Magyar Péter fontos embere a csoportos rablásért elítélt testőr

POLITIK
INSIDER

Szerző Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.10.15.
Módosítva: 2024.10.15.

Elakadt a viharvadász lélegzete: különleges égi jelenség tűnt fel Magyarországon – Fotók

Még most is a látvány hatása alatt van egy hobbi viharvadász! Kállai Tivadar mindig is az eget kémlelte, nemrég pedig különleges égi jelenséggel ajándékozta meg a sors. A férfi, amint meglátta, mi van az égen, mindent félredobott, hogy megörökítse a látványt.

Nem akármilyen szerencséje volt Tivadarnak, amikor Jászberény határánál járt. A Jász-Nagykun Szolnok vármegyében élő férfi, amióta az eszét tudja, rajong az időjárási jelenségekért. Izgatottan követi, ha valami különöset és fantasztikusat produkál a természet. Október 11-én, múlt pénteken rámosolygott a szerencse: egy ritka égi jelenség ragyogott fel az égbolton!

égi jelenség
Az égi jelenség elkápráztatta a hobbi viharvadász - ám volt, akit megriasztott / Fotó: Kállai Tivadar

Meglepte az égi jelenség

A férfi épp a feleségéért ment el munkába este hat óra tájékán, amikor a város határába érve elcsípte a lélegzetelállító látványt: egy óriási felhő terebélyesedett az égen, aminek a felső része ugyan szürkén, ám az alsó területe annál csodálatosabban festett. A sarki fény élénk lilára festette az eget.

Nem mindennapi volt az a felhő! Amatőr fotós és viharvadász vagyok, tudtam, hogy ezt lencsevégre kell kapjam! Persze, épp ilyenkor nincs nálam se a telefonom, se a fényképezőgépem, ezért nyomban hazasiettem és felkaptam a mobilt az asztalról. Rohannom kellett, mert a fények nem sokáig maradtak ideálisak a fotózáshoz

– idézte fel a Ripostnak Tivadar, aki versenyt futott az idővel, hogy még el tudja csípni a különleges látványt.

„Csak hab volt a tortán!”

„Szerencsére időben kiértem a város határába. Fantasztikus látvány volt, ahogy a lemenő nap megvilágította a felhőzet alsó részét és hihetetlen színeket varázsolt elém a természet. A szivárvány csak hab volt a tortán!” - büszkélkedett a hobbi viharvadász, aki sikerrel lefotózta, amit produkált a természet.

Tivadar az egyik nyilvános viharvadász Facebook-csoportban is megosztotta fotóit. A bámulatos jelenség sokakat elkápráztatott, ám volt, aki megriadt tőle. „Szép, de kicsit félelmetes!” - írta Edit, mire Flórián rákontrázott: 

Tiszta Armageddon!

A sarki fény több helyen megvilágította az égboltot Magyarországon, például Abony, Kondorfa és Atkár térségében is látható volt.

égi jelenség
A sarki fény átfestette lilára az eget / Fotó: Kállai Tivadar

Mi az a sarki fény?

Rengetegen csodálattal nézik a sarki fényt, azt viszont kevesen tudják, hogy mi okozza. A jelenség eredetéről korábban a Ripostnak Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára mesélt.

„A sarki fény tulajdonképpen a Nap és a Föld mágnesterének és légkörének a kölcsönhatása,  játéka. Ilyenkor az történik, hogy a nap nagy sebességű kitörései elérik a Földet, a részecskék beleütköznek a Föld felső légkörének a gázatomjaiba, molekuláiba és ilyenkor látjuk ezt a gyönyörűséget” - árulta el a szakember, hozzátéve: a tévhittel ellentétben nem a globális felmelegedéshez kapcsolódik ez a jelenség.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek