RETRO RÁDIÓ

Tényleg egekben a balatoni árak – mi is körülnéztünk a magyar tengernél

Létrehozva2024. 06. 30. 16:00

Elszállt balatoni árakról számolnak be egyes hírforrások. Munkatársaink utánajártak, vajon csupán riogatásról van szó, vagy valóban mélyen a zsebébe kelél nyúlni annak, aki strandon elrágcsálna egy sajtos-tejfölös lángost két csobbanás között?

Elérkezett a vakáció ideje, a nyár. Ilyenkor sok magyar család igyekszik eltölteni néhány napot a magyar tengernél, erre való tekintettel pedig több Balaton-parti településen is szemügyre vettük a büfék árlapjait. 

Az általános drágulás a Balatont is elérte, de horror árakkal nem találkozott kollégánk a strandbüfékben   Fotó: Markovics Gábor

Balatonboglár egyik étkezdéjében 2000 forintot kérnek egy pitás gyrosért, ám ha valaki nagyobb adagra vágyik, és inkább egy tállal fogyasztana a speciális sütőben grillezett hús-zöldségkeverék kombóból, 3400 forintot kell kifizetnie. Ez lehet, hogy egyesek számára ijesztően hat, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az említett árak alig magasabbak, mint a pandémia, illetve a háború okozta válság idején kialakult átlagárak.

Ugyanezen a településen a sima, vagy a fokhagymás lángos 1300 forintba kerül, de plusz 200 forintért már tejfölt is tesznek rá. Az olajban sült kelt tészta legnépszerűbb feltétje továbbra is a sajt plusz tejföl. Aki így szeretné fogyasztani, 1800 forintot kénytelen kifizetni.

Nagyon sok az álhír a balatoni árakról. Persze majdnem minden büfés kénytelen volt emelni a tavalyiakhoz képest, de azért 4-5 ezer forintos lángosok a legendák kategóriájába tartoznak. Hacsak valaki nem kaviárral vagy libamájak kéri

 – jegyezte meg viccesen az egyik lángosozó alkalmazottja. 

Fotó: Markovics Gábor

Gyenesdiáson valamivel magasabbak az árak. A sajtos-tejfölös lángost 2100 forintért kínálják, és ugyanennyit kérnek a nutellásért. Az elmúlt időszakban megjelentek olyan információk, mely szerint sok büfés átveri a vendégeket, és a híres olasz mogyorókrém helyett valami olcsó változattal keni meg az ételt, ám az általunk meglátogatott büfében kérésünkre bemutatták a szekrényben sorakozó, eredeti üvegeket. Itt tehát nincs szó becsapásról. Ugyanezt a nyalánkságot palacsintába 450 forintért töltik, bár bizonyára senkinek sem szükséges külön elmondani, hogy a két étel mérete nem egyforma.

Keszthelyen a sima lángosért 1300, a sajtos tejfölösért 1900 forintot kell kifizetni. Ugyanott egy sima hamburger 1500, a sajtos már 1800 forintba kerül. Ez persze nem árul el túl sokat az ár-érték arányról, ezért a viszonyítás megkönnyítése érdekében megjegyezzük, hogy a szendvics mérete mintegy másfélszer nagyobb a gyorséttermekben megszokottaknál. 

Ahol magas az ár az adag, illetve az étel minősége is komoly színvonalat képvisel  Fotó: Markovics Gábor

Az egyik zánkai strandbüfében 1400 forintért kínálják a sima lángost, a sajtos-tejfölösért 2000-et kérnek.

Egy babgulyás ára idén 2300-2700 forint között alakul, igaz, ennyi pénzért nem csupán egy csészényi, hanem fél liternyi ételt kap az éhes vendég, ráadásul jellemzően anyagban gazdagon. A nyári hőségben egy ilyen leves után nem is mindenki kíván feltétlenül főételt fogyasztani. Egy rántott szelet ára körettel együtt már a legtöbb étteremben 4000 forint körül alakul. 


 


 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.