Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.16.
Módosítva: 2024.09.16.

Pintér Sándor az árvízről: A felkészültségünk jelen pillanatban elérte a száz százalékot

Az árvíz miatt operatív törzset hoznak létre, mindent megtesznek a lakosok életének és vagyonának megvédésére.

„Hamarosan Magyarországra érkezik a Borisz ciklon hatása” – mondta Pintér Sándor belügyminiszter az árvíz elleni védekezésről szóló sajtótájékoztatóján, hétfőn reggel. Azt mondta, a Duna menti és a Duna medencéjéhez kötődő részek vannak veszélyben.

„A felkészültségünk jelen pillanatban elérte a száz százalékot” – tette hozzá. Pintér Sándor elmondta, hogy a belügyminisztérium feladata ezeket a feladatokat irányítani, ezért a belügyminiszter lemondja a külföldi útjait és nem hagyja el az országot.

Láng István országos vízügyi főigazgató azt mondta, hogy szerdán Nagybajcs közelében, csütörtök-pénteken Komárom és Esztergom környékén, Budapesten pedig a hétvégén fog tetőzni a Duna, az előrejelzések szerint a 2013-as árvíz szintje alatt 30-40 centiméterrel. Láng szerint az árvíz jövőhéten hagyhatja el az országot.

Orbán Viktor elrendelte, hogy a belügyminisztérium operatív törzset hozzon létre az árvízvédelemre. Ennek alapját az Országos Vízügy és a Katasztrófavédelem adja, része lesz a katonaság is, amely mintegy 12 ezer embert ad a munkálatokhoz, akár helikoptert is bevetve a lakosok „vagyonának és életének megóvásáért”. Pintér szerint emellett „természetes, hogy az egészségügynek is készen kell állnia”, a mentőszolgálat kiemelt szolgálatot biztosít mindenhol.

„A Borisz ciklon az elmúlt napokban jelentős problémákat okozott Európában” – mondta Pintér, kiemelve az ausztriai helyzetet, ahol elöntötte a víz Bécset. „Kilépett a medréből a Duna, és más kisebb folyók is veszélyt jelentenek” – tette hozzá.

Pintér szerint lehetséges, hogy a medrében tudják tartani a Dunát, de amennyiben nem, a víztározókat is használni fogják. A belügyminiszter arra kérte az érintett települések önkormányzatait, hogy álljanak készen a védekezésre.

Önkénteseket is várnak

„Önkénteseket is szívesen fogadunk a védekezésbe. Hogy hol hány önkéntesre van szükség, ezt az interneten fogjuk közzé tenni” – ez tartalmazni fogja azt is, hogy hol és milyen munkára lehet jelentkezni, mert Pintér szerint ez azért is kell, mert inkább baj lehet abból, ha egy helyre sokan mennek, a település viszont nincs felkészülve a fogadásukra.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek