Létrehozva: 2024.09.27. 06:00

„Nem tudtam megszólalni, csak folytak a könnyeim!” – lesújtó híreket kapott az ágyhoz kötött SMA Nárcisz

Súlyos döntést kell meghoznia a 18 éves Lisztes Nárcisznak: belevág-e az életét meghosszabbítani képes, ám igen kockázatos műtétbe, vagy elfogadja, hogy küzdelme hamarosan véget ér.

Lisztes Nárcisz élete maga a csoda, hiszen születésekor 2 évet sem jósoltak neki az orvosok. A 18 éves lány azonban nem adja fel ajándékba kapott életét. Nárcisz születése pillanatától kezdve egy oroszlán erejével küzd az életben maradásért. A gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő lány betegségének gyógyítására születésekor még nem létezett terápia, így Nácisz úgy éli mindennapjait, hogy tudja, harca bármikor véget érhet. Sajnos, az álmaiért harcoló halálos beteg SMA Nárciszt súlyos döntés elé állították orvosai, ugyanis legutóbbi eredményei szerint a fiatal lány útja végéhez közeleg.

halálos beteg
Nárcisznak sok megvalósítatlan álma van még Fotó: Máté Krisztián

Újabb vizsgálatokon esett át SMA Nárcisz

Bár Nárcisz jó ideje ágyhoz kötött, ez nem akadályozza abban, hogy álmaiért harcoljon: Nárcisz vízi csúszdázik, repül, sőt idén két tantárgyból is előrehozott érettségit tett, fekve. Ám most rossz híreket kapott. 

 Sajnos, rosszak az eredményeim. Nemrég engedtek ki a kórházból

– kezd bele az elmúlt időszak szomorú eseményeinek felelevenítésébe Nárcisz, akit 4 napon át vizsgáltak. Nárcisznál számos vizsgálatot kellett elvégezni, hogy kiderüljön melyik szervek felelősek a rossz eredményekért, hiszen betegsége minden egyes létfenntartásért felelős szervét károsítja, gyakorlatilag teste egy lassú folyamat során összepréseli szerveit.

Kellemetlenek voltak a vizsgálatok. Kaptam egy új gégekanült, ami nem vált be, mert nem tudtam vele beszélni. És valljuk be, sok mindent nem tudok csinálni. Legalább beszélni tudjak!

– emlékszik vissza Nárcisz a kínzó időszakra, amire végül megoldást találtak az orvosok. Miután Nárcisznak lecsöpögött egy több napig tartó infúziós kezelés, át kellett mennie az országos gerincgyógyászati központba, ahol újabb vizsgálatokat végeztek el.

halálos beteg
SMA Nárcisz mellett mindig ott áll a családja Fotó: Máté Krisztián

Kiderült, hogy a jobb tüdőm már egyáltalán nem működik és a szívemet is nagyon takarja a gerincem. Valójában döntenem kell hogy vállalom a nagyon kockázatos műtétet, aminek a végén örökre lélegeztető gépre kerülhetek, vagy akár bele is halhatok, vagy nem vállalom a műtétet és szépen lassan végleg feladja a szervezetem a harcot

 – magyarázza a drámai lehetőségeit Nárcisz, akinek a műtét is valószínűleg csupán néhány évvel tudná meghosszabbítani az életét. A döntés súlya alatt bárki összeroppanna, de Nárcisz olyan erős, mint egy sziklafal, melynek nem ártanak a viharos tenger ostromló hullámai. 

Ez egy borzasztóan nehéz döntés. Mindössze 3 hónapot kaptam arra, hogy az életemről döntsek! Amikor a sebész elmondta a lehetőségeket nem tudtam megszólalni, csak folytak a könnyeim

 – emlékszik vissza Nárcisz, aki mellett édesanyja Adrienn, mint ahogy mindig, most is ott állt, és bár már többször is hallotta az orvosok szájából lánya halálos ítéletét, még mindig nem tudja feldolgozni azt, hogy egyszer el kell majd engednie első szülött gyermeke kezét.

halálos beteg
Nárcisz még nem tudja, hogy fog dönteni, de családja támogatására ebben is számíthat Fotó: Máté Krisztián

Egyelőre fogalmam sincs arról, hogy hogy fogok dönteni, de egy biztos: nem adom fel!

 – zárja Nárcisz, akinek még rengeteg megvalósítatlan álma van, így semmiképp sem szeretné, ha élete hamarabb véget érne, mint ahogy a sors azt neki rendelte, ám a sikeres műtét utáni újabb ajándék évek és a jobb életminőség is erősen csábítja a fiatal lányt. Akárhogy is dönt Nárcisz, édesanyjával és testvéreivel együtt továbbra is bízik a csodában, hiszen egyszer már rácáfolt a szervezete az orvosok jóslatára.

@ripost.hu Példát mutat és a jövőjét építi a halálos beteg Lisztes Nárcisz. Lisztes Nárcisznak születésekor mindössze 2 évet jósoltak az orvosok, ám a lány rácáfolt a diagnózisra. Nárcisz ma már 17 éves, és bár évek óta ágyhoz van kötve, ez nem akadályozza meg abban, hogy úgy élje az életét, hogy bármelyik nap is legyen az utolsó, ő azt pozitív élményekkel töltötte meg. #hungary #magyar #neked #nekedbe #nekedbelegyen #foryoupage #foryou #sma #nemadomfel #erettsegi ♬ eredeti hang – Ripost - Ripost

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek