Főleg tizenéves lányok látogatják a szórakozóhelyet ahol Magyar Péter botrányt okozott- VIDEÓ

POLITIK
Létrehozva: 2024.07.05.
Módosítva: 2024.07.05.

Döntött az Alkotmánybíróság: nincs vége a főpolgármester-választásnak

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria végzését, amely korábban helybenhagyta a főpolgármester-választás eredményét.

Döntött az Alkotmánybíróság, a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia és új döntést kell hoznia Vitézy Dávid beadványának ügyében. Az LMP főpolgármester-jelöltje Erzsébetvárosban és Újpesten kezdeményezte a választás megismétlését, illetve az érvényes szavaztok újraszámolását az egész fővárosban, amelyet a Kúria előzőleg elutasított. Vitézy szerint a Kúria alkotmányos jogokat sértett határozatával, ezért fordult az Alkotmánybírósághoz, ahol igazat adtak neki. 

levél, szavazás, választás
Fotó: Balogh Zoltán /  MTI

Az Alkotmánybíróság szerint a Kúria nem indokolta meg kellően, hogy miért találta alaptalannak a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatának felülvizsgálatát. Ez a bíróság szerint a tisztességes eljáráshoz való jogot sértette. 

Mint emlékezetes, az önkormányzati választás szavazását megelőző napon Szentkirályi Alexandra visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől. Az idő rövidsége miatt nem kellett új szavazólapokat gyártani, hanem a jogszabály úgy rendelkezik, hogy ilyenkor a jelölt nevét áthúzással kell törölni a lapról. A választást követően azonban parázs vita alakult ki arról, hogy a szavazókörök nem azonos módon végzeték el a törlést, Erzsébetvárosban és Újpesten konkrétan olyan vékony tűfilccel húzták át a jelölt nevét, hogy az megtéveszthette a választópolgárokat. Vitézy emiatt kért új szavazást a két kerületben, amelyet az NVB után a Kúria is elutasított.

Ezt kérelmezte Vitézy

Vitézy Dávid felülvizsgálati kérelemének két eleme volt: egyrészt azt kezdeményezte, hogy a Kúria változtassa meg az NVB határozatát, és rendelje el az összes fővárosi szavazókörben az érvényes szavazatok újraszámlálását is, másrészt kérte a IV és VII. kerületben a szavazás megismétlését. A Kúria végzésében az első kérelmet alaptalannak találta, a második kérelem esetében pedig nem találta igazoltnak a jogsértést. A Kúria nemleges végzése ellen Vitézy alkotmányjogi panasszal élt. Szerinte ugyanis sérült a passzív választójog, figyelembe véve, hogy a Szentkirályi törlésére vonatkozó törvényi rendelkezés értelmezése és végrehajtása nem volt egységes. Ez pedig hatott a választás végeredményére is. Emellett kifogásolta, hogy a Kúria nem indokolta meg, miért nem foglalkozott érdemben az újraszámlálás kezdeményezésével. 

Ezért döntött így az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a Kúria megszegte a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogi kötelezettségét, hiszen köteles döntését okszerű indokolással alátámasztani, ezt azonban elmulasztotta. Az Alkotmánybíróság tájékoztatása szerint az ügy alapkérdése az volt, hogy a Kúria helyesen értelmezte-e a jogsértés fogalmát. Végzésében ugyanis azt állapította meg, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámláláskor szerzett új bizonyítékok okán, nem kérhető az érvényes szavazatok újraszámlálása. 

Most ismét a Kúriánál pattog a labda: elrendeli a szavazatok újraszámlálását az egész fővárosban, vagy megismétlik két kerületben a voksolást vagy – és az Alkotmánybíróság döntésének tükrében ez a legkevésbé valószínű – ismét helyben hagyja az NVB határozatát, írja a Metropol.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint: A Kúria az Alaptörvény 28. cikkét figyelmen kívül hagyva minősítette az érvényes szavazatok újraszámlálására vonatkozó kérelmet új jogsértésnek. Az Alaptörvénynek megfelelő értelmezés szerint azonban a Kúria feladata annak megállapítása lett volna, hogy az új bizonyítékok alapján szükségessé vált-e az érvényes szavazatok újraszámlálása. A határozat értelmében a tisztességes eljáráshoz való jog sérelme valósul meg, ha a választási eljárás során nem azonos szempontok alapján értékelik a szavazatok érvényességét, illetve érvénytelenségét. A fentiekre tekintettel az Alkotmánybíróság a Kúria határozatát megsemmisítette. Az Alkotmánybíróság határozatára tekintettel az ügyben a Kúriának újból le kell folytatnia az eljárását, és új döntést kell hoznia”.


 

 

origo.hu

Erre a használt autóra vadásznak a magyarok, a saját kategóriájában letarolja a piacot

ripost.hu

Felismered ezeket a retró édességeket? Teszteld kvízünkkel!

mindmegette.hu

Jelentős árváltozás jön a Lidlnél – itt vannak a részletek

vg.hu

Orbán Viktor Moszkvában: kiderült egy nagyon fontos részlet, ami jól mutatja a magyar miniszterelnök befolyását

vg.hu

Üzemanyagár: döntés született, mennyibe kerül keddtől a benzin és a dízel

ripost.hu

Itt az újabb bizonyíték! Szakíthatott a TV2 sztárpárja

mindmegette.hu

Ettől az apró trükktől lesz tökéletes az air fryerben sült csirkecomb – recepttel!

ripost.hu

Hoppá! Szoboszlai Dominik exe üzenhetett az új barátnőnek

ripost.hu

„Mintha még éreznéd az egykori lakókat” - szellemtanyát találtak az Alföldön - Galéria

ripost.hu

Micsoda gólyahír: Gyermeket vár Zámbó Jimmy középső fia és felesége

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek összetörik a szíve idén nyáron

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Orbán Viktor: hétfőn kiderül, hogy nem a levegőbe beszéltem

INSIDER

Botrányos bulizás: Magyar Péter tettéért mások rács mögé kerülnek

INSIDER

Magyar Péter Brüsszelben lelhet menedéket a felelősségre vonás elől

INSIDER

Magyar Péter úgy él, mint egy aranyifjú: számolatlanul szórja a pénzt, fiatal lányokkal mulat

INSIDER

„Egy politikus ilyet nem tehet!” – A fesztiválozó fiatalok is elítélik Magyar Péter botrányos viselkedését

INSIDER

Pénteken tetőzhet a kánikula, de már látszik a következő hőhullám érkezése

INSIDER

Gulyás Gergely a Ripostnak: az Európai Parlamenthez kell fordulnia a magyar ügyészségnek Magyar Péter ügyében

INSIDER

Pánik a Balatonnál: elképesztően veszélyes állatra bukkantak