Létrehozva: 2024.06.20.

Nyári napforduló: ezekkel a hiedelmekkel tisztulhatsz meg

Még történelmi műemlékeket is szenteltek a Napnak, e számunkra legfontosabb égitestnek. A nyári napfordulóhoz rengeteg szokás és babona tartozik.

Június 20-án van a nyári napforduló, ami a csillagászati nyár kezdete is egyben, mégpedig pontosan este 20.51-kor. Ezen a napon lesz az évben a leghosszabb nappal és a legrövidebb éjszaka. Innentől kezdve rövidülnek a nappalok egészen december 21-ig, a téli napfordulóig. A nyári napforduló nagy jelentőséggel bír szerte a világon. 

A nyári napforduló a csillagászati nyár kezdete / Fotó: Pexels.com

Érdekességek a nyári napfordulóról: 

  • A nyári napforduló ünneplésében a tűzgyújtás kiemelkedő fontossággal bír. A hiedelem szerint a tűz megtisztít minket és a környezetünket a negatív energiáktól és a természeti csapásoktól, valamint jó termést biztosít. 
  • A nyári napforduló az év leghosszabb napja, mert ilyenkor éri el a Nap a legmagasabb északi pozícióját. Június 20-án akár 16 órás is lehet a nappal. Az északi sarkon ilyenkor le sem nyugszik a nap, egész éjszaka világos van. 
  • Az angliai Stonehenge köveit úgy helyezték el, hogy a napforduló idején a Nap pont az emlékmű fölött kel fel és beragyogja azt, valamint a gízai piramisokat és a perui Machu Picchu fellegvárat is úgy tervezték, hogy a felkelő naphoz igazodjanak a napforduló idején. 
A nyári napforduló tiszteletére gyújtott tűz / Fotó: Bánkúti Sándor

A legnagyobb égitest a kultúránkban a Nap

A hun hagyományőrzők minden évben megrendezik a Magyar Fényünnepet a napforduló tiszteletére. Idén is várnak mindenkit nagy szeretettel a XX. Magyar Fényünnepre a Pest vármegyei Gombán. Az ünnep krónikása, hírvivője, Daróczi Zoltán beszélt a Ripostnak az ünnep hagyományőrző jelentőségéről. 

„A legnagyobb égitest a kultúránkban a Nap. A Nap járása ilyenkor a leghosszabb, ezért hívják naptűzgyújtásnak ezt az ünnepet” - mondta Daróczi Zoltán, majd hozzátette: „A múlt szüli a jelent s a jelen építi a jövőt. Aki a gyökereit elveszíti, ezt a biztos pontot fogja elveszíteni, az ősökkel való kapcsolatot”.

Az ünnepség záróprogramja a parázson járás, amit a résztvevők egy számukra fontos dologért ajánlottak fel, mint például a család, vagy a haza.  

„Itt a fiziológiai és biológiai törvényeket átlépve kialakult a tűzön járás, vagy a parázson járás szokásrendje, amihez kell egy módosult tudatállapot” - magyarázta. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek