Létrehozva: 2024.06.16.

Hallgatózik a telefonod: ezeket a randiappokat azonnal töröld le, különben nagy bajba kerülhetsz

Egy techcég letesztelt 25 applikációt, hogy kiderítsék mennyire bánnak jól az általunk megadott adatokkal. Kiderült, hogy a legtöbb randiapp veszélyes a felhasználókra nézve.

A Mozilla letesztelt 25 randiappot, melyek közül 22 használatát kockázatosnak ítélte meg adatvédelmi szempontból. Van köztük több Magyarországon is használt. Mutatjuk a kockázatos társkereső alkalmazások listáját!

románc, szerelem, randi, társ randiapp
Ma már sokan randiappokon keresztül ismerkednek, nem árt azonban ezekkel vigyázni! Fotó: Unsplash.com

Lesújtó eredményt hozott a teszt

A Mozilla szerint a legtöbb társkereső alkalmazás nem vigyáz kellőképpen a felhasználók adataira. Az appok 80%-a például megosztja vagy eladja a személyes adatokat hirdetési célkora más cégeknek. És ráadásul nem csak a felhasználók nevét vagy életkorát árusítják, a tartózkodási helyünk is árucikk. Mutatjuk, mely alkalmazásokkal érdemes a leginkább vigyázni!

Van azért olyan randiapp, amelyik biztonságos

A Mozilla pozitív értékelést adott a Queer tulajdonában lévő Lex nevű társkeresőnek, a Harmony és a Happn pedig elfogadható értékelést kapott. Vagyis ezek a randiappok biztonságosan használhatók.

Ezek az alkalmazások a helyadatokat lopják

A teszt eredménye szerint az alkalmazások többsége, köztük a Hinge, a Tinder, az OkCupid, a Match, a Plenty of Fish, a BLK és a BlackPeopleMeet hozzáfér a felhasználók pontos földrajzi helyzetéhez is. Sőt, például a Hinge a háttérben is gyűjtik a helyadatokat, amikor az alkalmazás nincs használatban.

Miért baj az, ha nem megfelelően kezelik az adatainkat?

A társkereső alkalmazások azt állítják, hogy azért gyűjtenek rólunk jelentős mennyiségű adatot, hogy jobb párt találjanak a felhasználók számára. Ha azonban ezek az adatok az adatközvetítőkhöz, kiberbűnözőkhöz kerülnek, annak súlyos következményei lehetnek, akár a bankszámlánkra nézve is. Éppen ezért mindig legyünk körültekintőek és fontoljuk meg, melyik applikációnak mihez lehet hozzáférése.

reklám,laptop,mobil,like
Sok a veszélyes randiapp, amikkel nem árt vigyázni. Fotó: 13_Phunkod / Shutterstock

Randiapp

Adatszivárgás lehetősége

Földrajzi helyzet hozzáférése

Hangfelvételt készít a háttérben

eharmony

x

 

 

HER

 

 

 

muzz

 

 

 

badoo

x

x

 

tinder

x

x

x

match

x

x

x

hinge

x

x

x

Facebook dating

x

x

x

bumple

x

x

x

Forrás: mozilla.org; az X a nem megfelelő adatkezelést jelzi.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek