Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.17.

„Dübörgött a tetőszerkezet és az egész házat átjárta a remegés” – Ilyen volt a kedd éjszakai földrengés Siófoknál

Megremegett a föld Somogy vármegyében a Balaton déli partján keddről szerdára virradó éjjel. A 2,2-es magnitúdójú földrengés Siófokon, valamint Balatonföldváron is érezhető volt .

Különös élményben lehetett részük azoknak, akik Somogy vármegyében, azon belül is a Balaton déli partján, Siófok és Balatonföldvár környékén laknak. Ha ugyanis ébren voltak kedden 23 óra 27 perckor, tapasztalhatták, ahogy megremeg a föld.

földrengés a Balatonnál
Siófokon és környékén sokan érezték, ahogy a kedd éjjel viszonylag kicsi erősségű földrengés rázta meg a térséget Fotó: GeoRisk Földrengés Mérnöki Iroda / Facebook

A földmozgás már csak azért sem lehetett hétköznapi élmény a környéken élők számára, mert szeizmológiai szempontból Siófok környéke nem tartozik a különösebben aktív területek közé Magyarországon – tudtuk meg a GeoRisk Földrengés Mérnöki Irodától. Az ő méréseik és számításaik szerint a földrengés 2,2 tizedes erősségű volt a Richter-skálán. Érdeklődésünkre azt írták, hogy ez meglehetősen kicsi rengésnek számít, ezért is furcsa, hogy viszonylag sokan érezték a kedd éjszakai talajmozgást.

Anett is azok közé tartozik, akik érezték a rengést. Siófok kertvárosi részén, egy régi típusú parasztházban él a családjával. A Ripostnak elmondta, hogy kedd éjjel 23 óra 27 perc környékén a család többi tagja már aludt, ő azonban még ébren volt, a ház ablakai pedig a nagy hőség miatt ki voltak tárva. "A semmiből hirtelen egy mélyről jövő dörrenésre lettem figyelmes. Először azt hittem, hogy egy váratlan vihar közelít de hamar rájöttem, hogy tévedtem” – elevenítette fel a földrengés első pillanatait.
 

A dörrenés után morajlás hangja hallatszott, amit a nyitott ablakok miatt nagyon jól lehetett hallani. Olyan volt, mintha kint az utcára esett volna a magasból egy több mázsás súly. Aztán elkezdett alattam mozogni az ágy rácsa, de az egész házat átjárta ez a remegés, ami alatt végig dübörgött az egész tetőszerkezet, a nyitott ablakokban pedig hallani lehetett, ahogy feszül az üveg. A szobában lévő szekrénysor recsegett is, ugyanakkor a polcokról nem esett le semmi és pohárcsörgést sem hallottam.

 

Anett emlékei szerint az egész esemény nagyjából 5-7 másodperc alatt zajlott le. Ő maga nem ijedt meg, mert nem először élt át földrengést.
 

Az ijedtség inkább a velünk lakó cicánkon volt látható, aki ott volt a szobában és a rengés pillanatában az ablakpárkányban állva elveszítette az egyensúlyát. Maga a rengés olyan volt, mintha valaki picit megrázta volna az egész házat, ami ebbe beleremegett, de a falak és a tetőszerkezet sem sérült meg – vagy legalábbis eddig nem vettem észre

 – tette hozzá.

földrengés magyarország
A Magyarországon és a közelben regisztrált földrengések az elmúlt évekből Fotó: Toth Laszlo / foldrenges.hu

A Siófokon élő nő biztos abban, hogy akik még ébren voltak, azok számára érezhető volt a földmozgás a Balaton déli partján. A GeoRisk szerint ennek okát a viszonylag sekély, 6 km-es fészekmélységben kell keresni, illetve abban, hogy a rengés olyan késő esti időpontban volt tapasztalható, amikor az emberek már nyugalomban vannak, de sokan még nem alszanak. Az ilyen méretű rengés egyébként nem ritka Magyarországon. Csak a tavalyi évben mintegy 170 olyan földmozgás alakult ki Magyarországon és a régióban, aminek magnitudója 2 és 3 közé esett. Az idei első félévben pedig a foldrenges.hu oldal adatai szerint már 40 ilyet regisztráltak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek