Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.08.

A legnagyobb parkolási bakik: így kerülheted el a bírságot

Jobb, ha ezekre figyelsz! A pénztárcád sem bánja meg!

Több tízezer forintunkba kerülhet, ha rossz helyre fizetjük a parkolási díjat, vagy ha mobilos fizetésnél elírjuk a rendszámot. A mobilparkolásnak számos buktatója van, de kellő körültekintéssel elkerülhetjük, hogy mikuláscsomag kerüljön a szélvédőre. Most a Fanny magazin segítségével mutatunk kilenc tuti tippet.

1. Táblától tábláig

Még akkor is legyünk figyelmesek, ha már jól ismert helyen parkolunk, mert a kerületeken belül folyamatosan változhatnak a fizetős pakolási zónák. A „Várakozási övezet zóna” és a „Várakozási övezet zóna vége” jelzőtáblák között mindig fizetnünk kell a parkolásért.

2. Küld róla értesítést

A mobilparkolást kérhetjük határozott vagy határozatlan időre. Határozott idő esetén a rendszám mellett SMS-ben adjuk meg a kívánt parkolási időt is. Figyeljük a mobilunkat, mivel a rendszer 15 perccel a parkolási idő lejárta előtt küld értesítést. Ha tovább szeretnénk parkolni, mobiltelefonnal indítsuk újra a parkolást.

parkolás, parkoló
Sokba kerülhet a parkolás, ha nem figyelünk  Fotó: Pexels

3. Többe kerül, mint gondoltuk

Ha nem tudjuk biztosan, mennyi ideig maradunk a parkolóban, érdemes határozatlan időre kérni a parkolást. Ennek az az előnye, hogy nem kell aggódnunk a parkolás meghosszabbítása miatt, de fennáll a veszélye annak, hogy a parkolóhely elhagyása után elfelejtjük leállítani, ami több ezer forintos extra költséggel jár.

4. Maximum három óra!

Olvassuk el figyelmesen a tájékoztató táblákat! Több helyen maximum három óráig parkolhatunk, ami azt jelenti, hogy az idő lejárta után a parkolót el kell hagyni, és nem lehet újabb díjfizetéssel meghosszabbítani.

5. Ellenőrizzük le kétszer is!

Figyeljünk arra, hogy az SMS-ben pontosan adjuk meg a gépjármű rendszámát. Ha véletlenül mégis elírtunk valamit, számíthatunk a pótdíjra. Ha észrevesszük a hibát, és a parkolást az indítástól számított egy percen belül leállítjuk, nem kell kifizetni a parkolás összegét.

6. Maradjunk a zónán belül

Az is ellenőrizzük, hogy melyik zónában parkolunk, és ennek megfelelően vásároljuk meg a parkolójegyet. Legyünk óvatosak, mert előfordulhat, hogy az alkalmazás, ha tévesen azonosítja a zónát a tartózkodási helyünk alapján. Ha nem vagyunk elég figyelmesek, és nem a megfelelő övezetre fizetjük ki a díjat, az szintén pótdíjat vonhat maga után.

7. Várjuk meg a visszaigazolást!

Mobilparkolás esetén mindig várjuk meg a visszaigazoló SMS-t a parkolás elindításáról. Ha a rendszer nem működik, és nem érkezik meg telefonunkra a visszaigazolás, érvénytelen a parkolás. Ilyenkor a díjfizetést más módon, például automatából történő jegyváltással kell befizetni.

8. Egyszerre csak egyet

Ne felejtsük el, hogy egy telefonszámról csak egy rendszámra indítható el, hosszabbítható meg, vagy állítható le a parkolás, így ha új rendszámra szeretnénk parkolást indítani, akkor a folyamatban lévő parkolás leállításra kerül.

9. Vegyük le a cédulát!

Ha a parkolójegy időközben lejárt, és a további parkolási időt mobillal szeretnénk fizetni, érdemes kivenni a lejárt jegyet az autó szélvédőjéről, hogy ezzel ne vezessük félre az ellenőrt.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek