Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.24.

Ismét a magyar útlevél lett a világ egyik legerősebb okmánya

Ausztriát leszámítva az összes szomszédos országnál jobban teljesített a magyar útlevél.

A Henley & Partners nevű brit tanácsadó vállalat szerdán bemutatta a világ legerősebb útleveleinek legfrissebb listáját, melyen a magyar úti okmány a rendkívül előkelő hetedik helyezést szerezte meg, holtversenyben Kanadával, Csehországgal és Máltával - olvasható a CNN beszámolójában.

Ismét a magyar útlevél lett a világ egyik legerősebb okmánya

A Henley Passport Index rendszeresen rangsorolja a világon használatban lévő útleveleket, méghozzá aszerint, hogy az okmánnyal hány országba lehet vízummentesen beutazni. A listát negyedévente, mindig annak megfelelően frissítik, ahogy az országokra vonatkozó szabályok változnak. Az index 19 éve követi nyomon a szabad mozgáshoz való jog globális alakulását a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) exkluzív adatai alapján.

A legfrissebb lista szerint a szingapúri útlevél lett a világ legerősebb úti okmánya, ami 195 országba biztosít vízummentes belépést. A második helyezésen öt ország osztozkodik: Japán, Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország. Ezen országok útleveleivel 192 célállomásra utazhatnak az állampolgárok vízummentesen.

A rangsor harmadik helyén Finnország, Ausztria, Írország, Luxemburg, Dél-Korea, Svédország és Hollandia áll, amelyeknek útleveleivel 191 célállomásra lehet eljutni. 

A legerősebb útlevelek 2024 második negyedéves összeállítása szerint:

  1. Szingapúr (195 vízummentesen látogatható ország)
  2. Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Spanyolország (192)
  3. Ausztria, Finnország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Dél-Korea, Svédország, Finnország (191)
  4. Belgium, Dánia, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Egyesült Királyság (190)
  5. Ausztrália, Portugália (189)
  6. Görögország, Lengyelország (188)
  7. Kanada, Csehország, Magyarország, Málta (187)
  8. Egyesült Államok (186)
  9. Észtország, Litvánia, Egyesült Arab Emírségek (185)
  10. Izland, Lettország, Szlovákia, Szlovénia (184)

A felmérés kapcsán fontos elmondani, hogy az elmúlt évtizedben a leggyorsabban az Egyesült Arab Emírségek útlevelének értéke javult: 2014 óta 106 úti céllal bővült az emírségekben kiadott úti okmánnyal vízummentesen látogatható országok száma. A dubaji útlevél ezzel most a kilencedik helyre tornázta fel magát.

Szintén érdekesség, hogy a lista utolsó helyén található Afganisztán idén negatív rekordot állított fel. A közép-ázsiai ország már régóta a világ leggyengébb útlevelével rendelkezik, de a legfrissebb felmérés szerint már csak 26 országba utazhatnak állampolgárai vízum nélkül, ami a legalacsonyabb pontszám az index közel két évtizedes fennállása óta.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek