INSIDER

Szerző K. C.

Létrehozva: 2024.10.16. 10:47
Módosítva: 2024.10.16. 13:32

Kormányinfó: Itt van a kormány gazdaságélénkítő akcióterve, mutatjuk a részleteket!

Rendkívüli kormányinfót tartottak szerdán délelőtt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő ezúttal szerdán, 10:30-kor tartott Kormányinfót, a szintén rendhagyó módon kedden megtartott kormányülés után ahol ismertették a kormány gazdaságélénkítő akciótervét. 

GULYÁS Gergely
Fotó: Soós Lajos /  MTI

Nemzeti konzultáció indul

Gulyás Gergely közölte, hogy az új gazdaságpolitika pilléreiről a kormány nemzeti konzultációt indít, várhatóan november elején. A magyar választóknak van lehetőségük arra, hogy a főbb lepésekről véleményt mondjanak - tette hozzá. A világ és a gazdaság a járvány és a háború óta gyökeresen megváltozott. 

Új eszközökre van szükség, hogy a jövőben is sikeresek legyünk. 

Az EU-ban az egyik legnagyobb foglalkoztatottság Magyarországon van - ismertette. Újságírói kérdésre hozzátette: várhatóan tizenegy kérdést fogalmaznak majd meg, amiket már péntektől ismertetni fognak.

Gyermekek után járó szja-kedvezmény

A növekedésre kell koncentrálni, és ebben az európai környezet egyáltalán nem kedvező - mondta Gulyás. Éppen ezért a növekedés alapfeltétele, hogy törekedjünk a gazdasági semlegességre, és ne sodródjunk bele egy kereskedelmi háborúba. Nyugatról és Keletről is várjuk a befektetőket - tette hozzá. A legfontosabb, hogy ne zárjuk le a kereskedelmi útvonalakat. 

A kormány folytatta a gazdaságpolitikai akcóterv kidolgozását. Mindez azt szolgálja, hogy 3-6 százalék között legyen a magyar növekedés

- emelte ki. Gulyás beszámolt arról is, hogy a gazdaságpolitikai akcióterv 3 pilléren nyugszik: megfizethető lakhatás, a jövedelmek vásárlóerejének növekedése, valamint a kis- és középvállalkozások erejének megduplázása. 

Hároméves bérmegállapodás megkötésére törekednek a munkaadókkal és a munkavállalókkal - mondta. Munkáshitel-program indul. A gyermekek után járó szja-kedvezmény 2026. június 1-től 50 százalékkal, majd 2026. januárjától újabb 50 százalékkal nő. 

Marad az új lakások 5%-os áfája

Gulyás Gergely közölte, hogy a lakásbérleti díjakat és szerződési feltételeket is megvizsgálják. Bővítik a kollégiumi férőhelyeket - tette hozzá. A lakhatási feltételek javítása a cél, vidéki otthonfelújítási program indul - tette hozzá. Az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos kedvezményes áfakulcsot 2026 végéig meghosszabbítják. 

A Demján Sándor Program keretében tőkefinanszírozási program indul, és ez segíteni fogja az új beruházásokat és fejlesztéseket. A digitalizációt forrásokkal is segítik. Gulyás elmondta, hogy a Széchenyi-kártyához kapcsolódó hiteleket 3,5 százalékon maximalizálják. Segítik a kkv-kat, hogy az adminisztrációjuk csökkenjen. 

Beruházások

Mindezek a lépések segítik a magyar gazdasági növekedést, segítik a munkahelyek megőrzését és a bérek növekedését - hangsúlyozta Gulyás Gergely. 

Több mint 136 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások a mögöttünk hagyott két hétben - ismertette Vitályos Eszter kormányszóvivő. 

Az október 16-ai Kormányinfót itt nézheted vissza: 


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek