INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.18.

Ők voltak az István, a király szereplői, így néztek ki akkor és így most - Galéria

Fantasztikus, katartikus, történelmi élmény volt, sosem felejti el, aki ott lehetett! 1983. augusztus 18-án mutatták be az azóta híressé vált és sokszor játszott István, a király című rockoperát Budapesten, a városligeti szánkódombon parádés szereposztásban: Pelsőczy László, Varga Miklós, Vikidál Gyula, Sebestyén Márta, Deák Bill és Nagy Feró, hogy csak néhány nevet említsünk.

Augusztus 20-ára, az államalapítás ünnepére, Magyarország születésnapjára és Szent István napjára készülve emlékezhetünk arra, hogy a leghíresebb és egyben legnépszerűbb magyar rockoperát, az István, a királyt ebből az alkalomból mutatták be a városligeti szánkódombon 1983 augusztus 18-án.

Vikidál Gyula
Vikidál Gyula Koppány szerepében Szörényi Levente és Bródy János: István a király című rockoperájának ősbemutatóján a városligeti Király-dombon Fotó: E. Várkonyi Péter

A darab zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegkönyvét pedig Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján 1981-ben. A darab első bemutatója 1983. augusztus 18-án volt Budapesten, a városligeti szánkózódombon, amely ekkor kapta a Királydomb nevet, és ma már hivatalosan is így nevezik. Az ősbemutató és az ahhoz készült film díszletét Lorenz Klotz tervezte.

Aki ott volt, sosem felejti el azt a katartikus élményt, amit az előadás és az azt követő ünneplés jelentett: az emberek szabadon örültek magyarságuknak abban a rendszerben, amely az internacionalizmust tűzte zászlajára, abban az országban, amelyben még itt állomásoztak "ideiglenesen" a szovjet csapatok. A szabadság érzésének felemelő pillanata volt - számolnak be a szemtanúk.

Az 1983-as verziót követte az 1990-es, Népstadion beli nagy előadás, majd a 2002-es Esztergomban és a 2003-as Csíksomlyón. Ezek minden bizonnyal örökre az emlékezetébe égtek azoknak, akik látták. Azóta a történetet számos újabb és újabb rendezésben adták elő, de most lássuk, hogy az akkori színészek hogyan néznek ki most. Az alábbi, lapozható galériánkban az István, a király leghíresebb színészei közül mutatunk néhányat:

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek