Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.07.20.

„Ez az ember sosem volt karatés” - A harcművész társadalom egyöntetűen elítéli a gyermekfelrúgó edzőt

Durva indulatukat keltett a szolnoki kalandpark által kirobbantott ügy, ahol az intézmény nyilvánosságra hozott egy felvételt arról, ahogy egy gyermeket súlyosan bántalmazott Agócs Tibor korábbi sportvezető. Az esetet a harcművész társadalom is elítéli, akik szerint ez a mélyen elítélendő eset rájuk is rossz fényt vet, miközben ők elsősorban védekezésre, önfegyelemre tanítanak.

A Szolnoki Kalandpark tett feljelentést, miután az egyik dolgozójuk jelezte a vezetőségnek, hogy bántalmazás történt az intézményükben. Ezt a park biztonsági kamerái is rögzítették. A felvételeken jól látszik, ahogy egy felnőtt kísérő az egyik gyermeket kiemeli a többi közül majd úgy felrúgja, hogy az a levegőbe repül, majd a földre zuhan, ahonnan nem bír felkelni a sokktól és a kapott rúgástól. A videó azóta körbejárta a netet és kiderült, hogy a gyermeket bántalmazó férfi nem más, mint Agócs Tibor, a Jászberényben működő Yakuzák Se elnöke, szakmai vezetője, ami egy karate klub. A férfi, azután, hogy tettével hírhedtté vált lemondott minden tisztségéről és nyilatkozatot adott ki, amit később törölt. 

Ezt a közleményt adta ki a gyermekfelrúgó, mait után törölt, ám a Szoljon készített róla egy képernyőfotót / Fotó: Szoljon

Magyar Karate Szövetség is kifejtette a véleményét az edzőről:

az egész karatetársadalom, illetve közmegbecsülésnek örvendő, köztiszteletben álló karatemesterei elhatárolódnak a vállalhatatlan, a karate szellemiségéhez, tanításához, erkölcsi mércéjéhez méltatlan gyermekbántalmazási esettől.

Sokan a különböző harcművész és küzdősport közösségi csoportokban arról számoltak be, hogy ez a szörnyű és elítélendő esemény, illetve annak főszereplője rendkívül rossz fényt vett a közösségükre. A Ripost Dr. Samu István három danos senseit, a dunaszerdahelyi Motobu Kai White Raven Karate Klub vezetőjét szólaltatta meg, aki sportvezetőként, kétgyermekes apaként, Európa és világ-bajnoki helyezettként, illetve általános iskolai tanítókét is elítéli a kalandparkban történteket. 

„Én ki merem jelenteni, hogy ez az ember sosem volt karatés! A karate harcművészet, aminek a szellemiségével, a filozófiájával szembe megy az agresszió, a gyengék bántalmazása. Ahogy a klubunk jelmondatában is szerepel: Az erő, nem az ütésekben rejlik. Aki karatézni viszi a gyermekét, az egy összetartó közösségre számíthat, ahol egymást segítik a tagok, ahonnan kiszűrik az agresszív személyeket”

- fejtette ki a sensei, aki arról is beszélt, hogy a felvételből az derül számára, hogy ez a személy soha nem értette meg, hogy miről szól a karate és soha nem tudta annak a valódi tartalmát magáévá tenni. 

Dr. Samu István három danos karate mester, a dunaszerdahelyi Motobu Kai White Raven Karate Klub vezetője / Fotó: olvasói

A karate védekezésre, tiszteletre, önfegyelemre tanít. Az, hogy ezt egy mesteri fokozattal rendelkező ember tette még súlyosbítja a helyzetet, hiszen a nagyobb erő, nagyobb felelősséggel jár, amit már gyerekkorban megtanul az ember. Egy mesternek segíteni, biztatni, támogatni kell a karatékékat. Talán, ha van pozitívuma ennek a felháborító eseménynek, az, hogy vélhetően ez a férfi többé sosem bánthat majd másokat

- fogalmazott a klubvezető, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy a küzdősportokban, küzdelemi szabályrendszerekben gyakran kiemelik az agresszió szükségességét (lásd. MMA stb.) azonban a karatéban, vagyis a harcművészetekben, ha azt valóban megértjük és általában ehhez bizonyos idő után megfelelő intelligencia is párosul akkor pont, hogy az agresszió kerülése a megoldás és a békés interakció a cél.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek