Létrehozva: 2024.06.15.
Módosítva: 2024.06.15.

Minden idők focija címmel nyílik kiállítás a labdarúgó-Eb nyitónapján a Budavári Palotanegyedben

Ismét focilázban ég az ország! A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Sport, Az Egészséges Nemzet Mindannyiunk Közös Ügye Alapítvány és a Várkapitányság közös kiállítása az egykori és mai futball-sikerekhez kapcsolódó különleges történeteket, emlékeket mutatja be. A Minden idők focija című tárlat rendhagyó módon több helyszínen tekinthető meg június 14-től egy hónapon keresztül. A kiállításhoz kísérőprogramok is csatlakoznak, valamint szurkolói terasz várja az érdeklődőket a Várkert Bazár Öntőház udvarán.

A kiállítás célja, hogy a futball tematikáján keresztül mutassa be válogatott tárgyi emlékek és kiemelt kultúrtörténeti mozzanatok segítségével a sport, a kultúra és a történelem viszonyát. Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gazdag gyűjteményére és a Nemzeti Sport válogatott fotóira épülő kiállítás három fő témacsoportból áll össze, amelyek térben is elkülönülnek egymástól.

Minden idők focija kiállítás
Fotó: Várkapitányság

A hazai foci múltjának és jelenének vizuális emlékei invitálnak játékra szabadtéren a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján. A kihelyezett tíz installáció egyik oldalán a 20. századi magyar plakátművészet kiemelkedő alkotásai láthatók olyan művészektől, mint Manno Miltiades, Bíró Mihály, Fery Antal vagy Pál György. Másik oldalukon a magyar válogatott mérkőzésein megörökített nagyszerű pillanatok kaptak helyet, ezzel is fokozva a drukker-hangulatot útban az Öntőház udvaron kialakított szurkolói teraszhoz.

A szabadtéri installációk a Budavári Palotanegyed Hunyadi udvarán folytatódnak, az OSZK épülete mellett. A tárlat ezen része arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan vált a futball népszerű sportággá, amelyet ma már milliók követnek és játszanak világszerte. Plakátok, metszetek és kisgrafikai alkotások mesélnek arról, hogyan lett a foci mindennapjaink része, de bemutatkozik a labdarúgás világától elválaszthatatlan totó is Kassowitz Félix (Kasso) és Macskássy János grafikáin keresztül.

Minden idők focija kiállítás
Fotó: Várkapitányság

Végül az OSZK beltéri, látványos és családbarát kiállításán a foci, a film és a történelem metszéspontján kirajzolódó történetek kerülnek a középpontba. Az eredeti plakátok és kéziratok mellett olyan ritkán megtekinthető emblematikus tárgyak is láthatók, amelyek Ottlik Gézához, Mándy Ivánhoz, Jékely Zoltánhoz, Tandori Dezsőhöz vagy éppen a Korda testvérekhez kapcsolódnak. Korabeli filmhíradók részletei villantják fel a legendás mérkőzéseket és játékosokat, interaktív módon lehet egykori újsághírek között böngészni, de látható lesz az a különleges bélyeg is, amely 1954-ben már előre elkészült, hogy az Aranycsapat vb-győzelmét hirdesse.

A kiállítás július közepéig lesz látogatható valamennyi helyszínen, kurátora Sulics Fruzsina, az OSZK Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárának kutatója.

A kiállításhoz kapcsolódó programok

A labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt a foci szerelmesei vehetik ismét birtokba a 10 éve megújult Várkert Bazár Öntőház udvarát, ahol ingyenesen, óriáskivetítőn lehet majd követni az összes mérkőzést. A kialakított szurkolói teraszon nemcsak különleges hangulat, hanem csodálatos dunai panoráma is várja az érdeklődőket.

A több száz fő befogadására alkalmas helyszínen kvíz és szerencsekerék várja a látogatókat. A Nemzeti Sport szervezésében a futball világához kapcsolódó szakértői beszélgetések vezetik fel a mérkőzéseket és az érdeklődők játékban is részt vehetnek szerkesztőségi nyereményekért. Azokon a napokon, amikor meccsszünet lesz, az OSZK a futball- és kultúrtörténeti kiállítás kísérőprogramjaként a magyar filmművészet három idevágó remekét kínálja nyáresti szabadtéri mozizáshoz: június 28-án a Szépek és bolondok, július 3-án a Két félidő a pokolban, míg július 4-én a Régi idők focija lesz majd látható.

Az Egészséges Nemzet Mindannyiunk Közös Ügye Alapítvány sportfoglalkozásokat, különböző edzésformákat, sportvetélkedőket, valamint az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos beszélgetéseket szervez a Várkert Bazár északi panorámateraszán, valamint az OSZK épülete előtt, az Oroszlános udvarban. A részletes programról itt tájékozódhat.

További részletek:

www.oszk.hu

www.nemzetisport.hu

www.varkertbazar.hu

 

origo.hu

Az atomháborúra készülnek: Vlagyimir Putyin drámai látogatást tett

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

borsonline.hu

Műveltségi kvíz: ha 7-re tudod a választ, már átlag felett vagy!

mandiner.hu

Túl sokat akart a Néppárt, kudarcba fulladt a brüsszeli csúcs

hirtv.hu

Ha az EU így folytatja, tíz év múlva nem lesz EU – így reagáltak a németek a Magyarországot ért büntetés hírére

ripost.hu

Most jött a szörnyű hír: kisiklott egy vonat Magyarországon, zajlik a mentés

mindmegette.hu

David Beckham újhagymával és tyúkokkal pózol hatalmas konyhakertjében – videó

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

ripost.hu

Bangó Margit lánya tiszta vizet öntött a pohárba az édesanyjával kapcsolatban

ripost.hu

Kiderült Marco Rossi félelmetes elgondolása: vadállatként készül a válogatott a németek ellen

ripost.hu

Tápai Szabinát otthonában érte baleset, hihetetlen dolog történt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Brüsszel bosszúja: Mi védjük Európát, mégis gigabüntetést kaptunk

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

Magyar Péter tévés hisztije megint bizonyította: erőszakos, nárcisztikus személyiség

INSIDER

Megkérdeztük, hova mennek nyaralni idén az olvasóink: meglepő eredmény született

INSIDER

Kíméletlenül robban be a hőség az országba, emelték a riasztás fokozatát – Időjárás

INSIDER

Orbán Viktor: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát

INSIDER

Halott emberek ujjaitól rettegnek a Bükkben - Galéria