tóth gabi
Elszállt balatoni árakról számolnak be egyes hírforrások. Munkatársaink utánajártak, vajon csupán riogatásról van szó, vagy valóban mélyen a zsebébe kelél nyúlni annak, aki strandon elrágcsálna egy sajtos-tejfölös lángost két csobbanás között?
Elérkezett a vakáció ideje, a nyár. Ilyenkor sok magyar család igyekszik eltölteni néhány napot a magyar tengernél, erre való tekintettel pedig több Balaton-parti településen is szemügyre vettük a büfék árlapjait.
Balatonboglár egyik étkezdéjében 2000 forintot kérnek egy pitás gyrosért, ám ha valaki nagyobb adagra vágyik, és inkább egy tállal fogyasztana a speciális sütőben grillezett hús-zöldségkeverék kombóból, 3400 forintot kell kifizetnie. Ez lehet, hogy egyesek számára ijesztően hat, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az említett árak alig magasabbak, mint a pandémia, illetve a háború okozta válság idején kialakult átlagárak.
Ugyanezen a településen a sima, vagy a fokhagymás lángos 1300 forintba kerül, de plusz 200 forintért már tejfölt is tesznek rá. Az olajban sült kelt tészta legnépszerűbb feltétje továbbra is a sajt plusz tejföl. Aki így szeretné fogyasztani, 1800 forintot kénytelen kifizetni.
Nagyon sok az álhír a balatoni árakról. Persze majdnem minden büfés kénytelen volt emelni a tavalyiakhoz képest, de azért 4-5 ezer forintos lángosok a legendák kategóriájába tartoznak. Hacsak valaki nem kaviárral vagy libamájak kéri
– jegyezte meg viccesen az egyik lángosozó alkalmazottja.
Gyenesdiáson valamivel magasabbak az árak. A sajtos-tejfölös lángost 2100 forintért kínálják, és ugyanennyit kérnek a nutellásért. Az elmúlt időszakban megjelentek olyan információk, mely szerint sok büfés átveri a vendégeket, és a híres olasz mogyorókrém helyett valami olcsó változattal keni meg az ételt, ám az általunk meglátogatott büfében kérésünkre bemutatták a szekrényben sorakozó, eredeti üvegeket. Itt tehát nincs szó becsapásról. Ugyanezt a nyalánkságot palacsintába 450 forintért töltik, bár bizonyára senkinek sem szükséges külön elmondani, hogy a két étel mérete nem egyforma.
Keszthelyen a sima lángosért 1300, a sajtos tejfölösért 1900 forintot kell kifizetni. Ugyanott egy sima hamburger 1500, a sajtos már 1800 forintba kerül. Ez persze nem árul el túl sokat az ár-érték arányról, ezért a viszonyítás megkönnyítése érdekében megjegyezzük, hogy a szendvics mérete mintegy másfélszer nagyobb a gyorséttermekben megszokottaknál.
Az egyik zánkai strandbüfében 1400 forintért kínálják a sima lángost, a sajtos-tejfölösért 2000-et kérnek.
Egy babgulyás ára idén 2300-2700 forint között alakul, igaz, ennyi pénzért nem csupán egy csészényi, hanem fél liternyi ételt kap az éhes vendég, ráadásul jellemzően anyagban gazdagon. A nyári hőségben egy ilyen leves után nem is mindenki kíván feltétlenül főételt fogyasztani. Egy rántott szelet ára körettel együtt már a legtöbb étteremben 4000 forint körül alakul.