Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
INSIDER

Szerző Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.07.22.

"Egy nagy szatyorban tárolom" - Te hová teszed a betétdíjas flakonokat?

Amióta beköltöztek az üzletek polcaira a betétdíjas termékek és visszaválthatóvá váltak, sokan már nem dobják ki őket, hanem otthon gyűjtik. Nem kis fejtörést jelent az embereknek az otthoni tárolásuk, mindenkinek más-más módszere van erre. Mutatjuk a családi praktikákat.

Szerző Erdei Róbert Arnold

Sokaknak okoz bosszúságot, hogy hogyan gyűjtsék otthon a Repontos visszaváltható termékeket. Az év elején, 2024 januárjában élesítették a visszaváltási rendszert és ekkor jelentek meg a boltokban a visszaváltó Repont-gépek. Ezzel új időszámítás indult a családoknál: akik korábban egy kézmozdulattal összenyomták és a kukába dobták a sörös-, üdítős dobozokat, már nem teszik, mert forintokat veszíthetnek emiatt.

„Elég nehéz helyet találni”

Ötven forintot ér az az üveg, illetve műanyag palack, amire rákerült a Repont-jelzés. A családok most már nagyban gyűjtik ezeket otthon, ami megtérül nekik:  ha valaki sokat vált vissza a betétdíjas termékekből, annak akár több ezer forint is ütheti a markát. Sokan viszont nem számoltak azzal, hogy hol fogják a visszaváltásig tárolni a Repontos termékeket. A szabályozás szerint ugyanis a 0,1 és 3 liter közötti űrtartalmú műanyag, üveg és fém italcsomagolások válthatóak vissza, és csakis akkor, ha nincsenek összenyomva! Így nagyobb helyre van szükség otthon, hogy épségben megőrizhetőek legyenek.

Épp emiatt bosszús K. Róbert, akinek komoly fejtörést okoz helyet teremteni a lakásában ezeknek a termékeknek. Július elején egy posztot írt ki az egyik fővárosi Facebook-csoportban, hátha valakinek van egy jó tippje a betétdíjas palackok tárolására. „Ti hova szoktátok gyűjteni a Repontos, visszaváltható flakonokat otthon? Egy kis lakásban elég nehéz helyet találni nekik…” - fogalmazott a pesti férfi.

Nem kellett sokat várnia, és beindult a komment szekció: közel 30 személy panaszkodott miatta, hogy nekik is kicsit sakkozni kellett otthon, hogy mégis hova tegyék a betétdíjas termékeket. A legtöbb hozzászólónak a műanyag flakonok gyűjtése okoz gondot, köztük M. Mónikának is. „Én még nem találtam ki, hol tárolom, mert még vannak olyan flakonok, amelyek nem betétdíjasak. Két helyen kellene gyűjtenem, ami dühítő” - fakadt ki Mónika, mire egy újpalotai nő azt felelte: „Én nem is gyűjtöm egyáltalán! Helyette vettem szódagépet, így nem kell betétdíjas ásványvizet veennem” – fogalmazott Sz. Timi.

A visszaváltható termékeket a családok nagyobb mennyiségben gyűjtik otthon, ám van, aki kisebb mennyiségben viszi rendszeresen a Repont géphez /
 Vannak, akik kisebb mennyiségben gyűjtik, majd viszik a Repont géphez a betétdíjas termékeket / Fotó: Czinege Melinda CZM/Hadú-Bihari Napló HBN

„Abba dobálom bele”

Bár volt, aki nem gyűjti a Repontos termékeket, szerencsére akadtak olyanok is, akik el tudták tippekkel látni Róbertet. Köztük volt S. Kata is, aki a legegyszerűbb trükköt alkalmazza, ha gyűjtésről van szó. 

Én egy nagy szatyorban tárolom, ha megtelik, akkor irány a legközelebbi bevásárlóközpont!

 - árulta el  S. Kata.

Egy pesti férfi már egy ideje egy helyen tárolja a termékeket. „A teraszra kitettem egy nagy kartondobozt, abba dobálom bele” – mondta K. Erik.

Van, aki a garázs egyik sarkában, a pincében egy dobozban, vagy egy szögre akasztott műanyag szatyorban tárolja. Ám akadnak olyanok is, akik inkább nem gyűjtik a termékeket, hanem egy másik taktikát választottak. 

Mi nem várjuk meg a családdal, hogy 8 ezer darab összegyűljön. Előbb visszük vissza kisebb mennyiségben. Ez is egy megoldás lehet.

– vélekedett R. Ferenc, mire zárásként T. Csaba így felelt: „Én nem gyűjtöm! Egyenként visszaviszem a következő vásárlásnál, ha mondjuk betétdíjasat sört vagy vizet veszek” – fogalmazott a férfi. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek