INSIDER

Szerző K. C.

Létrehozva: 2024.07.31.

Megtudtuk: ezeket a tárgyakat viszik magukkal a magyar űrhajósok - Fotó

Igazi hősök indultak el az Egyesült Államokba.

A magyar űrutazás újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis 44 év után újra űrhajóra szállhat egy magyar asztronauta. A HUNOR Program keretében Kapu Tibor az Európai Űrügynökség (ESA) által is akkreditált űrhajósként csatlakozhat ahhoz a legénységhez, amely a SpaceX Dragon űrhajó fedélzetén jut fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy ott komoly kutatómunkát végezhessen. 

Kapu Tibor közösség oldalán jelentette be egy képes összefoglalóval, hogy már elindult Cserényi Csaba társaságában az amerikai űrállomásra. A két magyar asztronauta azt is elárulta, mik azok a dolgok, amiket semmiképpen nem akartak itthon hagyni: 

„Vasalót kihúztam, mosógépet kikapcsoltam, kulcs, pénztárca, telefon, útlevél, Túró Rudi, Rubik-kocka. Vigyázz Houston, jövünk!” - írta Kapu Tibor Facebook-bejegyzésében. 

Mint arról korábban beszámoltunk, annak érdekében, hogy a misszió biztosan megvalósuljon, egy tartalékos űrhajós kijelölésére is sor került, így Kapu Tibor és a tartalékos Cserényi Gyula azok, akik a kiképzés utolsó fázisát is végigcsinálják.

Kapu Tibor 32 éves fejlesztőmérnök, aki az utóbbi két évben az űripari Remred Space Technologiesnél űrbeli sugárvédelemmel foglalkozott, de pályája során a gyógyszeriparban illetve a Boschnál is dolgozott, ahol a többi között hibrid autók akkumulátorfejlesztésével foglalkozott.

Cserényi Gyula 35 éves erősáramú villamosmérnök, aki az utolsó öt évben a Bosch hatvani ipartelep elektromos hálózatának biztonsági és üzemeltetési csoportvezetője volt, ahol 19 emberért és 20 megawattért felelt.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek