Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.01.

Ez lett idén Magyarország Tortája

A Magyar Cukrász Ipartestület idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, a hosszú várakozás után pedig most kiderült, hogy a hat döntős közül melyik remekmű lett az ez évi győztes torta. 2024-ben a Mákvirág lett Magyarország Tortája.

Az első ország tortája versenyt 2007-ben rendezték meg, akkor a budapesti Zila Kávéház Madártej tortája nyerte el a megtisztelő címet. A megmérettetés azóta hagyománnyá, sőt az ország egyik legszínvonalasabb cukrászversenyévé vált. A versenyzők az ország minden pontjáról idén 31 cukrászati remekművel neveztek, melyek közül a szakmai zsűri hatot választott ki a végső megmérettetésre. A döntőbe jutott alkotások közül ma győztest hirdettek - írja a Mindemegette.

A szakmai zsűri döntése alapján a 2024-es Magyarország tortája címet Kovács Alfréd és az Édes Vonal cukrászda Mákvirág nevű tortája nyerte el. A második a Rigófütty lett, a harmadik helyen pedig a Fekete gyöngy végzett.

A Mákvirág lett a Magyarország Tortája 2024 verseny győztese /Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldala

 

A mesebeli torta győzött

A győztes tortát megálmodó Kovács Alfréd így mesélt alkotásáról: „Mesebeli torta, melyben gyermekkorom meghatározó ízei jelennek meg. A fehér csokoládés krém lágy textúrája mellett ott van a fanyar feketeribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye. A mákos tészta emléke és a kertben leszakított feketeribizli is a friss süteménnyel kínáló nagyanyámat idézi. Számos variációt követően találtam meg ezt a harmonikus összeállítást.” 

A 2024-ES VERSENY DÖNTŐSEI

Az elmúlt napokban a Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldalán részletesen bemutatta a döntőbe jutott hat tortát. A Magyarország Tortája címért az alábbi alkotások versenyezhettek.

 

  • ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
  • FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Trattoria Pomo D'oro - Forza Italia Kft., Budapest
  • MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
  • RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest
  • TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café - Gödöllő

A döntős torták fotóti megnézheted a TikTok-galériánkban.  

különleges kritériumoknak kellett megfelelni

Az indulóknak, mint minden évben, idén is különböző kritériumoknak kellett megfelelniük. A 2024. évi verseny témája a „szuperélelmiszer” volt, mellyel a szervezők a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra szeretnék felhívni a figyelmet. Olyan kreatív újdonságokkal lehetett nevezni, amelyeket az alábbi hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják, a felsoroltak közül legalább kettőt kellett felhasználni. 

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Alapanyagként javasolt további szuperélelmiszerek: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

A Magyarország Tortája 2024. évi verseny döntősei /Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldala

A tavalyi győztes

A 2023-as szoros mezőnyből a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál által megálmodott kreáció, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta került ki győztesként. A mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sós karamellás mousse-krémből és diós-karamellás ropogósból álló tortát a tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszi igazán különlegessé, az akácmézes, fehér csokis ganache és a diós sablé korong pedig megkoronázza a különleges alkotást. A remekműről Lakatos Pál tavaly elmondta: a torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek