INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.06.19.

Százmilliós vesztegetéssel gyanúsítják Óbuda baloldali alpolgármesterét

Megindokolta az ügyészség, miért vették őrizetbe Czeglédy Gergő óbudai alpolgármestert és egy önkormányzati cég vezetőjét, velük együtt újabb öt embert gyanúsítottak meg az óbudai korrupciós ügyben. A Kiss László vezette önkormányzat kedden még tagadta, hogy bármely dolgozójukat érintené az ügy.

„A Központi Nyomozó Főügyészség a korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában minősített vesztegetés elkövetésével gyanúsított meg öt újabb személyt, aki közül ketten őrizetben vannak” - áll a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerdai közleményében. Több helyszínen, köztük az óbudai városházán, házkutatást tartottak és iratokat, adathordozókat foglaltak le. 

Czeglédy Gergő, Óbuda alpolgármesterét (balra) és Kiss László, a III. kerületi polgármester kampányfőnökét is őrizetbe vették.

„A tegnap kihallgatott gyanúsítottak között van az egyik III. kerületi alpolgármester, valamint egy önkormányzati cég vezetője, akik jelenleg őrizetben vannak, letartóztatásuk elrendelésére az ügyészség indítványt tesz” – közölte a KNYF.

100 milliós kenőpénz az alpolgármesternek?

Az ügyészség azt írja, a megalapozott gyanú szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint 100 millió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve a hasznosításukhoz szükséges hozzájárulás és az engedélyek megadása érdekében.

A hatóság szerint azért, hogy a vesztegetést leplezzék, a reklámcég ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, direkt erre a célra létrehozott céggel, amik valójában nem végeztek tevékenységet és ezt már a szerződések megkötésekor tudta mindkét fél.

„A nyomozó ügyészség a most kihallgatott öt személlyel vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúját közölte, amelyet az alpolgármester tettesként, a többi gyanúsított – akik a strómancégek ügyvezetői voltak – bűnsegédként követett el” - írja az ügyészség.

Gyepes Ádám: Kiss László akadályozta a vizsgálatot

A Czeglédy Gergő mellett őrizetbe vett másik személy Kiss László, a III. kerületi polgármester kampányfőnöke, aki egyben a Békásmegyeri piac igazgatója is 

– mondta lapunknak Gyepes Ádám, óbudai fideszes képviselő.

-2022-ben ez a kampányfőnök volt Szabó Tímea kampányának vezetője is, amikor kábítószerből származó pénzekről számolt be a sajtó, így került Szabó Tímea botránya a nyomozók látókörébe – mondta a Metropolnak Gyepes. Hozzátette: március óta szeretnének felállítani egy vizsgálóbizottságot az óbudai korrupciós üggyel kapcsolatos események tisztázására, azonban Kiss Lászlóék megakadályozták ezt. 

– Most viszont utolérte őket a saját végzetük, így a büntetőjogi felelősségen felül vállalniuk kell a politikai felelősséget, mind az alpolgármesternek, mind a polgármesternek – nyilatkozta Gyepes Ádám.

Karácsony listáján is szerepel a gyanúsított

Czeglédy Gergő idén a 27. helyen szerepel Karácsony Gergely fővárosi választási listáján. Erre Vitézy Dávid is felhívta a figyelmet a főpolgármesteri vitán.

– Azt látjuk, hogy ott van a listádon Czeglédy Gergő, Hagyó Miklós volt kabinetfőnöke, aki abban az időszakban vezette a kabinetet, amikor a hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt elítélt főpolgármester-helyettes szétlopta a BKV-t, és gyakorlatilag egy bűnszervezetként működtette a fővárosi önkormányzatot (...) Te azt mondtad, hogy ezt a listát te állítottad össze és volt vétójogod, a listán szereplőkért vállalod a felelősséget. Valóban vállalod értük a felelősséget? – kérdezte a Karácsonytól Vitézy. Karácsony hosszas levegővétel után így reagált: „A listámon 54. helyen szereplőkért nem biztos, hogy felelősséget kell vállalnom.” És a 27. helyért?

 

origo.hu

Itt van a kisgyereket felrúgó Agócs Tibor újabb vállalhatatlan magyarázkodása

ripost.hu

„Ez az ember sosem volt karatés” - A harcművész társadalom egyöntetűen elítéli a gyermekfelrúgó edzőt

borsonline.hu

„Nem tudom, mit fogok csinálni nélküle" – 3 gyermekét és rákos férjét hagyta hátra az elhunyt családanya

vg.hu

Munka Ausztriában: rekordot döntöttek a magyarok – már mi dolgozunk a legtöbben az osztrákoknál

ripost.hu

Már közel 600 ezren látták: titokban készített siófoki videó szivárgott ki Szoboszlairól

hirtv.hu

A CNN már ott tart, hogy megnevezte Biden utód aspiránsait

ripost.hu

Kvíz: ha ebből a 10 régi magyar szóból már 7-et is ismersz, átlagon felüli vagy

astronet.hu

A Mars az Ikrek jelébe lép, és utat mutat nekünk

ripost.hu

Akikért hiába teszel meg bármit: ez a 4 csillagjegy a leghálátlanabb mind közül

ripost.hu

Melyik állatot láttad meg először a képen? Lelked titkait árulja el ez a személyiségteszt

ripost.hu

Most jött a hír: iszonyat az autópályán, 11 ember meghalt, zajlik a mentés

ripost.hu

Rémálommá vált a családi nyaralás: lánya talált rá holtan a 3 gyermekes édesanyára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiszámoltuk: 2500 forintból kihozható egy családnak a lecsó

INSIDER

Szolnoki kalandpark-botrány: új gyermekvédelmi intézkedésekről dönthet a kormány

INSIDER

Orbán Viktor: elviselhetetlen és tűrhetetlen, ami a szolnoki kalandparkban történt

INSIDER

Orbán Viktor: Folytatni fogom a békemissziót

INSIDER

Megszólalt a gyereket felrúgó karateedző, hihetetlen, mit mondott

INSIDER

Csodás együttállás: ezt hozza el most számodra a Mars és az Uránusz égi párosa

INSIDER

Érdemes lesz az égre nézni: lenyűgözően ritka égi jelenség ragyog fel

INSIDER

Ezért nem találják itthon a kisfiút felrugó karatemestert - Ismerősei tudják, melyik országban lehet