Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
INSIDER

Szerző K. D. R.

Létrehozva: 2024.06.10.

Berobbant az idei esküvőszezon: mutatjuk az árakat és azt is, hogyan tudtok spórolni!

Utánajártunk, hogy mennyiért dolgoznak most az esküvői szolgáltatók és milyen összegekre kell számítania a párnak, ha lakodalmas esküvőt szerveznek. Mutatjuk 2024 esküvői árait, de arra is tippeket adunk, min lehet sokat spórolni, ha nem akar több millió forintot költeni az ifjú pár.

Egy esküvő szervezése minden pár életében boldog, de egyben stresszes időszak is, pláne, ha meglátjuk, hogy mennyibe is kerül mindaz, amiről álmodtunk. Természetesen ahány esküvő, annyiféle szokás és annyiféle végösszeg. Most utánajártunk, hogy mennyivel érdemes minimum kalkulálnia a pároknak, ha idén szeretnének esküdni és hoztunk pár tippet is, hogyan lehet megfogni a pénzt, ha nem akarjuk, hogy anyagi csőd legyen a lagzi vége.

3-4 millió forintba kerül alsóhangon egy népesebb lakodalom 2024-ben  Fotó: Pexels (illusztráció)

Mennyi az annyi?

Vannak olyan „kötelező” elemei egy lakodalomnak, amelyek szinte mindnél felmerülnek mint fix költség. Ilyen a helyszín, a vacsora, a fotós-videós és a zenekar is. Azt azonban mindenképp érdemes tisztázni, hogy szinte minden attól függ, hogy hány fős lakodalmat szervez a pár, hiszen már 5-10 fő különbség esetén is százezrekről beszélhetünk. Most beleástunk az esküvői Facebook-csoportok mélyébe, hogy valós párok tapasztalatait mutathassuk meg.

A párok beszámolói alapján nagy a szórás a helyszínek között, hiszen nem mindegy, hogy valaki Budapesten vagy vidéken nézelődik. Míg a fővárosban alsó hangon 30-40 ezer forint/fő a vacsora italfogyasztással együtt, addig vidéken 20-25 ezer forintra is kijöhet ugyanez. Ha egy átlagosnak számító, 80 fős lakodalommal számolunk, akkor máris belecsúsztunk a milliós összegekbe, pedig még csak a fogyasztásról beszéltünk. A vacsorába érdemes belekalkulálni a tortát és az aprósüteményt is, itt 1.000 – 1.800 Ft/szelet árra számíthatunk, de van, ahol jóval drágább. 

esküvő, csokor, jegygyűrű
Az olyan apróságok is kiadásokba verhetik a párt, mint a menyasszonyi csokor, a dekoráció vagy épp a karikagyűrűk  Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Na de jó ebédhez szól a nóta, tehát kell egy zenekar vagy DJ is. A Qjob 2024-es mutatója szerint a legalacsonyabb esküvői DJ óradíj 15.000 Ft-tól kezdődik, míg a legmagasabb 60.000 Ft-ra tehető. Persze vannak, akik az igazi, hagyományos élőzenére esküsznek, nekik azonban jobban a zsebükbe kell nyúlni. Egy 2 fős zenekar 180-280 ezer között vállal lagzit, de minél több tagú a banda, annál drágább. Egy 5-6 fős zenekar például 450-850 ezer forintot is elkérhet az egész estés szolgáltatásért. Hasonló árakkal kell kalkulálni az esküvői fotós-videós csapatnál is, hogy később minőségi képeket és videókat kapjon az ember a nagy napról. Ha már ivott, evett, mulatott a násznép, akkor nem árt, ha a közelben szállás is van, hogy senkinek ne kelljen autóba ülnie. A szállás ára persze függ attól is, hogy panzióról, apartmanról vagy szállodáról beszélünk, de 10-25 ezer forint/éj/fő árral bőven kalkulálhatunk minden esetben. Ez pedig a költségeknek csak egy része. Ebben még nincs benne a ruha és a gyűrű sem, de máris benne vagyunk 3-4 millió forintban.

Ha az ifjú pár tud valamin spórolni egy hozzáértő rokon vagy ismerős segítségével, azzal érdemes élni, hiszen csillagászati összegekről beszélünk  Fotó: Pexels (illusztráció)

Ezekkel a trükkökkel sokat lehet spórolni a lagzin

A fenti árak között is elég nagy a szórás, így már ez alapján látni, hogy bőven lehet húzni a nadrágszíjon, ha valaki akar. Most összeszedtük azokat a tippeket, trükköket, amivel érdemes élnie azoknak, akik nem akarnak milliókat költeni a nagy napra. Elsőként érdemes elgondolkodni a vidéki helyszínen, még akkor is, ha a család pesti, hiszen ott már 20-25 ezer forintért is kaphatunk vacsorára árajánlatot. Ha a helyszín már megvan, érdemes szétnézni a környéken, hogy nincs-e olcsóbb szálláslehetőség, mint amit a hely kínál. Hiszen az erdei iskolák, diák- vagy turistaszállások is jóval olcsóbb szállásokat kínálnak, a mámortól ittas násznépnek pedig sokszor mindegy, hogy emeletes ágyon alszik, vagy egy külön fürdőszobás lakosztályban. Ezzel százezreket spórolhat a pár. Köztudott az is, hogy amint valami elé odasütik, hogy „esküvői”, az feláras. Épp ezért érdemes a tortát, a csokrot vagy akár a vőlegény öltönyszettjét is úgy elkészíttetni, hogy szimplán alkalomhoz illőt rendelünk, elmondva az elképzelésünket. Ezzel szintén tíz- vagy akár százezreket is spórolhatunk. Végül pedig talán a legfontosabb: ilyenkor aranyat ér egy jó ismerős vagy rokon. A mai árak mellett már egyáltalán nem szégyen megkérni a sminkes unokatestvért, a fodrász nagynénit vagy a fotós barátot arra, hogy segítségével járuljon hozzá az esküvőhöz. Így kedvezőbb árakat kaphatunk és gazdagodunk egy szuper közös emlékkel is. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek