INSIDER

Szerző K. D. R.

Létrehozva: 2024.10.26. 14:00

A külföldiek is imádják a békéscsabai Eiffel-tornyot, ami 25 éve áll egy ház kertjében

A 15 méter magas építmény szinte kiköpött kicsinyített mása a francia főváros jelképének. A békéscsabai Eiffel-torony Horváth László ezermester keze munkáját dicséri, aki 25 éve építette meg az építmény mását saját udvarában, Békéscsabán a Dobozi úton.

Huszonöt éve jelentősen megváltozott a békéscsabai Dobozi út látképe, amikor Horváth László ezermester Párizsból hazatérve saját kertjében is megépítette az Eiffel-tornyot, 1:20-as méretarányban. A csabai Eiffel-torony készítőjét az eredeti hajdanán lenyűgözte a francia fővárosban, ezért döntött úgy, hogy a saját kertjében is megépíti, hogy minden nap gyönyörködhessen benne.

békéscsaba Eiffel-torony
A békéscsabai Eiffel-toronynak már külön helymeghatározása is van a Google Maps-en, hogy bárki odatalálhasson / Fotó: Google Maps

„Párizsba nem utazhatok el naponta"

Horváth László több mint egy kilométernyi szögvasasat használt fel az építményhez, amit egy statikussal terveztetett meg a saját kertjébe. A torony biztonságos, mert egy egy méter magas betonpillérre került rá az építmény, nehogy felmásszanak rá a kisgyerekek – írja a beol.hu cikkében, amiben a nagy sikerű mű megalkotója és kitalálója is nyilatkozott.

Bementem a polgármester fogadóóráján a tervrajzzal, hogy szeretnék egy Eiffel-tornyot csinálni. Vissza is kérdezett, hogy Eiffel-tornyot? Igen, mondom. Nem kell rá pénz, megvan az anyag, csak egy aláírás, bélyegző kell. Majd jött a közgyűlés és jött a hír, hogy zöld utat kaptam, lehet építkezni. Még a Budapesti Párizsi Nagykövetséget is megkerestem, hogy van-e ennek jogi akadálya, de ők csak jó munkát kívántak, sőt azt mondták, hogy akár akkorát is építhetek mint a párizsi 

– mesélt a Beol podcastjében Horváth László a kezdetekről.

békéscsabai Eiffel-torony
Horváth László a párizsi olimpia idejére fel is díszítette saját Eiffel-tornyát / Fotó: Bencsik Ádám

„Két hét alatt csináltam meg a tornyot. Párizsba nem utazhatok el naponta, az udvaron viszont mindig láthatom az Eiffel-tornyot" – hangsúlyozta a készítő. A békéscsabai Eiffel-torony azóta igazi látványosság lett, sőt, útbaigazításként is szolgál a helyieknek. A csabaiak már utcanevek helyett rendszerint aszerint tájékozódnak, hogy az Eiffel-toronytól jobbra vagy balra. A megépítéshez a szomszédok beleegyezése is kellett, egyikőjük úgy fogalmazott: 

hogyne járulnék hozzá, hiszen mindenütt mondhatom majd, hogy az Eiffel-torony tövében lakom

– írja a beol.hu.

békéscsabai Eiffel-torony
A 15 méter magas épületet imádják a városban és külföldön is / Fotó: Google Maps

A külföldön is nagy siker a békéscsabai Eiffel-torony

Pár napja egy külföldi Facebook-oldal is felfedezte magának a 25 éve Békéscsabát ékesítő építményt. A fotón már több mint ötezer lájk van, a külföldiek imádják. 

– Vigyél el Párizsba drágám!

– Fogd meg a söröm!

– viccelődnek a kommentelők angolul, akik teljesen lehűltek a magyar ezermester leleményességén. 

„És csak híres lett! Mégis van remény" – írta pár magyar, aki ráismert a csabai remekműre. A fotó alá záporoztak a különböző helyszínek és fotók, ahol szintén mertek nagyot álmodni és Horváth Lászlóhoz hasonlóan megépítették az Eiffel-tornyot. A külföldiek odavannak a magyar látványosságért, sokak szerint inkább Békéscsabára kellene ellátogatnia a turistáknak, olcsóbban megúsznák és az út is rövidebb lenne. Az említett Facebook-oldalt közel hatszázezren követik, így a csabai Eiffel-torony híre igazán messzire ment, amit meg is érdemel a 25 éves remekmű.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek