjon koncentrálni. Az EP elnöke, Roberta Metsola megértette a magyar kormányfő döntését és intézkedett, hogy a következő plenáris ülésen időpontot találjanak Orbán Viktor számára. 

ORBÁN Viktor
Szerdán Strasbourgban mond beszédet Orbán Viktor. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán /  MTI

Szerdai menetrend

A szerdai plenáris ülésen a miniszterelnök bemutatja a féléves magyar elnökség prioritásait, amelyek a következők:

  • a versenyképesség javítása;
  • az európai biztonságpolitika újragondolása;
  • a bővítés érdemalapú feltételteljesítés alapján történő végrehajtása;
  • az illegális bevándorlás megakadályozása, az uniós kohéziós politika átdolgozása;
  • a közös mezőgazdasági politika gazdaközpontú szemléletváltása;
  • illetve a demográfiai kihívásokra való reagálás.

A program bemutatását nagy valószínűséggel feszült vita követi majd. Orbán Viktor után az Európai Bizottság részéről nagy valószínűséggel az elnök, Ursula von der Leyen fog beszédet tartani. Majd a parlamenti frakciók vezetői szólalhatnak fel három–öt perc erejéig. Ezután más EP-képviselők is hozzászólhatnak a vitához, bizonyos időkeretet betartva. Ez lehetőséget teremt arra is, hogy az olyan hivatásos magyargyűlölők, mint Daniel Freund zöldpárti baloldali német politikus vagy az Európai Néppárt legújabb üdvöskéje, Magyar Péter is szót kapjanak. 

Orbán Viktor: Európa bajban van

Baj van! A mi Európánk bajban van. Európa ma rosszabb hely, mint 10 évvel ezelőtt volt. Veszélyesebbé váltak az utcák, migránsok tartják félelemben a békés európai embereket. Nem tisztelik a törvényeinket és a rendőreinket sem. Mi aggódunk a gyermekeink jövője miatt. Félünk belegondolni, milyen lesz az élet 10, húsz év múlva...

- jelentette ki Orbán Viktor a hétvégén Olaszországban az Északi Liga pontidai nagygyűlésén. A kormányfő több ezer patrióta előtt hozzátette: az Európai Uniót a béke érdekében hozták létre. Ennek ellenére Európában háború van, és Brüsszel a béke helyett a háborúzó féllé vált. Szerinte:

  • Az európai emberek egyre nehezebben tartják el családjukat;
  • és az európai cégek is egyre nehezebben maradnak talpon.

A kormányfő szerint ez azért van, mert az uniós bürokraták nem az emberek, hanem a saját érdekeit képviselik. 

Meglátása szerint, ha ez így megy tovább, akkor erre rá fog menni az Európai Unió és egész Európa jövője is. 

Európa egy újabb hidegháború felé tart

A legutóbbi Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt arról Orbán Viktor, hogy az Európai Unió egy friss döntésével a hidegháború, az újbóli blokkosodás szélére kormányozta magát. A miniszterelnök szerint óriási hiba, hogy az EU büntetővámokat vet ki Kínára. 

Ez a legrosszabb, ami történhet Európával, de velünk, magyarokkal is. Mi sokkal több terméket állítunk elő, mint amennyire szükségünk van, ezt a többséget eladjuk. Ebből élünk. Ha vámokat vetnek ki, nehezebben adjuk el a termékeinket. Minden támadás mögött az áll, hogy megpróbálnak bennünket eltéríteni a gazdasági semlegesség útjáról

- nyilatkozta Orbán Viktor, aki azt reméli, hogy sikeres gazdasági semlegesség esetén a magyar gazdaság növekedése jövőre akár 3-6 százalékos is lehet. Ez jóval meghaladhatja a többi uniós tagállam növekedési ütemét.

Ha mi gazdasági növekedést érünk el, ők meg nem, akkor nem lesz mivel érvelniük, hogy visszakényszerítsenek bennünket a blokkba

 – emelte ki a kormányfő.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek